Normalan i zdrav način života ne uključuje bolove

Savremeno doba se bazira na svakodnevnim obavezama, koje podrazumevaju brigu o deci i svojoj porodici, izvršavanje kućnih poslova, odlazak na posao, vožnja ili učenje, ukoliko ste student.

U obavljanju aktivnosti koje se iznova ponavljaju, ne nalazite vremena za sebe i svoje potrebe. Manjak fizičke aktivnosti i provođenje većeg dela svog dana u kancelariji gde se dugo sedi za računarom, učinilo je da više od polovine odraslih osoba trpe neki oblik bola u kičmenom i vratnom delu. 

Bolovi u vratu i kičmi su postali naša svakodnevnica i obično se javljamo lekaru tek kada više nismo u mogućnosti da funkcionišemo i kada lekovi i kreme, koje obično sami sebi prepisujemo, više ne deluju. U daljem tekstu ukazaćemo na najčešće simptome i uzroke nastanka bola u vratu. 

Bol u vratu – neprijatnost koja se ne sme zanemariti

Bol u vratu je veoma česta pojava, koja pogađa sve starosne grupe ljudi. Obično se sav stres nagomilava u vratnom delu i ramenima i čini nas anksioznim i napetim. Ovo bolno stanje je veoma nelagodno, otežava izvršavanje svakodnevnog posla i pogoršava kvalitet života. Bol se može javiti usled različitih poremećaja koje obuhvataju upale tkiva, nerava, kostiju ili mišića. Zato se ona ne sme zanemariti i treba zatražiti pomoć stručnih lica u primeni adekvatne terapije. Uzroci nastanka bola u vratu su brojni i mogu se javiti uporedo sa drugim zdravstvenim stanjima. Vrlo često se dešava da se bol u vratu udruženo javi sa bolom u potiljku, ramenima i rukama, pa čak i leđima dok obavljate najjednostavnije zadatke. 

Koji su najčešći simptomi bola u vratu?

Bol u vratu može biti izazvan različitim uzrocima, od nepravilnog držanja do veoma ozbiljnih zdravstvenih bolesti. Iz tog razloga, ukoliko se on javi, treba se obratiti lekaru koji će uraditi sve potrebne analize. Najčešći simptomi ovog stanja su intenzivni bol u vratnom delu kičme koji se širi prema ramenima, grudnom košu, lopaticama i rukama, a praćeni su ograničenim pokretima vrata i ukočenosću. Vrlo često se dešava i pojava glavobolje, ukoliko se bol proširi i na jedan deo glave. Tada se mogu javiti vrtoglavice, gubitak ravnoteže, zujanje u ušima, poremećaji vida, pa čak i mučnine. Neretko se dešava da se bol iz vratnog dela proširi duž ruku, kada se javlja trnjenje u prstima i gubitak snage u rukama. 

Bol u vratu simptomi se najčešće javljaju usled:

  • zauzimanja nepravilnog položaja tokom spavanja i korišćenja lošeg jastuka 
  • prilikom istezanja mišića vrata uzrokovanog naglim trzajem
  • nepravilnog držanja tela dok radite za računarom i prekomernog opterećivanja mišića
  • nošenja teškog tereta
  • ukoliko ste sportista, bol u vratu se može javiti i usled povreda
  • usled brojnih degenerativnih stanja koji su uzrokovani pojavom artritisa, okoštavanja kičme, diskus hernije, zadebljanja međupršljenskih zglobova, osteoporoze
  • nagnječenih nerava koje prati utrnulost, slabost i jaka bol 
  • različitih vrsta infekcija
  • u ređem slučaju usled pojave meningitisa ili tumora

Kada je pravo vreme da se javite lekaru zbog bola u vratu?

Najbolji trenutak kada ćete uključiti pregled fizioterapeuta je odmah nakon pojave prvih simptoma, jer time smanjujete vreme samog lečenja i mogućnost da bolovi postanu hronični. Lekar će vam odraditi potrebne preglede i testove i posle postavljene dijagnoze vam uključiti odgovarajuću terapiju. Uvođenjem odgovarajućih vežbi uz terapiju i njihovom pravilnom primenom, vratićete svoje zdravlje i pravilno držanje, a život će opet biti lep i bez bola.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *