Kako prirodnim putem izlečiti povišeni krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak predstavlja ogroman problem modernog čoveka. Procenjuje se da veliki deo stanovništva boluje, ili će bolovati od ovog podmuklog zdravstvenog problema. Prevencija je najbolji način da zaobiđete imanje ovog izazova, međutim, mnogi zanemaruju simptome poput malaksalosti, umora i čestih glavobolja pripisujući ih neredovnoj ishrani ili manjku sna. Stoga, povišen krvni pritisak zna da sustigne ogroman broj ljudi svojim lukavim skrivanjem pred očima budućeg pacijenta. Kada do problema dođe, savetuje se promena ponašanja i načina života kao verovatno najbolji mogući vid korekcije ovog oboljenja. Nakon toga, na red dolaze lekovi kao druga brana. Dosta se polaže u lečenje prirodnim putem, odnosno korigovanjem ishrane i životnog stila, veruje se da se može postići veliko poboljšanje. Evo određenih stvari koje treba da razmotrite ukoliko ne želite lekovima da tretirate povišen krvni pritisak.

krvni pritisak

Promenite ishranu

Navika je čudna stvar. Nešto čemu se konstantno vraćamo, čak iako znamo da nije najbolja za nas. Upravo takva situacija se dešava sa ishranom koja obiluje štetnim, ali ukusnim, supstancama koje negativno utiču na naš krvni pritisak. Izuzetno slana hrana je jedan od vodećih faktora kada je u pitanju stvaranje povišenog krvnog pritiska. Kako biste snizili isti, trebalo bi da jedete dosta voća i povrća, što češće je to moguće. Pored toga, ukoliko imate višak kilograma, trebalo bi time da se pozabavite jer upravo to može dovesti do još većih problema sa krvnim pritiskom jer u tom slučaju vaše telo proizvodi krv za kilograme koji mu nikako nisu neophodni, i na taj način će dodatno zamarati krvne sudove.

Redovno trenirajte

Ukoliko se redovno bavite sportom, čak samo rekreativno, znajte da to umanjuje šansu da obolite od povišenog krvnog pritiska čak za 50 odsto. Ako još uvek niste jedna od onih osoba koja će svraćati redovno do teretane- ne brinite, da biste bili aktivni dovoljna je samo dobra volja. Ukoliko nemate uslove za teretanu a ni kod kuće niste opremljeni adekvatnim prostorom, bukvalno možete izaći i trčati jer je upravo trčanje najefikasniji način da skinete kilograme i da se pozabavite kardiovaskularnim problemima u koje povišen krvni pritisak svakako spada. Ako ne znate s kojim drugim programom vežbanja biste mogli da počnete, preporučujemo vam jogu jer dokazano smanjuje negativnu energiju, lišava organizam nagomilanog stresa i pozitivno deluje na krvne sudove, kao posledica toga.

Izbegavajte stres

Bez želje da zvučimo kao kliše preporučujemo vam smanjenje stresnih situacija. Jasno je da ne možete da utičete na to u potpunosti ali je takođe istina da možete se potruditi da izbegavate situacije za koje znate da će vam prouzrokovati izuzetno neprijatna stanja. Stres, sam po sebi, ume da bude koristan kao motivator. Ipak, u većim količinama može biti poguban, posebno ukoliko govorimo o povišenom krvnom pritisku koji se pojavljuje često kao posledica upravo nepravilnih nivoa stresa u organizmu.

Povećajte unos vode

Naše telo je izuzetno zavisno od unosa vode. Što više vode unosimo to su veće šanse za bržim oporavkom naših krvnih sudova. To izuzetno važi kada je u pitanju oporavak prilikom povišenog krvnog pritiska. Ne zaboravite da pijete vodu tokom celog dana, odnosno da ravnomerno rasporedite unos, kako bi organizam stalno imao zalihe najvažnije tečnosti na raspolaganju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *