Odlučivanje o povlačenju sa posla tokom trudnoće: Da li raditi sve do porođaja?

Trudnica ima pravo da ode na porodiljsko bolovanje najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre termina porođaja. Ponekad je neophodno potpuno se povući sa posla i ranije tokom trudnoće, kada, po preporuci lekara, trudnica otvara trudničko bolovanje

Kada je reč o porodiljskom bolovanju, neke trudnice žele da ostanu na poslu koliko god joj to prilike dozvoljavaju, dok druge trudnice žele da odvoje što više vremena na pripremu i odmor pre dolaska bebe. Ukratko, odluka o tome zavisi od više faktora, a na prvom mestu tu su medicinski, finansijski i lični razlozi. Zato nema pogrešne odluke, jer svaka žena ima svoje specifične okolnosti.

U nastavku saznajte šta bi sve trebalo da uzmete u obzir tokom donošenja odluke o odlasku pre (ili kasnije) na porodiljsko bolovanje.

Medicinski razlozi

Ponekad će doktor preporučiti trudnici da miruje i ostane kod kuće. To može da se desi krajem, ali i na početku trudnoće. Naime, u ranim nedeljama trudnoće, nije retka pojava da trudnice osećaju mučninu, ponekad praćenu povraćanjem. Ove tegobe mogu biti izraženije kod nekih žena i ozbiljno uticati na njihovo dnevno funkcionisanje i uobičajene obaveze. Ponekad je potrebna medicinska terapija, a u izraženijim slučajevima postoji opasnost od dehidracije usled povraćanja. Zato je, po savetu doktora, nekad sigurnije ostati kući sve dok tegobe ne uminu. 

Umor koji trudnica oseća u ranim fazama trudnoće takođe može biti ozbiljan remetilački faktor u obavljanju posla. Konsatntan umor i pospanost mogu otežati produktivnost u radu. 

Tokom trudnoće, mogu se javiti bolovi i oticanja koje mogu ometati sposobnost obavljanja posla. Osim toga, u slučaju pojave komplikacija, kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes ili problemi sa posteljicom, doktor će prepisati obavezno mirovanje i prestanak sa poslom. Tada može biti preporučena i medicinska nega i nadzor. 

I na kraju, u kasnijim fazama trudnoće, povećanje fizičke nelagodnosti i umora može zahtevati odsustvo sa posla kako bi se trudnici omogućilo da se pripremi za dolazak bebe.

Uobičajeni razlozi zbog kojih trudnica odlazi sa posla tokom trudnoće jesu:

  • Blizanačka ili višeplodna trudnoća
  • Skraćivanje cerviksa ili slab cerviks
  • Prethodne rizične trudnoće
  • Preeklampsija
  • Rizik od prevremenog porođaja
https://bebo.club/trudnicko-bolovanje

Poslovni razlozi

Bez obzira da li postoje rizici i potreba za fizičkim mirovanjem ili ne, trebalo bi da upoznate doktora sa zahtevima posla, naporima koji se od vas očekuju, sa što više detalja o fizičkim aktivnostima, uključujući i nivo stresa sa kojim se suočavate tokom rada. Veoma važno je uzeti u obzir i kako se vi lično osećate. Postoje stvari koje možda možete da preduzmete, a koje će znatno olakšati boravak na poslu. 

Ukoliko ste u mogućnosti da modifikujete radno vreme ili da radite od kuće, možda će vam to biti od pomoći da nađete balans između potrebe za poslom i kućnog odmora. Nošenje komfornije odeće i obuće, nabavljanje nove radne stolice, promena kancelarije, češće pauze, promena smene – tragajte za načinima i probajte da napravite sa poslodavcem aranžman koji vam najviše odgovara da biste se osećali komforno tokom radnog vremena i kako biste izbegli veća zamaranja. 

Lični razlozi

Potreba trudnice da radi ili da bude na bolovanju tokom trudnoće varira od osobe do osobe i zavisi od mnogo faktora: njenih zdravstvenih okolnosti, tipa posla koji obavlja, finansijske situacije, podrške partnera i porodice, emocionalne dobrobiti i mnogih drugih ličnih okolnosti. 

Nema univerzalnog odgovora na pitanje da li trudnice više vole da rade ili da budu na bolovanju tokom trudnoće, jer svaka trudnica ima jedinstvene potrebe i prioritete.

Neki trudnice mogu preferirati da rade tokom trudnoće iz različitih razloga, kao što su osećaj produktivnosti, održavanje rutine, socijalna interakcija na radnom mestu i finansijska nezavisnost. Druge, opet mogu osećati veću potrebu za odmorom i boravkom kod kuće kako bi se posvetile svom zdravlju i pripremile za dolazak bebe. To može uključivati organizaciju bebine sobe, pohađanje kurseva za roditelje, kupovinu opreme za bebu i slične pripreme. Pored toga, ostanak kod kuće može olakšati redovne kontrole kod doktora i praćenje svog zdravstvenog stanja i stanja bebe.

Važno je da trudnice pažljivo razmotre svoje okolnosti i potrebe, konsultuju svog lekara radi saveta u vezi sa trudnoćom i radom, i donesu odluku koja će najbolje odgovarati njihovoj situaciji. Zakoni i politike u vezi sa trudničkim bolovanjem takođe mogu varirati od mesta do mesta, pa je važno da trudnice budu upoznate sa svojim pravima i opcijama u vezi sa radom tokom trudnoće.

Možda zbog okolnosti same trudnoće imate preporuku doktora da se povučete sa posla. A možda ste doneli sopstvenu odluku o tome. Bilo kako, ostanak kod kuće tokom trudnoće ima svoje prednosti. Imaćete više vremena da uživate u trudnoći, osmišljavate opremanje bebinog kutka i posvetite se sebi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *