Kako smršati posle trudnoće?

Veliki broj žena zanima odgovor na pitanje kako smršati posle trudnoće. Naime, trudnoća odnosno drugo stanje, jeste period u kome se neminovno svaka žena manje ili više ugoji. Za vreme drugog stanja našoj bebi potrebno je mnogo vitamina koje mame moraju da unose putem hrane. Povećana potreba za hranom rezultira stvaranjem viška kilograma, i to je u trudnoći sasvim normalno.

Nakon porođaja, kada beba dođe na svet iza nje mamama ostaje višak kilograma. I tada one počinju da tragaju za odgovorom na pitanje kako smršati brzo i lako.

Iskusne mame znaju odgovor na pitanje kako smršati

Pre nego što se Vaše kompjuterske tastature „usijaju“ od kucanja par jednostavnih reči „kako smršati posle trudnoće“ za savet se možete obratiti i iskusnim mamama koje su se sa istim problemom već izborile. Iskusne mame verovatno znaju da je dojenje odličan način za mršanje nakon trudnoće. To su pokazala i određena istraživanja. Ujedno, što duže dojenje dobro je za zdravlje bebe i jačanje njenog imuniteta.

Dijete nisu uvek efikasne

Držanje strogih dijeta nakon trudnoće ne mora biti efikasno. Naime, proces dobijanja viška kilograma u drugom stanju, ali i njegovog gubljenja nakon porođaja prirodni su procesi. Stroge dijete, ne samo da mogu da naškode zdravlju mamu, već ukoliko se sprovode za vreme dojenja i zdravlju bebe. Međutim, to ne znači da mame ne treba da paze na svoju ishranu. Prva stvar koju mame sasvim sigurno smeju da izbace iz ishrane jesu slatkiši. Iz slatkiša beba ne dobija nikakve vitamine ili korisne supstance, stoga slatkiši nisu potrebni ni mamama.

zdrava hrana

Izbacite kalorične namernice

Iz ishrane mlade mame slobodno mogu da izbace i namirnice koje su pune kalorija, šećera i masti i da ih zamene namirnicama koje su bogate vitaminima i proteinima neophodnim za rast i razvoj bebe. Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje od novorođenčeta pomažu razvoj moždanih ćelija i nervnog sistema. Mleko i mlečni proizvodi sadrže kalcijum od koga bebine kosti jačaju. Piletina je bogata proteinima, a voće i povrće biljnim vlaknima, te se i njihova konzumacija preporučuje u toku dojenja.

Pijenje dovoljnih količina tečnosti preporučljivo je uvek, a posebno u trudnoći. Osim što će sprečiti dehidrataciju, konzumiranje vode ubrzava rad metabolizma. Dodatno, konzumiranje vode stvara osećaj sitosti čime smanjuje potrebu za hranom.

Budite fizički aktivne

Dojenje i izmenjenu ishranu, kako bi ste brže i efikasnije smršali, mogu da prate i fizičke aktivnosti. Ako nemate vremena i ne stižete da odlazite na aerobik ili u teretanu, vežbati uvek možete i u kućnoj atmosferi da odradite par vežbica u kombinaciji sa elastičnim trakama za vežbanje, koje su se pokazale kao odličan saveznik u skidanju kiligrama. Tako ćete sagoreti unete kalorije, a istovremeno i ojačati mišiće i kosti.

trcanje

Trčanje

Životna promena kakva je rođenje deteta može biti veoma stresna. I mada se to često kada morate da brinete o detetu koje se budi svaka dva do tri sata čini nemogućim, pokušajte da spavate makar osam sati dnevno. Kada je naše telo umorno ono počinje da luči kortizol i druge hormone stresa koji mogu usporiti, pa čak i unazaditi gubljenje kilograma nakon porođaja.

Rešenje zagonetke „kako smršati nakon trudnoće i porođaja“ je pred Vama. Iskusne mame znaju da je većina navedenih saveta za gubljenje kilograma nakon porođaja delotvorna i što je najvažnije, ne škodi razvoju bebe. Naravno, kilogrami se ne gube preko noći, zato budite strpljivi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *