Najčešći problemi u vezi sa dojenjem i kako ih sprečiti?

Iako može biti zahtevno dok se ne uhodate, dojenje donosi veliku ispunjenost i zapravo olakšava brigu o bebi. Kada govorimo o problemima sa dojenjem, oni su prisutni najčešće u prvim nedeljama, a kao najčešći izazovi javljaju se: nepravilan hvat dojke, bolne bradavice, zagušenje mlečnih kanala, mastitis

U nastavku teksta saznajte kako da sprečite ili tretirate neka od stanja do kojih može doći u procesu uspostavljanja dojenja. 

Izazov broj 1: Bolne bradavice

U prvih nekoliko dana po rođenju, kada krene da nadolazi mleko, beba će sve intenzivnije sisati što može da izazove bolne bradavice. Kod nekih mama, na bradavicama počinju da se stvaraju rane (ragade), u vidu naprsnuća koja krvare, a mogu se javiti i plikovi. 

Iako bolno, ovo stanje je prolazno, uz preduzimanje odgovarajućih mera. Najčešći uzrok pojave ovako bolnih bradavica, jeste nepravilan hvat dojke. Pravilan hvat podrazumeva da beba ustima zahvati veliki deo areole (tamne kože oko bradavice).

Ukoliko prvi put dojite bebu, najbolje je da vam sa ovim pomogne babica, pedijatrijska sestra ili patronažna sestra. Ponekad je potrebno isprobavati različite položaje za dojenje i pronaći pravi. 

Nakon podoja, oštećene bradavice bi trebalo prebrisati vlažnim parčetom vate, kako biste odstranili sve ostatke koji bi mogli dovesti do infekcije. Zatim osušite bradavice suvom flanelskom tkaninom (npr. švedskom pelenom), jer bakterije bujaju na vlažnim površinama. U grudnjak umetnite tupfere koji će apsorbovati curenja iz bradavice između podoja i redovno ih menjajte.

Kreme od lanolina mogu umiriti zapaljenu kožu bradavica. Bradavice možete namazati i sa malo sopstvenog mleka i tako ostaviti bez brisanja do narednog podoja. 

Upala bradavica će uobičajeno proći kroz nekoliko dana, kako se vaše dojke budu navikavale na redovno dojenje, a beba nauči kako da pravilno uhvati dojku. 

Izazov broj 2: Nepravilan hvat 

Nekim bebama, a posebno bebama sa malom telesnom težinom ili nakon carskog reza, jednostavno treba malo više vremena da nauče kako da pravilno uhvate dojku. 

Ako mama ima ravne ili uvučene bradavice, ponekad je potrebno dodatno vreme i strpljenje da se uspostave podoji. Važno je da dobijete pomoć stručnog lica još u porodilištu. Pedijatrijske sestre ili laktacijske savetnice mogu vam biti najveća pomoć da prebrodite ovakve izazove.

Izazov broj 3: Nemam dovoljno mleka

Mnoge majke se u prvim danima zabrinu oko toga da li imaju dovoljnu količinu mleka, iako zapravo nemaju razloga za brigu. 

Nakon porođaja, vaše dojke će praviti samo malu količinu prvog mleka, kolostruma, koji je sasvim dovoljan za bebine prve dane. Do veće produkcije mleka dolazi u narednim danima i nedeljama. Tokom prvih dana jedino treba da vas brine da li je beba izgubila više na težini nego što je očekivano i da li ima dovoljno vlažnih i punih pelena, odnosno da li pokazuje znake dehidracije. Potražite savet stručne osobe, poput savetnice za dojenje, pedijatrijske ili patronažne sestre, koje će moći da procene da li imate dovoljno mleka. Možda će jedna od preporuka biti da izmlazate mleko, povrh redovnih podoja. U tom slučaju, dobićete uputstvo ili pomoć kako to da radite, kao i savet koliko često.

Bebu dojite na zahtev, a ne po satnici. Nedelju dana po rođenju, beba će imati potrebu da se hrani na svakih par sati (možda i češće) i tokom dana, i tokom noći. Česti podoji pospešuju proizvodnju mleka.

Iako nije lako uhvatiti dnevni ritam sa novorođenčetom, trudite se da uhvatite što više vremena za odmor. Dobro se hranite, a većinu obaveza oko starije dece i kućnih poslova probajte da prepustite drugima. 

https://bebo.club/mastitis

Izazov broj 4: Dojke su prepune i tvrde

Kada mleko počne da nadolazi, vaše dojke će prirodno postati punije i čvršće. To ne bi trebalo da bude problem ukoliko vaša bebo lepo sisa i ima redovne podoje. Ipak, ponekad se desi da dojke postanu tvrde kao kamen, možete osećati neprijatnost, pa čak i bol. Ovako uvećane dojke mogu postati i tople na dodir. Iako je ovo stanje najčešće privremeno i prolazi nakon 24 do 48 sati, bebi može postati teško da lepo zahvati bradavicu i dojku. Prva mera kod ovakvog stanja jesu što češći podoji. 

Ukoliko se stanje ne popravlja, potražite pomoć stručne osobe. Takođe, što pre potražite pomoć ukoliko simptomi traju duže od 48 sati, ako dobijete povišenu temperaturu ili ako beba ne može da uhvati dojku i sisa. 

Izazov broj 5: Iz dojki stalno curi mleko

Ovo je uobičajeno stanje u prvim danima dojenja, kada mleko počne da nadolazi. Možete primetiti curenje iz jedne dojke dok bebu dojite na drugoj, dok spavate ili dok nešto ne stimuliše refleks otpuštanja mleka (ponekad sama pomisao na bebu ili kada čujete u prodavnici neku drugu bebu kako plače). 

Ovakvo curenje najčešće prestaje nakon prvih 6 nedelja. U međuvremenu, trudite se da zaštitite odeću tako što ćete umetati namenske tupfere u grudnjak, i danju i noću.

Izazov broj 6: Mislim da imam isuviše mleka

Ponekad kada mleko krene da nadolazi, to zaista krene u mlazovima. Ovo je stanje koje će se takođe samo od sebe smiriti uskoro. Možete osećati kako su vam grudi pune i bolne većinom vremena i kako mleko stalno curi, čak i nakon podoja. Uz to, beba se može zagrcnuti zbog tolikog nadolaska mleka, bljucnuti veću količinu mleka nakon podoja. Kod bebe takođe mogu biti prisutni grčevi i eksplozivna, zelenkasta, kašasta stolica. Sve ovo ukazuje da možda imate previše mleka, ali ovakvo stanje će se najčešće samo rešiti kako se bude uspostavljalo dojenje u skladu sa bebinom potražnjom.

Savet je da pre podoja prstima istisnete malo mleka – na ovaj način ćete smanjiti refleks otpuštanja mleka. Tokom podoja, namestite se u više ležeći položaj kako bi beba bolje kontrolisala dotok mleka. 

Budite strpljivi tokom podoja, praveći male pauze kako bi beba svarila mleko koje je progutala. Neka beba bude u mirnom položaju i nakon podoja, jer ako je previše noskate, može joj biti muka.

Ako ovaj problem potraje duže od nekoliko nedelja, potražite pomoć savetnika za laktaciju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *