Bolesti izazvane preteranim konzumiranjem cigareta

Pušenje i duvanski dim spadaju u grupu tihih ubica, koji negativno utiču na kompletno zdravlje pušača. Iako se cigarete prodaju uz posebne naznake opasnosti, a u inostranim zemljama na paklice se stavljaju i fotografije različitih oboljenja izazvanih pušenjem, one su veoma lako dostupne maloletnim licima, što takođe utiče na činjenicu da se svake godine povećava broj pušača.  

Mladi uglavnom prvu cigaretu zapale zbog popularizacije u društvu i opšteg prihvatanja zajednice, uglavnom ne razmišljajući o dugoročnim posledicama i štetnosti pušenja. Posle izvesnog vremena, stvara se zavisnost od konzumiranja cigareta, koja se nastavlja i tokom života pušača. Potreba za pojačavanjem doze nikotina se povećava, pa se vrlo brzo jedna paklica cigareta dnevno pretvara u dve i više paklica. Tada su pušači već u ozbiljnom problemu i u velikom riziku od dobijanja različitih bolesti. Najviše stradaju pluća i disajni organi, a nisu ništa manje ugroženi ni kardiovaskularni i digestivni sistem. Pušači brže stare, koža im je bez sjaja, nokti i zubi žute i ne mogu se osloboditi lošeg zadaha i neprijatnog mirisa duvana koji je postao njihov sastavni deo. 

Jedna od specifičnih bolesti koju izaziva upravo upotreba cigareta je Birgerova bolest ili pušačka noga

Kako možemo definisati Birgerovu bolest?

Birgerova bolest svrstava se u bolesti kardiovaskularnog sistema, a predstavlja hronična upalna stanja arterija i tromboze vena u donjim ekstremitetima. Ovo oboljenje dovodi do sužavanja krvnih sudova, što rezultira prekidom u cirkulaciji.

Simptomi Birgerove bolesti manifestuju se kroz slabu cirkulaciju i osećaj hladnoće u nogama, praćenu trnjenjem i grčenjem mišića ekstremiteta, oticanjem i bolovima koji su izrazitiji tokom noći. Kasnije se javljaju izvesne promene na koži, uz pojavu rana i gangrene, što može rezultirati amutiranjem ekstremiteta. 

Birgerova bolest se može javiti i kod mlađe populacije, a pretežno je izražena kod muškaraca do 50 godina života, mada poslednjih godina ni žene nisu pošteđene ovog oboljenja.

Zašto se Birgerova bolest javlja? 

Kao što je već napomenuto, ovo oboljenje javlja se zbog dugotrajnog i prekomernog konzumiranja duvana. Da bi se utvrdilo postojanje Birgerove bolesti, lekar mora izvršiti određene preglede i obaviti analize, a najefikasniji načini su preko ultrazvuka i arteriografije. 

Arteriografija podrazumeva metod ubrizgavanja kontrastne tečnosti u krvotok, kako bi se na rendgenu videlo stanje vena i arterija. Na taj način se lakše otkrivaju tromboze i suženja krvnih sudova. 

Lečenje Birgerove bolesti i širenje svesti o štetnom uticaju duvanskog dima

Birgerova bolest, dok ne ostavi teže posledice, može se izlečiti jednostavno – prekidom pušenja. Ukoliko se javljaju bolovi u nogama, oni se mogu ublažiti tabletama analgeticima. 

Ako se sa pušenjem prekine, već posle nekoliko dana osetiće se poboljšanje, što je veoma dobar znak da se ovo oboljenje može držati pod kontrolom. 

Birgerova bolest je samo jedna u nizu raznih oboljenja koje prate štetnost uticaja duvanskog dima. Sve bolesti koje pušenje izaziva, mogu biti veoma ozbiljne i unazaditi kvalitet vašeg života.

Zbog toga se mora raditi na širenju svesti o štetnosti cigareta, kao i pasivnom udisanju duvanskog dima u zatvorenim prostorijama gde se puši. Deci još od najranijeg uzrasta treba ukazati na negativne uticaje koje nosi duvan i pojačati kampanju u borbi protiv duvana. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *