Defektološki pacijenti su najosetljiviji deo populacije

Poslednja istraživanja pokazuju da se kod predškolske dece sve češće javljaju problemi u komunikaciji. Prelaskom u školske klupe, takve poteškoće prouzrokuju brojne druge probleme i onemogućavaju deci da aktivno prate nastavu i usvajaju gradivo. Zbog nedovoljnih stimulacija u predškolskoj dobi i neadekvatnog razvoja motoričkih sposobnosti kod dece se sve češće javljaju poremećaji poput disleksije ili disgrafije. 

Upravo iz ovih razloga defektolozi imaju sve više i više posla. Defektološki pacijenti predstavljaju najosetljiviji deo populacije, bez obzira da li se radi o mladim ili nešto starijim osobama. Najčešće se radi o pacijentima sa motoričkim poremećajima, poremećajima sa govorom ili pažnjom. Defektologija se ubrzano razvija u poslednje vreme, a od defektologa se traži da stalno unapređuju terapije kako bi na najbolji način uspeli da saniraju probleme sa kojima se njihovi pacijenti suočavaju.

Kako doći do najboljeg defektologa?

Na platformi Hipokratija možete pronaći sve potrebne informacije o defektolozima u Srbiji. Na sajtu se nalazi preko dve hiljade zdravstvenih institucija, privatnih i državnih, u kojima rade defektolozi. Možete pronaći korisne informacije o pedijatrima kao što su lična iskustva, ocene drugih pacijenata i sve ostale informacije koje će vam pomoći da izaberete pravog defektologa za vaše dete.

Korisnici sajta mogu ostaviti ocene i komentare o iskustvima sa određenim pedijatrima, što može da vam pomogne da steknete bolji uvid u rad tog lekara. Takođe, možete videti i kako pacijenti ocenjuju pojedinačne aspekte nečijeg rada, kao što su opšti kvalitet usluge, vreme čekanja na pregled, higijena u ustanovi i cena pregleda.

Važno je napomenuti da se iskustva pacijenata ne smeju generalizovati i da su ocene ustanova izvedene iz ocena koje su korisnici ostavili. Prosečna ocena ustanove može da vam pruži bolji uvid u trenutno stanje u toj ustanovi, ali kao roditelj, važno je da izdvojite vreme i detaljno se informišete o radu lekara koji će lečiti vaše dete.

Zbog čega se pacijenti obraćaju defektolozima?

Deca kod defektologa obično dolaze zbog indikacija koje imaju pedijatri ili roditelji, kada u toku razvoja deteta primete da nešto nije u redu sa motoričkim sposobnostima deteta, govorom ili pak detektuju probleme u komunikaciji koji su danas, na žalost, sve češći. Kod dece do dve godine starosti se mogu detektovati razni razvojni poremećaji, dok je kod onih starijih već moguće primetiti kašnjenje u govoru. 

To je prvi segment razvoja čiji nepravilan razvoj se može detektovati, dok je za detektovanje emotivnih, socijalnih i drugih poremećaja potrebno više vremena. Deca od dve godine treba da budu u stanju da razmene dva ili tri komunikaciona ciklusa, odnosno daju odgovore na jednostavna pitanja i razgovaraju sa osobama iz bliskog okruženja. Deca u ovom dobu bi već trebalo da imaju vokabular od 200 do 300 reči. Što se govor kod dece kasnije javi, to su posledice na dalji razvoj deteta veće. 

Deca koja pripadaju nešto starijoj starosnoj dobi, odnosno predškolskom uzrastu, kod defektologa obično dolaze zbog poremećaja pažnje, ukoliko roditelji primete da su previše nemirna. Mlađi i stariji školarci najčešče dolaze kod defektologa zbog problema u čitanju i pisanju. Kod dece tog uzrasta loš uspeh u školi često stvara velike poteškoće, poput anksioznosti, straha od škole, mucanja ili tikova. Sve su to indikacije koje pomažu defektolozima u svakodnevnom radu.   

Odrasla lica kod defektologa najčešće dolaze nakon moždanog udara. Neki pacijenti u tom slučaju mogu da izgube sposobnost govora ili pisanja, što im onemogućava samostalan život i obavljanje svakodnevnih obaveza. Neurološki pacijenti koji imaju problema sa govorom i motoričkim smetnjama zahtevaju specijalnu pažnju u vidu neuro-kognitivnih treninga na kojima se kroz vežbe čitanja i pisanja ponovo uspostavlja kognitivna ravnoteža koja je u međuvremenu poremećena. 

U zavisnosti od oblika i defektološkog problema koji je prisutan kod pacijenta zavisi i dužina terapije. Najčešće se radi o terapijama koje traju od nekoliko meseci pa sve do godinu dana, kada dolazi do poboljšanja stanja u kom se pacijent nalazi. Upravo zbog toga, od pacijenta se traži strpljenje ali i podrška najbližeg okruženja. 

Koje terapije defektolozi primenjuju?

Defektolozi najčešće primenjuju terapiju pokretom, koja se stručno naziva reedukacija psihomotorike. Ona se oslanja na telo jer dete uz pomoć njega upoznaje svet koji ga okružuje. Na taj način se dete upoznaje sa pojmovima, ali i orijentacijom u prostoru, koja omogućava detetu da razvije osećaj telesne celovitosti. Ta vrsta terapije se realizuje uz pomoć rekvizita poput balansera, greda, poligona, loptica za šake itd.

Danas se sve češće u defetologiji koriste i multimedijalni sadržaji. Deca koja se danas stalno nalaze u virtualnom svetu veoma teško usvajaju vežbe koje su se ranije primenjivale. Njihova jednostavnost u vidu govora i glasa kod današnje dece danas jednostavno nema potpun efekat. Iz tog razloga defektolozi u vežbe sve više uključuju i facijalne ekspresije ili pokrete kao sredstvo komunikacije. Tu su i različita audio-vizuelna sredstva koja, na primer, putem slušalica deci pružaju nove doživljaje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *