Kako bavljenje sportom može uticati na mušku neplodnost?

Zdrav način života i redovno bavljenje fizičkim aktivnostima blagotvorno utiču na plodnost muškaraca. Međutim, ako preteramo, možemo li izazvati kontraefekte?

Sve što je ekstremno, naposletku dovodi do neželjenih posledica, pa je tako slučaj i sa pojedinim sportskim aktivnostima koje mogu imati negativan uticaj na plodnost.

Nauka je dokazala da u zavisnosti od trajanja, vrste i intenziteta aktivnosti, sport može uticati na kvalitet i koncentraciju sperme. Ne samo to, neadekvatna odeća, suplementi i pregrevanjeusled prekomernog vežbanja takođe mogu da smanje plodnost i izazovu muški sterilitet.

Brojni su primeri povreda testisa u kontaktnim sportovima poput ragbija i fudbala, a koje mogu bespovratno onemogućiti muškarca da začne biloško potomstvo i/ili izazvati erektilnu disfunkicju.

Loše vesti za bicikliste

Povreda prepona od kontaktnih sportova takođe može oštetiti cevi koje vode od testisa do penisa. Međutim, gruba igra nije jedini faktor koji može dovesti do neplodnosti.

„Muškarci koji voze bicikl više od 20 sati nedeljno dokazano su imali manji broj spermatozoida. Ipak, to je dosta vožnje biciklom“, saglasni su stručnjaci za urologiju.

Čuvajte se pregrevanja

Vožnja bicikla među muškarcima u tridesetim i četrdesetim godinama je veoma popularan sport. Prema najnovijem istraživanju, oko 22 odsto biciklista redovno nosi opremu od vodene (neon) likre.

Uske biciklističke pantalone i anatomija sica na biciklu, mogu temperaturu testisa podići na nivo naše telesne temperature. U idealnim okolnostima za proizvodnju zdravih spermatozoida testisi bi trebalo da imaju dva stepena nižu temperaturu od telesne, a to je i razlog njihove specifične ’viseće’ anatomije.

Druga studija ’Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju’ sprovedena na triatloncima pokazala je da je vožnja bicikla u ubedljivo najvećoj meri uticala na kvalitet sperme, čak i u poređenju sa trčanjem od 42 km i plivanjem na 3 km. Što je više pređenih kilometara na biciklu, to je reproduktivno zdravlje bicikliste lošije.

Prema analizama eminentnog australijskog istraživačkog centra Roj Morgan, jedan od 80 Australijanaca takmiči se u triatlonu. Poput biciklista, i maratonci mogu smanjiti svoju plodnost ako im se testisi previše zagreju tokom napornih 42 km trke.

Takođe, triatlonci uoči trke često značajno gube na telesnoj težini.„Telesna težina ispod normalne može u velikoj meri uticati na vaše hormone, što daljepotencijalno može imati negativne efekte na proizvodnju sperme“, dodaje se u zaključcima istraživanja.

Hoće li vas bicepsi koštati potomstva?

Bodibilderi i dizači tegova takođe mogu narušiti svoje reproduktivno zdravlje ako nisu pažljivi. Anabolički steroidi u značajnoj meri utiču na hormone. ’Healty Male’ je nacionalna australijska ogranizacija koja se bavi naučnim i medicinskim istraživanjima vezanim za muško zdravlje i njihova je procena da je jedan od 15 muškaraca koristio steroide u kombinaciji sa drugim lekovima za poboljšanje svojih fizičkih performansi. Steroidi dokazano mogu uzrokovati smanjenje testisa, a samim tim i proizvodnju sperme.

Većina muškaraca u dvadesetima verovatno će poželeti velike bicepse, ali 10 godina kasnije mogu saznati da su ih oni koštali potomstva.

Organizacija ’Healthy Male’ muškarcima preporučuje da vežbaju najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Za dobro reproduktivno zdravlje muškaraca prednost se daje rekreativnim sportovimaradije nego profesionalnim treninzima. Struka je saglasna:„Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i održavanje umerene telesne težine odlična su preventiva za muški sterilitet, štaviše podstiču plodnost“.

Ali zapamtite, nemojte preterivati!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *