Dimenzije i vrste dušeka: vodič za nalaženje onog pravog

Stari dušek vam je dotrajao i treba vam novi, ali kako se snaći ako niste naročiti ekspert? Evo par stvari o dimenzijama i vrstama dušeka koje vam mogu pomoći.

Dusek po meri - Latex.rs

Pre svega, važno je znati da će dimenzije dušeka zavisiti umnogome od toga gde ga kupujete. Ovo važi i za različite proizvođače, ali i za različite zemlje. Dimenzije variraju od područja do područja, mada razlike skoro nikada ne iznose više od 5-10 cm.

Svaki proizvođač takođe ima svoj kalup koji može odstupati od standarda i zbog materijala koji ulaze u sastav dušeka.

Zbog toga je najbolji savet koji vam neko može dati pred kupovinu dušeka taj da dobro izmerite dimenzije svog kreveta.

U slučaju da se baš nijedna od veličina u ponudi ne uklapa u ono što vam treba, mnogi proizvođači nude i mogućnost pravljenja dušeka po meri. Latex dušeci po meri su jedni od najboljih na našem tržištu ako se ima u vidu kvalitet materijala od kojih se prave. Naravno, proces izrade traje i verovatno pored toga što ćete morati da sačekate nekoliko dana da vaš dušek bude gotov, moraćete i da platite ovakvo prilagođenje.

Srećom, danas u ponudi postoji toliko veličina da su zaista male šanse da nećete naći baš onaj po svojoj meri, a evo i nekih osnovnih odlika i tipova dušeka koji su vam dostupni.

Dimenzije dušeka

Kao što je već rečeno, u različitim delovima sveta standardne dimenzije mogu se donekle razlikovati. Kada je u pitanju naše područje, kao i veći deo Evrope, standardne dimenzije dušeka približno iznose (širina x dužina; u zagradi je dato standardno ime za tip dušeka):

 • 90×190 cm (Twin)
 • 90×200 cm (Twin XL)
 • 120×200 cm (Full)
 • 140×200 cm (Queen)
 • 160×200 cm (King)
 • 180×200 cm (California King)

Što se visine dušeka tiče, tu takođe postoji više vrsta. Iako i visina može zavisiti od tipa punjenja, generalno se prepoznaju tri veličine:

 • visoki (minimum 16 cm ili više)
 • srednje visoki (u proseku oko 14 cm)
 • niski (do 12 cm)

Iako je izbor dušeka uvek pitanje ličnog ukusa i osećaja, postoji par smernica koje vam mogu pomoći pri izboru.

Za početak, obično bi trebalo da birate dimenzije prema ljudima kojima su oni namenjeni. Ukoliko će u njemu spavati jedna osoba, prve dve ili tri vrste bi bile dovoljne, no za dve osobe, ovakvi bi dušeci bili pretesni.

Isto tako, dimenzije dušeka zavisiće i od vaše visine, pa bi trebalo da se vodite pravilom da uvek valja da dušek bude desetak centimetara duži.

Što se visine dušeka tiče, smatra se da viši dušeci pružaju veću udobnost, odnosno da vašem telu daju bolju potporu. Viši dušeci naročito su podobni za ljude koji imaju veću telesnu težinu ili probleme sa kičmom, dok je za mlađe osobe sasvim dobar izbor i srednje visok ili niži dušek.

Vrste dušeka

Vrsta dušeka, osim od dimenzija, zavisi i od tipa punjenja, odnosno jezgra. Tako razlikujemo standardne, tvrđe ili mekše dušeke.

Iako postoji verovanje da su tvrđi dušeci bolji za kičmu, zapravo to nije potpuno tačno. Kičmi je potrebna potpora koja može, ali ne mora zavisiti od tvrdoće dušeka. Ono na osnovu čega bi trebalo da birate tvrdoću dušeka jeste vaša težina. Što više kilograma imate, trebalo bi da birate tvrđe dušeke.

Što se potpore tiče, ona će zavisiti od jezgra dušeka, koje takođe razlikuje tri tipa:

 • dušeke sa standardnim oprugama
 • dušeke sa džepičastim oprugama
 • dušeke sa penastim materijalima

Dušeci sa standardnim oprugama sadrže Bonell opruge koje se smatraju izuzetno kvalitetnim. Dušeci mogu sadržati od 184 do 408 opruga u zavisnosti od svoje veličine. Njihova udobnost umnogome će zavisiti od materijala kojim je dušek punjen, pa za veći komfor potražite modele koji imaju deblji sloj kojim su opruge obložene.

Dušeci sa džepičastim oprugama sadrže opruge ušivene u nešto što sliči džepovima (po čemu su i dobili ime). Na taj način, svaka opruga deluje nezavisno od okolnih, te pruža veću prilagodljivost vašem telu, naročito ukoliko ste osoba koja se često prevrće u snu.

Dušeci sa penastim materijalima najčešće su izrađeni od sunđera i pena, i često se o njima govori kao o nepotpunim dušecima. Uglavnom je to zbog toga što se preporučuje da ih kombinujete sa jednom od prethodne dve vrste kako biste obezbedili sebi bolju potporu.

Kada govorimo o vrstama dušeka prema njihovom punjenju, razlikujemo one koji su punjeni prirodnim materijalima i one koji su punjeni veštačkim.

U prirodne materijale ubrajaju se vata (bilo da se radi o vunenoj ili pamučnoj), konjska dlaka (mada se koristi i kamilja), kašmir ili lateks. Punjenje je stvar ličnog izbora, jer svi materijali pružaju adekvatnu udobnost, mada se smatra da je vunena vata pogodnija za zimu jer zadržava toplotu, a da konjska dlaka obećava dugotrajnost i izdržljivost.

U veštačke materijale ubrajaju se gorepomenute pene, od kojih je napoznatija memorijska pena, i poliesterske vate. Memorijska pena oblikuje se prema vašem telu i reguliše temperaturu tako da je pogodna za bilo koje godišnje doba. Poliesterska vata, s druge strane, takođe može biti dobar izbor jer je meka, te pruža udobnost ali ima i dug rok trajanja.

Na vama je da na osnovu svojih potreba i ovog vodiča izaberete savršen dušek, kako po vrsti tako i po dimenzijama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *