Da li su behaton ploče dobar izbor za popločavanje dvorišta?

Još su stari Rimljani popločavali gradske ulice i druge površine, a ostaci rimski puteva i danas se mogu videti širom Evrope. Danas se otišlo daleko sa tehnologijom i procesima proizvodnje, pa se za popločavanje koriste razni materijali, od prirodnog kamena, preko izlivenog betona i asfalta, pa do modernijih rešenja kao što su behaton ploče.

U poređnju sa drugim materijalima za popločavanje, behaton ploče imaju niz prednosti, pa ćemo se na njih i fokusirati u ovom tekstu.

Dok asfalt i izliveni betonski pokrivači vremenom počnu da pucaju, pa ih je potrebno relativno često popravljati i popunjavati pukotine koje se javljaju na svaki nekoliko godina, pešačke i automobilske staze, parkinzi i druge površine pokrivene behaton pločama zahtevaju minimalno i veoma jednostavno održavanje.

Osim toga, u pogledu dizajna, trajnosti i čvrstoće, behaton obezbeđuje kvalitetnu površinu koja po svim aspektima prevazilazi bilo koji betonirani ili asfaltirani prostor. Ono što je vrlo važno istaći jeste ugradnja. Naime, postavljanje behaton ploča treba poveriti ljudima koji to znaju da rade, jer da bi dostigle svoj puni potencijal one moraju da budu besprekorno ugrađene, bez ijedne greške.

Ako planirate popločavanje dvorišta, terase, stepeništa, parkinga, izradu popločanih staza, razmislite o behaton pločama. Pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte koje su to prednosti behaton ploča i kako biste mogli da ih uključite u svoj projekat.

Raznovrsna primena

Behaton ploče dolaze u raznim veličinama, oblicima, bojama i stilovima, što obezbeđuje ogroman izbor dizajnerskih rešenja. Od prirodnih tekstura, pa do imitacije kaldrme i cigle, sigurno ćete pronaći dizajn koji je najviše u skladu sa vašim planovima.

Behaton ploče su idealan izbor za sve privatne posede i uređenje dvorišnih površina, ali i za javne prostore, uključujući parkinge, trotoare, šetališta, površine oko bazena, parkovske staze, terase, balkone, pa i terase na krovu. Estetski su veoma atraktivne za sve spoljašnje površine.  elementi su estetski veoma atraktivni za sve spoljašnje površine, a bez obzira za koji dizajn se opredelite, behaton je neklizajući materijal, čak i kada je površina mokra, pa je potpuno bezbedan za hodanje i za vožnju.

Mnogo oblika i boja

Proizvođači danas nude behaton ploče u beskonačno velikom broju oblika i boja. Behaton se proizvodi tako da može da odgovori na bilo koji dizajnerski zahtev.

Različiti dezeni i oblici behaton ploča su idealni za popločavanje površina kao što su terase, balkoni, prostori oko bazena, prilazni putevi, šetališta, trotoari, parkinzi, raskrsnice i mnoge druge površine.

Behaton može da izgleda kao prirodni materijal za popločavanje (imitacija prirodnog kamena ili cigle). Behaton svetlijih boja je odlično rešenje za popločavanje terasa ili prostora oko bazena. Zemljane boje se savršeno uklapaju u bilo koji dekor i prirodno se stapaju sa okolinom, dajući pri tome elegantan izgled i maskimalnu funkcionalnost prostora. Osim toga, na istom projektu se mogu i kombinovati, tj. koristiti dve ili više vrsta behaton kocki sa različitim teksturama.

Ovakvu fleksibilnost nije moguće pronaći kod drugih materijala.

Ekonomičnost: pristupačna cena materijala i ugradnje

Cena behaton ploča je mnogo niža nego cena bilo kog drugog tipa materijala za popločavanje. Ovakav odličan odnos cene i kvaliteta moguć je zahvaljujući činjenici da se behaton izrađuje mašinski, što smanjuje potrebu za radnom snagom i troškove proizvodnje. Behaton kocke su jeftinije od kamenih ploča, granita, peskiranih ploča, od livenog betona i asfalta.

Kada se ovome dodaju i niski troškovi održavanja i zamene oštećenih ploča, može se konstatovati da su one mnogo ekonomičnije rešenje nego bilo koji drugi materijal za popločavanje. Pored toga, možete biti i sam svoj majstor. Popločavanje malih površina možete uraditi i sami, koristeći se tutorijalima i savetima sa interneta, što vam dodatno može smanjiti troškove.

Pogledajte jedan primer:

Najzad, kada je u pitanju ekonomičnost, imajte na umu da lepo uređeni pločnici daju dodatnu lepotu i tako povećavaju njenu vrednost na tržišu.

Velika čvrstoća

Behaton ploče se proizvode vibro-livenjem i vibro-presovanjem. Za izradu se koriste najkvalitetniji cementi, aditivi i pigmenti, kao i kalupi od visoko kvalitetne plastike i metala koji obezbeđuju konstantnost oblika svake behaton ploče.

Kao rezultat toga, dobija se proizvod koji je mnogostruko jači od običnog izlivenog betona i trajniji od crnog asfalta. Behaton ploče mogu izdržati dugi niz godina i trajati i za naredne generacije. Osim toga, pločnici izrađeni od behaton kocki su fleksibilni i omogućavaju širenje i savijanje bez pojave pukotina na površini, za razliku od monolitnih (rađenih izjedna) betonskih površina i ojačanih betona. Drugim rečim, pri opterećenju svaka ploča se pomalo mrdne i nema pucanja staze.

Otpornost na vremenske uslove

Pločnici od behaton ploča se mogu ugrađivati u bilo koje doba godine i koristiti odmah nakon postavaljanja.

U područjima gde je sneg učestala pojava, behaton ploče su idealan izbor. Površine od behatona su otpornije na velike temperaturne promene, čak i na so koja se koristi za uklanjanje leda sa asfalta i betona. Sneg se sa njih može skinuti isto kao i sa asfalta ili sa izlivenih betonskih površina. Sredstva koja se koriste za uklanjanje leda, kao što su kalcijum-hlorid ili soli, neće oštetiti behaton ploče. Najzad, behaton ploče su neklizajuće, što će obezbediti vaše bezbedno kretanje po njima.

Održavanje

Održavanje površina popločanih behatonom nije zahtevno i ima niske troškove u odnosu na održavanje površina od drugih materijala. Pločnici se lako održavaju redovnim suvim čišćenjem (brisanjem) i povremenim pranjem. U slučaju upornih fleka, pranje pod pritiskom sa odgovarajućim rastvorima i deterdžentima ili jednostavno četkanje odgovarajućim sredstvom i vodom ukloniće i najtvrdokorniju fleku na pločici.

Jednostavna zamena oštečenih ploča

Zamena ili popravka izlivenog betona i asfalta uvek ostavalja ružne tragove sve dok ne zamenite celu površinu. Kod behaton ploča, međutim, lako je zameniti samo one koje su oštećene i niko neće ni primetiti. Površine od behaton ploča se mogu popraviti uklanjanjem oštećenih kocki, ponovnim sabijanjem baze i peska i ponovnim postavljanjem novih ploča umesto oštećenih. To je jeftin i prilično jednostavan postupak koji ne ostavalja ružne tragove krpljenja kao kod drugih materijala.

Lakše održavanje podzemnih instalacija

Staze i druge površine od behatona su takođe veoma funkcionalne kada je u pitanju održavanje podzemnih instalacija koje prolaze ispod njih. Sam sistem postavljanja behaton ploča omogućava jednostavan pristup kada su u pitanju podzemne popravke, uklučujući saniranje cevnih vodova i kablova. Jednostavno se ploče sklone, izvrši se popravka cevi ili druge podzemne instalacije, podloga se ponovo izravna i sabije, i na kraju se na nju vrate pomerene ploče. Jasno vam je da bi u slučaju izlivenog betona ili asflata, ovaj problem bio znatno teže rešiv, jer bi sve moralo da se razbije pa da se ponovo izliva.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *