Erektilna disfunkcija – pronađite rešenje za svoj problem

Erektilna disfuncija je čest problem kod muškaraca, a definiše se kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljno dugo da ostvari zadovoljavajući seksualni odnos tokom najmanje 3 meseca.

Ovakvo stanje stvara psihološki pritisak, muškarcima je teško da priznaju da im treba pomoć i teško se odlučuju za posetu lekaru. Zbog toga se erektilna dinsfukcija odražava na sve sfere života i utiče i na partnera i narušava kvalitetan način života.

Erektilna disfunkcija – zbog čega nastaje?

Postoji više uzroka erektilne disfunkcije: psihološka, nervna, hormonska, vaskularna ili kombinacija više njih.

Sasvim je sigurno da kada se javi fizički uzrok nastaje i psihološka barijera pa se problem pogoršava, opterećuje i pravi još veću barijeru.

Erektilna disfunkcija češće nastaje kod starijih osoba, osoba koje imaju dijabetes i probleme sa bubrezima, a kada se ovi problemi ublaže i erektilna disfunkcija je ređa. Ostali problemi koji mogu dovesti do pojave probleme sa postizanjem i održavanjem erekcije su i srčana oboljenja, visok holesterol, visok pritisak, arteroskleroza, alkoholizam, pušenje, Parkinsonova bolest, povreda kičme i leđa

Dakle, uzroci su zaista razni, a od njihovog detektovanja zavisi i pravilna terapija pa se za postavljanje dijagnoze moraju uključiti različiti lekari koji će isključiti neke uzroke, a otkriti pravi izvor problema. Lečenjem uzroka leči se i erektilna disfunkcija.

Kako se leči erektilna disfunkcija?

Lečenje se radi i na otklanjanju uzroka pojave, ali i vraćanju seksualne funkcije, pa tako imamo:

Medikamentoznu terapiju koja služi za postizanje veće prokrvljenosti penisa, a jedna od najčuvenijih jeste viagra. Ovo su privremene metode i moraju biti odobrene od strane lekara jer su opasne za osobe sa srčanim smetnjama. Moguće je da će lekar predložiti ovakvu terapiju dok se ne izleči osnovni uzrok ili ako problem i dalje postoji.

Teparije injekcijama koje se ubrizgavaju direktno u penis pre seksualnog odnosa i dovode do postizanaja erekcije bez ikakve stimulacije. Ako lekovi ne deluju ili se ne smeju koristiti, ovo je jedna od alternativa koja može da pomogne.

Kad erektivna disfunkcija ne reaguje na sve druge načine lečenja, uvek ostaje ugradnja penilne proteze koja mehanički pomaže da se postigne erekcija. 

Svaki od ovih načina ima prednosti i mane pa se u dogoovru sa pacijentom i njegovim zdravstvenim stanjem propisuje i način lečenja.

Trebalo bi posetiti i psihijatra

Uzrok problema može da bude psihološki problem, stres, depresija, prevelik psihološki pritisak, ali i da to bude dodatni činilac nemogućnosti lečenja impotencije.

Razgovori sa psihijatrom će pomoći da se realnije sagleda problem i da se uspešno suočite sa njim. Takođe je dobra ideja i da se uključi i emotivni partner pa da se pomogne u savetovanju i bržem pronalasku rešenja.

Erektilna disfunkcija je česta pojava, ali mnogi ignorišu ovo stanje ili uzimaju lekove na svoju ruku i tako ugrožavaju zdravlje. To nije dobar put ka izlečenju i prvi korak je priznavanje problema.

Kada lekar otkrije osnovni uzrok sledi lečenje i tog problema, a uz to se može propisati i terapija koja će rešiti problem impotencije svaki put, ali je dobro da se pronađe osnovni uzrok i reši problem.

Nije sramota imati erektilnu disfunkciju, treba vam samo adekvatna terapija i podrška porodice da bi sve bilo u redu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *