Povrede na koži- šta raditi?

Rane kao što su posekotine, ogrebotine i razderotine (npr. duboka posekotina ili cepanje kože) predstavljaju cepanje kože uzrokovano nekim udarcem. Uobičajeno je da deca zadobiju ove vrste povreda kroz igru, sport ili tokom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti.

Ove povrede na koži mogu se desiti na skoro svim delovima tela. U zavisnosti od zahvaćenog područja i težine rane, može doći do velikog krvarenja. Šta raditi da ne dođe do velikih posledica po kožu i stanje deteta?

Prve pomoći za sve rane

Najvažnije je pokušati zaustaviti krvarenje. Stavite čiste gumene rukavice ili očistite ruke sredstvom za dezinfekciju ruku. Koristite čistu, suvu krpu da izvršite pritisak direktno na ranu. Ako je rana na ruci ili nozi, podignite ud iznad nivoa srca dok vršite pritisak; ovo će pomoći da se uspori protok krvi. Pritiskajte pet minuta. Temeljno čišćenje rane će smanjiti rizik od infekcije. Međutim, nema potrebe da se koristi ništa drugo osim vode jer druge supstance mogu iritirati povređenu kožu ili izazvati kašnjenje u zarastanju rane. Nakon uklanjanja pritiska, krvarenje je trebalo da se uspori do curenja ili da se potpuno zaustavi. Ako se krvarenje nastavi, ponovo izvršite pritisak i odvedite dete kod lekara opšte prakse ili hitne pomoći u bolnici.

Savet: Ako je krvarenje zaustavljeno ili usporeno, isperite ranu i okolno područje vodom. Ako vidite bilo kakvu prljavštinu ili ostatke u rani, koristite pincetu (prvo očišćenu toplom vodom, alkoholnim tamponima ili losionom za dezinfekciju) da biste uklonili sve čestice. 

Gel za zarastanje rana

Gelovi i kreme za zarastanje rana uglavnom sadrži kombinaciju biljnih lekovitih sastojaka koji se koriste za lečenje rana. Ove biljke imaju svojstva koja pomažu u ubrzavanju procesa zarastanja, smanjenju upale i bolova. Najčešći sastojci ovog gela za rane  su kantarion, kamilica, neven, žalfija, bor, aloja vera, hrastova kora itd. Tako da je savet stručnjaka i dobar izbor za povredu na koži deteta – korišćenje gelova i krema koje ubrzavaju zarastanje rane. Dobar gel za rane može dovesti do  dobrih rezultata u brzom zarastanju rana i smanjenju bola. Takođe, on  može pomoći u ublažavanju upale i iritacije. Ako se radi o lakšoj povredi, on se može koristiti kao jedan od načina zarastanja rane kod deteta. 

Savet: Ako se radi o dubljim i većim povredama, onda je preporučljivo koristiti neki drugi vid lečenja. U ovom slučaju, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom  kako biste dobili preporuku o najboljem tretmanu za vaše dete ili vas.

Pratiti zarastanje rane

Ono što je bitno da znate i razlikujete jeste tretman kada je rana manja i kada zarastanje teče kako treba i obrnuto. Za manje rane na koži, promenite zavoj, koristite gel za rane po protokolu i tako sve u krug nekoliko dana ili nedelja. Uklonite zavoj povremeno nakon nekoliko dana – to će takođe podstaći zarastanje. Pazite na znake infekcije dok rana zaceljuje. Odvedite dete lekaru opšte prakse ako rana ne zaceljuje ili primetite crvenilo, pojačan bol, curenje, toplotu ili otok rane ili neposredne oblasti. Ako je rana inficirana, ona takođe može da smrdi, a vaše dete može da dobije temperaturu i da se uopšte ne oseća dobro.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *