Kako se treba ponašati kada imate dijareju?

Dijareja nije ništa strašno. Obično traje nekoliko dana, malo je neugodna, ali obično prolazi jako brzo i ne ostavlja nikakve posledice. Dijareja nije bolest, već najčešće posledica ili loše ishrane ili neke namirnice koja vam nije prijala, tačnije nije prijala vašem organizmu i slično.

Dakle, ne treba da stvarate paniku kada se javi dijareja, koja traje dan ili dva. Međutim, ukoliko dijareja traje mesec ili duže, onda je to već problem i onda treba da se obratite vašem lekaru za pomoć. Ukoliko dijareja traje kratko, kao što smo već rekli nema potrebe za panikom, ali ima potrebe za određenom vrstom prilagođavanja i promene režima ishrane. Evo kako treba da se ponašate kada imate dijareju.

Popijte probiotik

Za probiotik vam ne treba recept, možete da ga kupite u bilo kojoj apoteci. Farmaceut će vam objasniti kako funkcioniše probiotik, odnosno kako treba da ga pijete i na koliko sati i naravno reći će vam koja je dozvoljena količina. Ukoliko treba da zaustavite dijareju odmah, onda se naravno savetuju probiotici, jer nekada nemamo vremena da samo sačekamo da prođe sama od sebe. I naravno postoje oni ljudi koji jednostavno ne žele da muče sebe, te im je lakše da odmah popiju probiotik i zaustave sve te procese. Ipak, ukoliko ne želite da pijete probiotik ili niste u mogućnosti onda savetujemo da se pridržavate sledećih saveta.

Ne konzumirajte mlečne proizvode, brokoli, karfiol i kupus

Kako ne biste izazvali još veću dijareju i napravili još veći problem izbegavajte sve mlečne proizvode, sem jogurta. Jogur je probiotik i možete da ga pijete, ali mleko, sir, pavalaka i sladoledi nikako nisu dobrodošli. Zatim, kada je povrće u pitanju, obavezno izbegavajte ono povrće koje može da stvori nadutost poput brokolija ili karfiola, a takođe ni kupus nije poželjan ukoliko imate dijareju. Dobro bi bilo i da izbegavate sve vrste prerađenih slatkiša i slatkiša generalno, kao i alkohol i kofein.

Pijte čajeve i jedite suvu hranu

Suva hrana je naravno i te kako dobro došla ukoliko imate dijareju. Dakle, od voća se savetuje jabuka i banana. Zatim, jedite dvopek, pirinač, slane štapiće, krompir, kao i čistu piletinu. Ovsene pahuljice su takođe dobar izbor. Možete da pijete i blage čajeve, koji će vam umiriti bolove u stomaku ukoliko ih imate i koji će vam pomoći da se ugrejete i da se osećate bolje. Možete takođe da jedete i ribu, zatim kuvano povrće, kao i blagu supicu. Ukoliko ne volite samo pečene krompire, onda možete da napravite krompir pire, ali izbegavajte da stavite mleko u taj pire. Takođe, voćni sokovi su poželjni, nemojte samo kupovati prerađene i industrijske sokove.

Unosite više tečnosti

Osobama sa dijarejom se preporučuje da piju što više tečnosti, jer je gube mnogo više u tom periodu. Pored čajeva, potrebno je unositi i dovoljno vode. Međutim, stručnjaci savetuju da se ne pije obična, već mineralna voda. Nemojte naravno ni da preterujete, nego pokušajte da osluškujete svoj organizam i vidite šta mu prija i šta mu se traži. Uglavnom, ukoliko dijareja potraje onda se svakako savetuje odlazak kod doktora, posebno ukoliko se posle određenog vremena javi i povraćanje ili temperatura, zato što to može da ukazuje na neki stomačni virus ili nešto slično, što je možda potrebno lečiti nekim drugim lekovima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *