Zašto su multifokalne naočare najbolji izbor

Problemi sa vidom mogu prouzrokovati različite tegobe kod ljudi. Trajno oštećenje ili oslabljenje vida umanjuje i radnu, ali i svaku drugu sposobnost. Pravovremenim odlaskom kod očnog lekara, može se utvrditi potreban stepen dioptrije, i na osnovu toga predložiti multifokalne naočare kao najbolji izbor današnjice, ili odgovarajuća sočiva. 

Multifokalne, odnosno progresivne naočare daju mogućnost odličnog vida, u svim situacijama. Radi se o vrlo savremenom rešenju, čiji broj korisnika je sve veći, što potvrđuje kvalitet i odlična svojstva. Kako bismo vam pomogli u izboru najkvalitenjih naočara konsultovali smo se sa stručnim timom  iz Show Room Optike, koji su nam ukazali na sve prednosti multifokalnih naočara u poređenju sa tradicionalnim modelima i vrstama naočara.

Multifokalne naočare imaju univerzalnu upotrebu

Do nedavno su naočare imale različite namene: jedne se koriste za poboljšavanje vida na daljinu, druge na blizinu, treće za rad na računaru i upotrebu mobilnog telefona. S obzirom da se obično nakon 40. godine prilično pogoršava vid, nameće se potreba za kupovinom naočara koje će imati korisnost u svim situacijama, bilo poslovnim ili privatnim. Multifokalne, ili kako se još zovu, progresivne naočare predstavljaju idealno rešenje koje omogućava univerzalnu upotrebu. Naime, najbolja multifokalna stakla imaju višenamensku upotrebu, pa daju jednako kvalitetnu vidljivost i na blizinu, i na daljinu, kao i prilikom rada sa multimedijalnim uređajima – dok radite na računaru, koristite mobilni telefon ili uživate u televizijskom programu. Ovo je važna prednost, jer jedan par naočara daje mogućnost poboljšavanja vida u svakoj situaciji, bez promene vidljivosti boja i daju izoštrenu sliku u svakom trenutku. Ujedno, štedi i novac korisnika, jer svakako da jedan, kvalitetan par naočara traje mnogo duže, nego više pari, a sa lošijim svojstvima. Takođe, progresivne naočare cenovno su jeftinije nego kupovina dva ili više pari koje će se koristiti u različitim situacijama. I naravno, jednostavnije je čuvanje jednog para, nego više njih, jer samo nošenje svuda sa sobom može biti otežavajuće, posebno ako zaboravite onaj par koji vam je baš potreban u određenom trenutku.

Progresivna stakla su izrazito kvalitetna 

Česte glavobolje, smanjenje vida i drugi simptomi govore da je znak za posetu očnom lekaru i određivanje dioptrije. Kako ona može da se razlikuje na jednom ili drugom oku, kao i prilikom čitanja, pisanja i šetnje, predlažu se različite dioptrije ili čak i naočare. Ipak, sve ovo prevazišle su multifokalne naočare, koje uz progresivna stakla imaju izrazito visok stepen kvaliteta. Progresivna stakla sadrže u sebi više različitih, a neophodnih stepena dioptrije, uz prelaze na određenim delovima stakla, što estetski nije vidljivo. Umesto dva ili više para naočara, uz jedne možete imati idealnu vidljivost na blizinu, srednju ili veliku udaljenost, bez mutnih slika i glavobolja. Progresivna stakla imaju „plivajuće“ dioptrije, koje na najbolji način vrše prilagođavanje udaljenosti i vidljivosti. Samo vidno polje na staklima je u vidu peščanog sata. Najbolje je odlučiti se za multifokalne naočare, pre nego za monofokalne ili bifokalne, u trenutku kada je razlika između vidljivosti na daljinu i blizinu manja. Tada je lakše prilagoditi se i navići na naočare sa više različitih dioptrija u jednom paru. Tehnologija savremene izrade stakla za multifokalne naočare razvijena je širom sveta, pa danas postoji više renomiranih proizvođača, koji proizvode najrazličitija stakla, uz raznovrsne oblike i dimenzije. 

Multifkokalne naočare – odlične i za zaštitu od sunca

Pored toga što su progresivne naočare za vid odlično rešenje za sve korisnike, posebno u srednjim i poznijim godinama, sjajne su i kada se radi o naočarima za zaštitu od sunca. Naime, i ova stakla mogu biti progresivna, i to sa ili bez polarizacije. Mogu imati i foto osetljivo staklo. Takođe, progresivne naočare za sunce omogućavaju bolju vidljivost, uz maksimalnu zaštitu od sunčevih zraka. U ponudi prestižnih, svetskih proizvođača nalaze se različiti modeli: prema boji stakala, njihovoj debljini, dimenzijama širine i dužine, kao i samim okvirima. Oblik stakala i okvir često su presudni u izboru naočara za sunce. Zato, kada su stakla kvalitetna, bez estetskih prelaza, možete slobodno da razmišljate u pravcu izbora modela koji vam se dopada – u određenoj boji ili dimenziji. 

Progresivna stakla su estetski dopadljiva

Monofokalna stakla karakteriše postojanje jedne dioptrije, a bifokalna imaju dve dioptrije. Kao što je već napomenuto, multifokalna stakla imaju više potrebnih dimenzija sa strana stakala, uz nevidljive prelaze. To je vrlo bitna karakteristika, s obzirom na činjenicu da prethodne verzije i tradicionalniji modeli naočara za vid imaju i vidljive linije na staklima, ispupčenja i udubljenja, što mnogo kvari utisak o samim naočarima. Zato, mnoge osobe, posebno mlađe, a i sve druge kojima je estetika važna, pre su se odlučivale za nekorišćenje naočara za vid, nego da stave model koji će da izgleda estetski manje lepo i da dodatno pogoršaju vid. Zato, progresivna stakla imaju jednaku debljinu, bez vidljivih prelaza, prelamanja boja, promene izgleda očiju i drugih estetskih nedopadljivosti. Idealne su u svakom smislu: kvaliteta, estetetike i poboljšanja vidljivosti. Mogu biti bela sa antirefleksom, foto progresivi, za vid, ili obojeni, odnosno u različitim bojama, najčešće kada se radi o naočarima za sunce.

Adekvatna priprema za mulitfokalne naočare

Ukoliko se odlučite za multifokalne naočare, važno je da to bude u skladu sa preporukama očnog lekara i optičara. Neophodno je blagovremeno javljanje doktoru, kako bi se odredila tačna i pouzdana dioptrija. Svako odlaganje odlaska ili korišćenje nekvalitetnih stakala može izazvati dodatno pogoršanje vida. Dioptrjski okvir se bira u većoj meri estetski, ali svakako se podrazumeva da je savet optičara uvek dobrodošao, posebno kada se bira materijal izrade, savitljivost i trajnost. Zatim se uzimaju i potpuno tačne mere za ugradnju progresivnih sočiva u stakla, prema jasno definisanim dioptrijama. Predlaže se izbor progresivnih sočiva za naočare sa što širim progresivnim kanalom. Sva sočiva za stakla predstavljena su u indeksima sočiva, što optičari dodatno pojašnjavaju. Vaše je samo da se na vreme odlučite za mulitfokalne naočare. 

Multifokalne, ili progresivne naočare su savremeno rešenje koje na kvalitetan način poboljšava vaš vid i dalje odličnu vidljivost u svim situacijama, bez promena slike, nelagodnosti, pritiska na očima i glavobolja. Radi se o visokokvalitetnim staklima sa multifokalima, koja olakšavaju svakodnevnicu – kako u poslovnim, tako i u privatnim situacijama. Pojednostavljeno čitanje, pisanje, gledanje televizije, rad na računaru, korišćenje mobilnog telefona, upravljanje automobilom ili šetnja, postaće deo vašeg života uz jedan, jedinstveni par naočara. 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *