Da li je bolja obična ili espresso kafa u kapsulama?

 

Nemojte ovo pitanje da postavljate ljubiteljima espresso kafe, jer ćete sigurno imati priliku da čujete da je kafa u kapsulama nešto najgore što je izmišljeno. Osnovni razlog za takvu tvrdnju vezan je isključivo za samu espresso kafu, odnosno za ljude koji je pripremaju tako da ta priprema u velikoj meri podseća na umetnost. Upravo zato uglavnom oni i smatraju da kafa u kapsulama vređa ljubitelje espresso. 

Naravno da to uopšte ne može da se smatra istinom, prosto zato što kafa koja se priprema u espresso aparatima, koji koriste kapsule, ima odličan ukus. Svakako da to nije isti ukus kao kada vam najbolji barista na svetu na primer pripremi sa puno ljubavi i znanja napitak od espresso kafe, ali ni cena kafe koju konzumirate kod svoje kuće ili u kancelariji nije ista kao kada je popijete u nekom od vodećih kafića. 

Kafa u kapsulama – prednosti

Jednostavniji postupak pravljenja kafe je prvi razlog koji se navodi kada je reč o prednostima koja nudi kafa u kapsulama. Tim pre što se aparati za espresso koji su namenjeni za kućnu upotrebu ne moraju održavati kao oni aparati, koji se koriste u ugostiteljskim objektima. Samim tim je celokupan postupak pripreme kafe mnogo brži. 

Uzevši u obzir da se takva vrsta kafe koristi vrlo jednostavno i da je praktično jedini otpadak, koji ostaje nakon pripreme omot kapsule, jasno je zbog čega njih vole ljudi da koriste. Svako ko je makar jednom koristio espresso aparat sa kašikom zna i te kako dobro koliko kafe se prospe, odnosno koliko dugo traje proces čišćenja takvog jednog aparata. 

Sledeća prednost koja se pominje kada je u pitanju kafa u kapsulama definitivno je ušteda vremena za pripremu napitka. Za razliku od klasičnog aparata, koji podrazumeva jednu ili dve kašike, kada je potrebno obratiti pažnju na mnogo sitnica tokom postupka pripreme napitka, ukoliko imate espresso aparat koji podrazumeva korišćenje kafe u kapsulama, bićete oduševljeni koliko vam zapravo malo vremena treba da biste pripremili duži i kraći espresso ili kapućino, te produženi espresso sa mlekom, odnosno bilo koji drugi napitak od ove vrste kafe. 

Ne treba zaboraviti ni to da se na tržištu mogu naći kapsule ne samo za espresso kafu, nego i za kapućino, što praktično znači da svi ljubitelji ovog napitka mogu pronaći odgovarajuću kafu u kapsulama i uživati u njenoj brzoj i jednostavnoj pripremi. 

Kafa u kapsulama – mane

Pomenuli smo ranije da mnogi baristi, odnosno ljubitelji espresso kafe kao osnovnu manu korišćenja kafe u kapsulama navode njen ukus. Ipak, ukoliko niste baš specijalizovani za pripremu espresso kafe, te nemate problem sa razlikom u ukusu, sasvim sigurno ćete biti oduševljeni brzinom pripreme ovog napitka, a ako se koristi namenski aparat za espresso. 

Međutim, jedna od osnovnih mana korišćenja takvih aparata vezana je i za cenu kafe u kapsulama. Na0ravno da kada se uporedi sa cenom konkretnog napitka u bilo kom ugostiteljskom objektu, ova opcija i dalje ostaje povoljnija. Ali, ukoliko zaboravite da kupite danas kapsule, sutra nećete moći da pijete omiljeni napitak u toplini svog doma. Nevolja je još u tome što se obično kafa u kapsulama na tržištu može naći u pakovanjima od svega 10 komada. Ukoliko se namenski aparati za espresso koriste recimo u kancelarijama, u kojima boravi veći broj ljudi, nabavka odgovarajuće kafe u kapsulama može donekle da predstavlja poteškoću. 

Korisnici takvih aparata za espresso kao još jednu manu navode činjenicu da se na tržištu osim standardne espresso kafe, mogu naći i proizvodi koji podrazumevaju kafu u kapsulama za kapućino i takozvani ristretto. Sve je to divno, ali ukoliko u jednom domaćinstvu žive na primer dve ili tri osobe, od kojih svaka preferira da pije različitu vrstu espresso kafe, onda će kupovina različitih kapsula sasvim sigurno da seo odrazi na budžet tog domaćinstva. 

I na kraju, ne treba zaboraviti da koliko god možda nekome delovalo da je kafa u kapsulama skupa, ukoliko se uporedi sa cenom kapućina ili espresa, odnosno ristretto kafe u ugostiteljskim objektima, ona i dalje ostaje pristupačanija.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *