Prednosti proteza za zube u odnosu na zubne implante

Zdravlje je od vitalnog značaja za kvalitetan život. U kontekstu zdravlja, oralno zdravlje igra jednu od ključnih uloga, jer ne utiče samo na našu sposobnost govora i žvakanja, već može biti i pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja organizma. Iz tog razloga, važno je da brinemo o svojim zubima i desnima i da na vreme reagujemo na svaki problem koji se pojavi.

Kada je u pitanju zdravlje zuba, ponekad je potrebno rešiti problem nedostatka zuba. Jedno od rešenja su zubne proteze, koje su već dugi niz godina popularne među pacijentima. U ovom tekstu ćemo uporediti zubne proteze i zubne implantate, kako bismo istakli prednosti jednih i drugih.

Proteza za zube

Zubne proteze se prave od veštačkih materijala i postavljaju se na desni i druge zube kako bi zamenile izgubljene zube. Postoji nekoliko vrsta, uključujući delimične koje zamenjuju samo nekoliko zuba i pune proteze koje zamenjuju sve zube u jednoj vilici.

Kada govorimo o prednostima proteza za zube cena igra veliku ulogu. Cena može biti mnogo niža od zubnih implantata. Ovo je posebno važno za pacijente koji nemaju finansijskih mogućnosti ili ne mogu da priušte troškove zubnih implantata. Pored toga, one su manje invazivne od zubnih implantata. Postupak postavljanja podrazumeva uzimanje otiska zuba i izradu proteze u laboratoriji. Ovo je neinvazivna procedura koja ne uključuje operaciju. Pored toga, one se takođe mogu lako ukloniti radi čišćenja i održavanja oralne higijene.

Još jedna prednost je što su prilagodljivije od zubnih implantata i mogu se napraviti tako da savršeno odgovaraju vašoj vilici, što može poboljšati funkciju govora i žvakanja. Pored toga, one se mogu lako podesiti kako bi se nadoknadile promene u ustima tokom vremena.

Zubni implanti

Dugoročno rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba predstavljaju zubni implanti. Implantat se postavlja u vilicu, a na njega se postavlja veštački zub. Ovo rešenje može biti korisno za pacijente koji žele dugoročno rešenje kada su u pitanju izgubljeni zubi, jer implant može da traje i do 20 godina.

Jedna od prednosti zubnih implantata je što se ponašaju kao prirodni zubi. Kada se implant postavi, on će delovati i izgledati kao prirodni zub.Takođe, implantat se neće pomerati ili kliziti, što može biti problem kod nekih vrsta proteza. Međutim, postupak postavljanja zubnih implantata može biti invazivan i podrazumeva operaciju. Osim toga, cena zubnih implantata može biti visoka, što je veliki nedostatak za pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje ili ne mogu da priušte troškove.

Još jedna prednost proteza u odnosu na zubne implantate je brzina zahvata. Procedura ugradnje proteza je relativno brza i može se završiti za nekoliko nedelja, dok ugradnja zubnih implantata može trajati i do nekoliko meseci.

Lični izbor uz savet stomatologa

Iako postoje prednosti i nedostaci i i jednih i drugih, proteze su često bolji izbor za pacijente koji nemaju finansijskih mogućnosti i ne mogu da priušte visoke troškove zubnih implantata. Takođe, proteze su manje invazivne od zubnih implantata, a njihova cena i brzina zahvata su prednosti koje ne treba zanemariti. Međutim, u određenim slučajevima zubni implantati mogu biti bolje rešenje, posebno za pacijente koji traže dugoročno rešenje za zamenu izgubljenih zuba.

Na kraju, odluku o tome koji je najbolji izbor za vas treba doneti u konsultaciji sa svojim stomatologom, koji će vam pomoći da izaberete najbolju opciju za vaš slučaj. Bez obzira koju opciju izaberete, važno je da redovno posećujete stomatologa i održavate dobru oralnu higijenu kako biste održali zdrav i lep osmeh.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *