Kako da rasterećeno odete na letovanje?

Uskoro će sezona godišnjih odmora i letovanja. I vi ste planirali odlazak na more, ali da biste potpuno rasterećeni otišli i uživali na morskom pesku, suncu i talasima, morate ostaviti „čistu situaciju” za sobom.

Ne nosite posao na odmor

Letovanje se često planira mesecima unapred, radujemo se što ćemo konačno uhvatiti predah od svakodnevnih obaveza  i zato ne smemo dozvoliti da i te dve-tri nedelje koje imamo na raspolaganju provedemo misleći o poslu i problemima koji nas čekaju. Godišnji odmor je beg od posla i prilika da se posvetimo porodici i prijateljima koje često nesvesno i zapostavljamo jureći za poslovnim i finansijskim dobitkom.

Da biste se odmorili sa onima koje volite, napunili baterije i „resetovali se” i fizički i psihički, zaboravite na posao, ne pričajte o njemu, ne gledajte svoje e-mail sanduče, a službeni telefon i laptop ostavite kod kuće. Neka vam prioritet dok ste na poslu bude da što bolje obavite sve svoje radne zadatke, ali dok ste na odmoru, prioritet je samo odmor.

odlazak na odmor

Obezbedite stan dok ste na letovanju

Kada odete na odmor, vaš stan ili kuća lako mogu postati meta lopova i provalnika. Poslušajte sledeće savete kojima možete preduprediti eventualnu pljačku. Prvi savet bi bio da nikako na društvenim mrežama ne objvaljujete da uskoro putujete.

Ukoliko imate osobu od poverenja, ostavite joj ključ vašeg doma i dogovorite se da ga povremeno obilazi.

Zatvoreni prozori, spuštene roletne, nepokupljena pošta iz sandučeta mogu lopovima signalizirati da je stan ili kuća prazna neko vreme, pa zadužite tu osobu da pokupi račune i pisma, provetrava prostorije i neko vreme provede kod vas, najbolje bi bilo u različito doba dana.

Ukoliko imate skupocen nakit u stanu i druge vredne stvari, savetujemo vam da ih pre putovanja sklonite u sef u banci. Na kraju ostaje nešto što će iziskivati značajnija finansijska sredstava, ali što će lopove odvratiti od pljačke vašeg stana ili kuće, a to je ugradnja alarma i video nadzora.

Proverite svoj auto pre puta

Odlazak na letovanje automobilom je izuzetno popularno pogotovo za višečlane porodice. Možete da krenete u vreme koje vama odgovara, zavisno od toga da li više preferirate dnevnu ili noćnu vožnju do odredišta, a automobil vam pruža priliku i za jedan aktivniji odmor i obilazak različitih plaža i mesta u okolini vašeg odmorišta. Višečlanim porodicama je ovakav vid putovanja i finansijski isplativiji, ali da se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru, proverite ispravnost svog vozila pre polaska.

Najbolje bi bilo da uradite redovan servis, pogotovo ako ga niste skoro radili, proverite da li klima funkcioniše pravilno, kakav je pritisak u gumama i uradite atest za uređaje na TNG, jer vas očekuju duže putovanje i visoke temperature. Uz to utvrdite i da li imate svu potrebnu obaveznu opremu.

Zdravstveno osiguranje

Ne bi trebalo da prelazite granicu bez uplaćenog međunarodnog putnog i zdravstvenog osiguranja. Niko vas na to ne obavezuje, ali u ovakvim situacijama nije dobro voditi se devizom „neće se valjda baš meni desiti.” Budite svesni da će vas lekarska intervencija i pri najbanalnijoj povredi ili bolesti skupo koštati, jer ste u stranoj zemlji, a da ne pričamo o većim problemima ili čak potrebnom hospitalizovanju.

Uživajte, odmarajte, kupajte se, sunčajte i neka ovo bude najbolje letovanje u vašem životu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *