PROČITAJ ZAŠTO SU STONE LAMPE DETALJ KOJI MNOGO ZNAČI

 

Prilikom uređenja prostora u kojem radimo ili živimo, trudimo se da ostvarimo jedinstven stil, prepoznatljiv, usklađujući boje i oblike, birajući idealne komade nameštaja i praveći njihov najbolji raspored. Međutim, dah posebnosti u njega upravo unose detalji, koji ga oplemenjuju, osvežavaju, ali i upotpunjuju.

USKLADIVE I VIŠENAMENSKE

Iako mnogi detalji enterijera, poput zidnih slika ili saksijskog cveća, uramljenih fotografija ili raznoraznih figurica, prevashodno služe ukrašavanju prostora, postoji i niz elemenata koji, pored dekorativne, imaju i funkcionalnu ulogu – na primer ogledala ili jastučići. Među drugonavedenima posebno se ističu stone lampe, koje mogu biti prikladne gotovo za svaku prostoriju. U zavisnosti od namene, biraju se modeli, takođe vrlo raznovrsni, a koji se pre svega razlikuju prema smeru u kojem bacaju snop svetlosti – centralno ili na jednu stranu, kao i po tome da li su prvenstveno dekorativne (poput lampi-stena i lampi-globusa) ili pak praktične (kao što su one na pisaćim stolovima ili kraj bračnih kreveta).

DEKORATIVNE

Svojim bojama i materijalima, oblicima i dezenima, stone lampe mogu umnogome doprineti estetici celog prostora, naročito ukoliko su ekscentričnog dizajna ili jarkih boja, neobičnih formi, kada nalikuju na kakvo umetničko delo. Primera radi, u dnevnoj sobi u kojoj preovlađuju sivkasti i beli tonovi, neutralne boje ili svedeni dizajn, upravo jedna stona lampa može biti zasenjujući detalj, posebno ukoliko je ukomponovana sa jastučićima ili zidnim slikama. Njima se obogaćuje prostor i zahvaljujući osvetljenju koje pružaju, te tako možemo osvetliti zidni prostor na kojem se nalazi slika koju želimo da istaknemo ili pak određeni, lepo sređen kutak sa knjigama.

PRAKTIČNE

Ipak, osnovna uloga stonih lampi jeste da pruže prostoru potrebnu dozu svetlosti, te su one tako dopuna centralnom osvetljenju ili njegova zamena kada nam je ono prejako. Dakle, njima se osvetljava prostor, pri čemu se sve jasno vidi i normalno funkcionišemo, ali u jednoj prigušenijoj i romantičnijoj atmosferi. Stone lampe se po obliku i dizajnu mogu vrlo lepo kombinovati i sa podnim ili zidnim lampama, a postavljaju se na komode, stočiće, radne stolove, police, u kuhinje, spavaće i dnevne sobe, hodnike i trpezarije, kancelarije.

VELIKI IZBOR MODELA

U zavisnosti od ličnog ukusa i stila enterijera, izabraćemo i stonu lampu. Modela je zaista mnogo, a razlikuju se počev od materijala, preko boja, oblika i motiva, intenziteta osvetljenja, pa sve do veličina. Mogu biti od keramike, drveta, aluminijuma, u kombinaciji sa staklićima, kristalima, tkaninom, neobičnih abažura, različitih visina i masivnosti, jednobojne ili šarene, vrlo moderne i u retro stilu. Jednostavno, svako može pronaći stonu lampu koja je uskladiva s njegovim enterijerom. Prilikom izbora treba uzeti u obzir da li bismo da nam pre bude dekor ili je bitnija njena praktična uloga, a potom i koja je namena pros

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *