Statistika i činjenice o iPhone-u

U januaru 2007. godine, Apple je pustio u prodaju prvu verziju iPhone-a. To je značilo revoluciju na globalnom tržištu pametnih telefona zahvaljujući uvođenju inovativnih performansi kao što su touch screen interfejs i virtualna tastatura.

Iphone, slika: https://www.pexels.com

Iphone

Od tada je Apple-ov iPhone glavni pokretač rasta na tržištu pametnih telefona, primoravajući konkurente da rade više na razvijanju novih proizvoda i operativnih sistema koji bi bili kadri da odgovore novim zahtevima tržišta.

Apple je do sada izbacio na tržište devet generacija iPhona i tako sebe utvrdio na poziciji drugog najvećeg po redu prodavca pametnih telefona na svetu, sudeći po prodaji tokom 2015. godine.

Prodaja Apple iPhonea konstatno raste od te 2007. godine, pa se tako Apple našao  (i to stalno potvrđuje) na mestu glavnog igrača na tržištu pametnih telefona. Svoj ogromni uspeh iPhone duguje sposobnosti da svoj proizvod održava konkurentnim tokom niza godina tako što će svake godine izaći s novim modelima koji su savršeniji od prethodnih.

Ovo je toliko popularni uređaj, da je jedan od retkih za koji se traže i stariji modeli, čak postoje i specijalizovani sajtovi za njihov otkup ovih mobilnih telefona.

Prodaja iPhone-a je skočila sa oko 40 miliona prodatih telefona u 2010. godini na više od 230 miliona iPhone-ova prodatih samo tokom 2015. godine što prevedeno u novac znači: Apple je prihodio više od 155 milijardi američkih dolara samo tokom te godine! Pošto prodaja stalno raste tako i iPhone dobija više na značaju unutar same kompanije Apple koja je zbog njega dramatično promenila način poslovanja. iPhone je postao najuspešniji Apple proizvod ikada. IPhone udeo u ukupnim prihodima kompanije je skočio sa oko jedne trećine u 2009.godini na oko dve trećine ukupnog prihoda u 2015. godini.

IPhone ima sopstveni Apple mobilni operativni sistem – iOS, koji je drugi po redu po popularnosti među operativnim sistemima pametnih telefona na svetu. Svaki od devet iPhone generacija predstavljenih na tržištu bio je propraćen i bombastičnom najavom pratećeg Appleovog iOS. Da bi pregledao i skidao aplikacije za iPhone, korisnik mora prokrstariti kroz Apple App Store, koji nudi 1,5 milion dostupnih mobilnih aplikacija.

Igrice, posao i obrazovanje su top tri najpopularnije kategorije aplikacija u Apple App Store. Na igrice otpada 23 % svih aktivnih aplikacija na platformi.

Od svih IPhone modela u 2015. godini, IPhone 5S model ima najveći broj korisnika u svetu -125 miliona ljudi koristi ovaj model. IPhone 6 je drugi po redu po broju korisnika, dok je iPhone 5 bio treći najpopularniji model te godine. IPhone 6 i 6 Plus su izašli u prodaju u septembru 2014.

Godinu dana kasnije, Apple je izdao iPhone 6S i 6S Plus. Najnoviji iPhone model – iPhone SE je uređaj sa  displejem od 4 inča i na tržištu je alternativa iPhone-u 5s.

Svetska prodaja Apple iPhona od 2007. do 2016. (u milionima)

Ova statistika pokazuje globalne razmere prodaje Apple iPhona između 2007. i 2016. godine. U fiskalnoj 2011. godini Apple je prodao 72 milona iPhone-ova, što je ukupno 140 miliona (od septembra 2011.). U istoj godini prihodi od iPhona iznosili su 47 milijardi američkih dolara, što predstavlja više od 40 % ukupnih prihoda Apple kompanije.

Apple je svoju prvu generaciju iPhone uređaja predstavio u 2007. i već prve godine prodao gotovo 1, 4 miliona primeraka širom sveta. Tokom proteklih nekoliko godina, prodaja Apple iPhone-ova neviđeno raste i dostiže cifru od 150 miliona primeraka do 2013. godine.

Sveukupno, Apple je prodao više od 400 miliona iPhone-ova od 2007. do 2013. godine.

U prvom tromesečju fisklane 2014. Apple je objavio prihod od prodaje iPhone uređaja u iznosu više od 32 milijardi dolara u SAD-u. To je više od 50% prihoda Applea u istom vremenskom razdoblju.

Uopšte govoreći, Apple je prodao više od 50 miliona novih iPhone-ova za tri meseca.

Prema izveštaju UBS AG (Švedska kompanija za finasijski konsalting), iPhone 5S 16GB su koštali Apple 213 američkih dolara u materijalu. Tu spadaju komponente: celularni sistem, procesor, memorija, display, kamera, kućište, senzori i drugi delovi. Prosečna prodajna cena za tako zaključani iPhone 5s model bio je oko 700 američkih dolara u SAD-u.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *