Kako naočare za vid mogu poboljšati kvalitet vašeg života?

Dioptrijske naočare ili naočare za vid su optička pomagala koja menjaju način na koji vaše oko prima svetlosne zrake kako bi poboljšala jasnoću i oštrinu, a što rezultira boljim ukupnim vizuelnim iskustvom.

 

Ram za naočare

Odabir rama, odnosno okvira, dioptrijska sočiva ili “stakla” nije proizvoljan. Neko će ovom problemu prići isključivo iz modnog ugla, tj. trenda i odabraće najverovatnije okvir koji ne odgovara strukturi lica i najvažnije dioptriji. Uvek imajte na umu da zenica oka mora biti na sredini dioptrijskih sočiva. Ukoliko ima odstupanja znači da taj okvir nije pravi za vas. Ovo je naročito bitno za osobe koje imaju astigmatizam, odnosno poznate cilindre, zato birajte pravu stvar!

Dioptrijska sočiva

Dioptrijska sočiva ili “stakla” su onaj deo naočara koji pomažu da predmete u blizini ili daljini vidite što je bolje moguće u zavisnosti od problema koji imate. Dioptrijska sočiva su se mahom proizvodila od stakla, a danas su sve popularnija sočiva od plastike ili sočiva koja su nastala kombinacijom ova dva materijala. Sočiva od stakla važe još uvek za kvalitetna i otporna sočiva, ali polako prvo mesto zauzimaju plastična, odnosno sočiva od plastike i stakla. U čemu se sastoji njihova prednost? Njihova prednost je ponajpre u tome što su znatno lakša i tanja od staklenih sočiva, što je izuzetno važno za ljude koji imaju visoku dioptriju čime olakšavaju i izbor okvira. U suprotnom, bilo bi teško pronaći i ram za naočare koji može izdržati tako teško i debelo staklo.

Hajmo sada da pogledamo kako naočare za vid mogu poboljšati kvalitet života.

1. Naočare za vid poboljšavaju vašu viziju: Naočare ne mogu oslabiti vaš vid
Postoji laičko uverenje da će dioptrijske naočare oslabiti nečiji vid jednom kad krenu da se nose. Stoga se mnogi odlučuju da ne nose naočare za vid kada imaju malu, odnosno nisku dioptriju kada je u pitanju dalekovidost, smatravši da će im se u jednom trenutku od nošenja naočara, dioptrija pogoršati. Ne možemo se složiti sa ovim iskazom, jer naočare za vid ne mogu pogoršati vašu dioptriju osim ako se ne radi o pogrešno izmerenoj dioptriji. Šta više, dalekovidost kod dece može se korigovati nošenjem naočara za vid, tako da im kasnije u školskom uzrastu naočare za vid nisu potrebne. Naravno može se desiti i da se u kasnije doba javi ovaj isti problem usled prevelikog naprezanja misića. Tačno je, takođe, da će nekome dioptrija rasti dok nosi naočare, ali zamislite kako bi tek bilo kada se kontaktna sočiva ili naočare za vid ne bi uopšte koristili.

2. Naočare su u modi
Već nekoliko godina unazad naočare ne izlaze iz mode. Možda zato što daju na mističnosti, čini vam se da ne možete dokučiti neku osobu jer postoji ukras u vidu naočara koji vam ne daje šansu da donesete jasan stav.

3. Olakšavaju čitanje
Pored modnog detalja i efekat ilizuje koji postižu, naočare su zapravo vrlo korisne, jer jednom kada nabavite naočare za vid koje su vam potrebne više nećete imati glavobolje i nesanicu što generalno dovodi do lošeg raspoloženja. Rečenice koje iskrsavaju pred vama postaće kristalno jasne što će u mnogome olakšati vašu koncentraciju i čitanje omiljenih romana, ali i obavljanje svakodnevnih poslova i rad na računaru ili telefonu.

Sve u svemu naočare za vid čine život lepšim. One vam pomažu da prepoznate ljude na ulici, da čitate i učite bez poteškoća, da pratite film ili seriju bez zamagljenih uglova ili mutnih slova u prevodu i da uopšte obavljate sve poslove jednostavnije. Svet krase prelepi pejzaži i zato je vrlo važno da pružite sebi šansu i uživate u njima što lepše i jasnije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *