Kako da uredite kuću u mediteranskom stilu

Od uvek maštate da živite u kući na moru?  Zidovi svetlih i osvežavajućih tonova, mediteranske biljke u ćoškovima i svećnjaci kao dekoracija, toplina doma i duh Sredozemlja lako mogu postati deo vaše svakodnevice čak i kad je more hiljadama kilometara daleko.

Ukoliko maštate nad časopisima koji prikazuju prelepe domove na obalama Sredozemlja, predstavljamo vam savete kako da uredite sopstvenu kuću u mediteranskom stilu.

Mediteranski stil – spoj rustičnog i modernog

Zamislite sledeći scenario: budi vas alarm na telefonu, ritmičnom italijanskom kanconom. Dok perete zube u kupatilu, aparat za kafu već priprema vašu prvu šoljicu toplog napitka. Ulazite u svoj dnevni boravak zidova boje peska i uživate u početku novog dana zavaljeni u rustičnoj fotelji. Ovo nije scena iz holivudskog filma, već realno mogući početak vašeg dana. Postoje smart home sistemi koji povezuju sve uređaje u domu i isprogramirano prate vaše potrebe i dnevni raspored obaveza.

Među ljudima vlada pogrešno uverenje da je mediteranski dom rustična kuća bez elemenata modernog. Zbog toga nailaze na brojne nedoumice kada se upuste u avanturu preuređivanja doma.

Iako su prva asocijacija na mediteranski stil antikviteti, rustičan i retro nameštaj, to nikako ne znači da ne možete imati moderno uređenu kuću – pod svećama. Ovaj stil zapravo dopušta harmoničan sklad modernog i drevnog, pod uslovom da pažljivo odlučujete o detaljima i svim elementima u kući.

Mediteranski stil je idealan spoj grčke, italijanske, španske i marokanske kulture življenja. Pri uređenju jako je važno da ispoštujete boje, materijale, tkanine i vrstu nameštaja koji su u skladu sa osnovnim karakteristikama ovog stila.

Zidovi toplih boja

Za zidove izaberite boje inspirisane morem. Zemljana narandžasta, boja terakote i peska, pa čak i morska zelena – sve ono što vas asocira na more, sunce, nebo, pesak, idealno je za vaš dom. Tehnika pustinjskih dina koja priziva Saharu u vaš dom ili romantična španska terakota, birate sami. Mediteranski stil je stil igre i vesele kreativnosti, te nećete pogrešiti ako u istoj sobi koristite više boja, pa čak i na istom zidu.

Osim sa nijansama, možete se poigrati i tehinkama farbanja. Tako je poželjno farbanje sunđerom ili pravljenje reljefnog zida, kao i sve metode bojenja kojima se tekstura zida menja.

Dekorativne pločice i bordure

Dekorativne pločice od keramike su jedna od karakteristika ovog stila, koja se često viđa u marokanskim kućama. Bez obzira na to hoćete li napraviti mozaik na podu ili pak postaviti pločice na zid u vidu bordura, ovaj detalj će dati neskriveni šarm vašem domu.

Pločice možete postaviti na tremu ili u predsoblju, na samom ulazu u kuću. Iako zbog domaćih klimatskih uslova nisu uobičajene kao podna podloga u dnevnom boravku, pločice su obavezan detalj u kuhinji i kupatilu. Bordure mogu biti postavljene horizontalno ili vertikalno, a izbor dizajna je beskrajan.

Izaberite drvo i gvožđe za nameštaj

Nameštaj od punog drveta sa izrezbarenim ukrasima, lampe i lusteri od kovanog gvožđa, masivne police za knjige, veliki trpezarijski sto, stolice sa kratkim nogama su elementi bez kojih ne može da prođe jedna mediteranska kuća.

Za kuhinjske elemente takođe izaberite tvrdo drvo. Kauč u dnevnoj sobi mora biti čvrst, a ležaj u spavaćoj sobi veliki sa uzglavljem ili baldahinom. Vitraži na vratancima polica su uvek dobra ideja.

Detalji, detalji, detalji

Sa neizostavnim vezom ili perlicama, šareni jastučići usklađeni sa bojama nameštaja i zidova su šarmantan detalj i u dnevnoj i u spavaćoj sobi. Od tkanina za jastučnice birajte svilu ili neki drugi sličan materijal.

Na stolove postavite stoljnjake sa štampanim radom.

Svećnjaci na policama, bronzane figurice ili pak dekorativni elementi od gvožđa upotpuniće sliku o vašem mediteranskom domu.

Ogledala postavite na zidove, te ih uokvirite ramom od kovanog gvođža.

Odlučite se za bele zavese ili zavese u neutralnoj boji koje se neće “takmičiti” sa ostalim bojama u prostoriji. Izaberite prozračne zavese koje će dopustiti nesmetan ulazak sunčeve svetlosti u vaš dom.

Visoke sobne biljke doprineće da se osećate kao da ste na obali mora.

Ne zaboravite na dvorište

Uskladite enterijer i eksterijer svoje kuće tako što ćete urediti vrt po ugledu na mediteranske. Jednostavne kamene fontane u renesansnom stilu, bašta puna raznovrsnog cveća, garnitura za sedenje pod pergolom ili nadstrešnicom, sve ovo je dekor kome jedino fali more.

Idealan mediteranski dom dobićete kada uskladite boju i teksturu fasade sa baštom i dvorišnom ogradom. Pažljivo birajte dizajn ograde za svoje dvorište. Kao i u enterijeru i ovde je poželjno da materijal bude kovano gvožđe. Kada su u pitanju cene samonosive kapije su pristupačne, te nećete dodatno opteretiti svoj budžet.

Kada se sve sabere, jedna stvar je sigurna, na kraju dobijate siguran dom u kome svaki kutak podseća na vaše prethodno letovanje .

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *