KAKO DA IZDAVANJE STANA BUDE USPEŠNO?

Da bi izdavanje stana bilo brzo, jednostavno i pouzdanim zakupcima, celom procesu treba se posvetiti.

ULAGANJE U REKLAMU

Kada smo se odlučili na izdavanje stana, prvo bi trebalo posvetiti se oglašavanju. Ukoliko odaberemo agenciju za nekretnine, zaposleni će nas svakako uputiti u sve potrebne finese. Ipak, i bez agencijskog posredovanja, možemo objaviti oglas u novinama, štampanim ili elektronskim, na različitim veb-sajtovima ili stranicama društvenih mreža. Što više ljudi vidi našu ponudu, biće više zainteresovanih zakupaca, tako da se isplati ulaganje vremena (pa i novca) u ovaj segment.

FORMA OGLASA

Oglas treba da bude striktno i pregledno napisan, najbolje po tezama. Prvo krećemo s preciznim naslovom, na primer „Izdavanje stanova Obrenovac”, a potom navodimo adresu, kvadraturu, broj i raspored prostorija, opremljenost (s napomenom ukoliko nešto nedostaje), specifikacije zgrade (tip grejanja, posedovanje lifta ili parkinga) i druge relevantne detalje. Zatim slede visina mesečne kirije i depozita, način i termin plaćanja, okvirni troškove dažbina i naravno kontakt podaci vlasnika. Danas je gotovo neophodno priložiti i fotografije, koje će privući zainteresovane kako bi i pre razgledanja uživo mogli stvoriti percepciju prostora.

CENA U SKLADU S OPREMLJENOŠĆU I LOKACIJOM

Izvesno je da visinu mesečne rente uslovljava trenutno tržište, te tako, ukoliko je naš oglas „Izdavanje stanova Obrenovac” u sklopu oglasa istog ranga, cena treba da bude u skladu sa postojećom ponudom. Ipak, važno je i da li je nekretnina novije gradnje, opremljena savremenom tehnikom i modernim nameštajem – ili pak suprotno, kao i koja je lokacija. Svakako da ne mogu imati istu cenu stanovi u centru grada i oni na periferiji, kao i da izdavanje stanova u Obrenovcu ne može biti u rangu sa objektima u Beogradu ili nekom veoma malom i neprometnom mestu.

TRAŽIM KOLIKO DAJEM

Ne treba prevideti da će izdavanje stana biti uspešnije ukoliko je prostor lepo opremljen. To ne znači da moramo imati nameštaj po poslednjoj modi, ali on ipak treba da bude očuvan, prostor čist i bez viška stvari, skladan kao celina, jer on za buduće zakupce treba da bude udoban i komforan. Stoga je potrebno pre dolaska budućih stanara odraditi i dubinsko pranje nameštaja i tepiha, kao i krečenje. Takođe, iz stana treba izneti sve dragocenosti i nama lično važne predmete.

IZBOR KANDIDATA I UGOVOR

Nakon što zainteresovani pogledaju prostor i po našim parametrima odaberemo odgovarajuće zakupce, važno je, zbog obostrane zaštićenosti, da napravimo ugovor u kojem će biti precizirani svi neophodni detalji i navedeni lični podaci obeju strana. Između ostalog, ugovorom su obuhvaćena prava i obaveze i zakupodavca i zakupca, počev od načina plaćanja kirije, pa sve do otkaznog roka i nadoknade eventualne štete.

POŠTOVANJE DOGOVORA

Pri prvom susretu treba utvrditi neka opšta pravila, napraviti dogovor i preduprediti sve moguće sporne situacije. Takođe, iako je prostor naš, njegovim iznajmljivanjem mi smo ga privremeno drugom ustupili, tako da treba da poštujemo privatnost naših stanara.

Svakako da o objektu treba da brinemo i kad nismo u njemu, obilazimo ga i proveravamo, kako prostor, tako i račune, no to uvek treba da bude u prisustvu stanara i u dogovoru s njima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *