Ruski investitori: Interesovanje za Srbiju raste

Početkom prošle godine, prilikom zvanične posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, između dve zemlje potpisani su ugovori o novim ulaganjima i uspostavljanju saradnje između specijalizovanih razvojnih institucija dve države. 

Ruski fond za direktne investicije (RDFI) na čelu sa Kirilom Dimitrijevim i Razvojna agencija Srbije (RAS) na čelu sa Radošem Gazdićem, potpisali su sporazum o saradnji na pronalaženju novih investicionih projekata. Kako se navodi, investicije o kojima je bilo reči predstavljaće dodatna ulaganja koja će doći iz Rusije pored ulaganja u izgradnju gasovoda do Bugarske i proširenja gasnog skladišta Banatski dvor.

Čini se da su upravo ovi dogovori bili još jedan pozitivan znak za privatne kompanije iz Rusije koje se sve češće spominju u kontekstu potencijalnih investitora u Srbiji. 

Pored potvrđene saradnje sa Ruskom državnom nukelarnom korporacijom Rosatom, Srbija će možda moći da očekuje i neku formu investicija od kompanija poput PhosAgro, VALTEC, Yandex i Kaspersky Lab. 

PhosAgro – hemijska holding kompanija za proizvodnju đubriva i fosfata

PhosAgro hodling kompanija i PhosAgro AG menadžment kompanija su osnovane početkom 2001. godine i započele su svoje aktivnosti, proizvodnju i istraživanje i razvoj u oblasti mineralnih đubriva, soli i kiselina. Kompanija je samostalna u pogledu proizvodnje s obzirom na to da poseduje sopstvene rudnike iz kojih dobija rudu od koje se proizvodi fosfor za proizvodnju đubriva. 

Kompanija je prisutna u Srbiji od 2017. godine, kada je osnovala ćerku kompaniju pod nazivom PhosAgro Balkans sa sedištem u Beogradu i ciljem da se proširi na tržištima Jugoistočne Evrope. PhosAgro Balkans poseduje magacin u Pančevu i takođe zakupljuje dodatne magacinske prostore u Luci Pančevo, Novi Sad, Bačka Palanka i Bogojevo do kojih se fosfor koji se dobija iz rude magmatskog porekla dovozi baržama. 

Na teritoriji Rusije, PhosAgro ima pet fabrika gde proizvodi 39 različitih formulacija mineralnih đubriva od kojih je šest trenutno dostupno na teritoriji Srbije.

Pavel Melnikov i VALTEC – proizvodnja i trgovina sanitarnih i vodovodnih proizvoda

Kompaniju VALTEC™ osnovao je ruski inženjer i biznismen Pavel Melnikov 2002. godine nakon dugogodišnje aktivnosti uvoza sanitarnih i vodovodnih proizvoda iz Italije.

Zajedno sa partnerima iz Italije, Pavel Melnikov je radio na razvijanju sanitarnih proizvoda koji su specijalno prilagođeni za upotrebu u ruskim sistemima za grejanje i vodosnabdevanje. 

Ubrzo nakon osnivanja, VALTEC je razvio širok spektar proizvoda koji se danas proizvode u Turskoj, Kini, Španiji, Nemačkoj i Rusiji.  

Pored navedenih proizvoda, kompanija danas nudi i komponente za inženjersku opremu za projekte svih razmera. Dodatno, Pavel Melnikov svoje proizvode plasira u više od 10 000 prodavnica širom Rusije i okolnih zemalja, a na godišnjem nivou njegova kompanija proda više od 40 miliona metara VALTEC™ plastičnih cevi samo u Rusiji. 

Yandex – tehnološka kompanija

Yandex poznatiji kao “ruski Google” je tehnološka kompanija osnovana 1997. godine. Pored klasičnog pretraživača, kompanija Yandex svojim korisnicima, koje čine 111 miliona ljudi širom planete, danas nudi i druge inteligentne proizvode i usluge poput usluga transporta, navigacionih proizvoda i drugih mobilnih aplikacija za naručivanje vožnje, hrane i kupovine karata, između ostalog. Yandex App je trenutno njihova najpopularnija aplikacija sa preko 46 miliona korisnika mesečno.

Yandex, koji ima 30 predstavništava širom sveta i prisutan je u Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu i Turskoj, u Srbiju je stigao 2018. kao Yandex.Taxi, najveći ruski online servis i aplikacija za naručivanje taksija. Njihov partner u Beogradu je kompanija 516 d.o.o.

Srbija je prva zemlja u centralnoj Evropi u kojoj Yandex želi da započne šire poslovanje zbog unapređenog sektora IT usluga, poboljšane klime za poslovanje, kao i zbog velikog broja cenjenih IT stručnjaka.

Kaspersky Lab – sajber bezbednost

Osnovana 1997. godine, Kaspersky Lab je kompanija koja se bavi razvojem i unapređenjem sajber bezbednosnih rešenja i usluga. Kompanija predstavlja jednu od najveći privatnih kompanija za sajber bezbednost koja posluje u 200 zemalja i teritorija i ima 35 kancelarija u 31 zemlji širom sveta. Trenutno zapošljava preko 3900 visoko kvalifikovanih specijalista.

Preko 400 miliona korisnika i 270 000 korporativnih klijenata koji čine kompanije, kritične infrastrukture i vlade koristi napredne Kaspersky tehnologije. Najpoznatiji proizvod ove kompanije je Kaspersky Anti-Virus, ali asortiman proizvoda obuhvata rešenja od Kaspersky Internet Security-ja za fizička lica i korisnike, do usluga sajber bezbednosti i Cloud Security-ja za mala, srednja i velika preduzeća. 

Kako sajber bezbednost u našem regionu postaje sve značajnija za sve vrste korisnika, Kaspersky Lab za Evropu je fokusiran i ima plan razvoja poslovanja u regionu i tržištima Istočne Evrope koje, pored Srbije, čine i tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Albanije, Slovenije, Grčke, Kipra, Češke, Moldavije i Ukrajine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *