3 najčešća razloga za razvod

Kada je u pitanju broj razvoda brakova naša zemlja se, ako se to tako može reći, nalazi u zlatnoj sredini. Pri vrhu liste se nalaze Rusija, Maldivi, kao i Belorusija, a od zapadnih zemalja naravno prednjače Sjedinjene Američke Države, gde se ljudi najčešće razvode da bi zaradili i ovo je nervatno čudan trend u Americi.

Kada je u pitanju naš region, ni tu Srbija ne vodi po broju razvoda, već je tu na prvom mestu Mađarska, a na drugom Hrvatska. Od Srba se manje razvode Crnogorci i stanovnici Bosne i Hercegovine, kao i Makedonci. Razloga ima bezbroj za razvod braka i svaka situacija je specifična, ali ovo su tri najčešća.

Različiti pogledi na brak i život

Nemojte pomisliti da su ovi parnteri nekada i gledali na brak i život isto. Verovatno i nisu, samo što o tome nisu ni razgovarali. Naravno da su uvek gledali da izbegnu to pitanje ili se prilagođavali jedno drugom u datim situacijama, jer im se tada to nije učinilo kao važno. Kako godine prolaze ti stavovi koje nosimo duboko u sebi počinju da isplivavaju. Pa tako žena na primer jako drži do svoje karijere i odgovorna je i odlučna da uspe po svaku cenu. Mušarcu može da zasmeta to što je zapostavila kuću, decu i slično. To iz njegovog ugla izgleda tako. Zatim, vrlo česta razlika jeste i u vaspitanju dece. Tu se najviše ogledaju razlike i zato su ovi razvodi najteži, a ni kasnije situacija nije laka. Ne gledaju isto na brak, na život, ali ni na vaspitanje dece. Kada su deca uključena, emocije su na maksimumu i vrlo ih je teško eliminisati. I jedan i drugi bračni partner žele za svoje dete sve najbolje, samo oni imaju drugačije načine. Sukob mišljenja je toliko jak, da se na kraju završi kod advokata za razvod i tu je onda kraj.

Konstantne svađe i prepirke

Bilo da stalno zvoca muškarac ili žena ili da to rade naizmenično, to je psihični vrlo pogubno za obe strane. Kada je neko prepun nekog besa, a ne zna da ga kanališe, onda to može da uzrokuje katastrofalne posledice. Po sredi može biti psihičko ili fizičko maltretiranje i to je krajnja posledica. Često te svađe i ne nastanu iz racionalnih razloga, već se javljaju zbog sitnica. Onda tu nije problm svađa, već nešto dublje. Neko tu nije zadovoljan, nekome tu smeta nešto drugo i mnogo ozbiljnije što u braku ne funkcioniše, a ne to što čaša nije pomerena ili što krevet nije namešten.

Nedostatak tolerancije i ograničavanje slobode

Ograničavanja koja parnter postavalja mogu da budu vrlo frustrirajuća. Kada muškarac na primer ne dozvoljava ženi da izađe sa prijateljicama, da se druži, da ispuni nekim aktivnostima svoje slobodno vreme, onda žena počinje da se oseća kao u nekom kavezu. Neke žene to prihvate, ali neke i ne, jer vremenom postanu jako tužne. Sa druge strane ista situacija može da bude i kada se uloge zamene. Na primer žena može ograničavati ili ljutiti se na svog supruga zbog raznih sitinica. Kada je po sredi ograničavanje slobode, tu dileme više nema, pomoć se traži kod advokata i ono što je sledi je bolan razvod.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *