Примена агротехничких мера ради узгајања биљака

 

Агротехничке мере или другачије, утицај човека својим активностима, средствима, техником и технологијом, као и хемијским мерама да допринесе или побољша сам раст и развој биљке. Изворно значење речи агротехника је сложеница две грчке рече и то „поља“ и „вештине“. Данашње тржиште нуди широк спектар вештачких ђубрива, земље за цвеће, суплемената за цвеће и слично. 

Где можемо купити добру земљу за цвеће?

Земља за цвеће пакована у PVC вреће запремине 50l/100l може се наћи у скоро свакој пољопривредној апотеци, гарден центима, радњама пољопривредних производа или радњама широког спектра производа. Из напред наведеног стиче се утисак да је земљу за цвеће изузетно лако и једноставно набавити, доступна је широј групи потрошача и корисника. Када се помисли на узгајање биљака, земља за цвећа и цена играју битну улогу. Цена земље за цвеће је битан фактор при планирању садње. 

Шта је потребно знати када се купује земља за цвеће?

Као што је у ранијем одељку наглашено земља за цвеће спакована у пластичне вреће запремине 50l/100l  може се лако и једноставно набавити. Али обавезно се мора повести рачуна да ли је та земља одговарајајућа за одређену биљку. Неке биљке воле вишу или нижу Ph вредност, неке биљке желе већу засићеност хемијским једињенима и минералним материјама. Неке биљке желе крупнију граниулацију, док опет другима је потребно обезбедити већу моћ апсорпције воде. То се може делимично постићи применом одговарајуће земље. При куповини земље поребно се посаветовати са стручњаком. Он ће уз адекватан савет препоручити оптималну земљу за жељену биљку. Такође препоручиће и суплемент за цвеће или биље који се могу комбиновати са земљом за цвеће.

Како се користи супстрат за цвеће?

Супстрати за цвеће су додаци земљи током садње, сетве или током раста биљеке. Они потпомажу расту и развоју биљке. Надомештавају изгубљене и апсорбују потребне минералне материје и соли из воде и земље. Постоје тачно одређени супстрат за цвеће за одређене врсте. Према врсти и потреби те биљке одређује се који ће супстрат бити коришћен. Одговор на свако питање даће вам Инжењер заштите биља, који је запослен у свакој пољопривредној апотеци. Искуства показују да није добро користити суплементе за биљке на своју руку. 

Најпродаванији супстрати за цвеће на тржишту

На тржишту се налазе како домаћи тако и супстрати из увоза. Домаћи супстрати су потпора при сетви. Додају се обично као добра подлога за сетву и обогаћују земљиште. Глистењак као један од најпродаванијих супстрата уз честу примену гарантује добар резултат. Супстрати из увоза који се налазе на тржишту специјализирани су само за одређене врсте. Широка је лепеза увозних супстрата па се могу прилагодити свим биљкама са нашег поднебља. Последњих година примећена је честа примена супстрата QTS супстрат за боровнице са перилитом, QTS 1 extra 50 sa додатом глином, супстрат за ожиљавање и слично. 

Закључак: да би обезбедили квалитетан раст и развој биљака свакако су потребна помагала. Први корак је свакако одабир добре земље за цвеће, затим одабир супстрата који ће помоћи раст и применом ђубрива. Добрим навоњавањем, одводњавањем и применом пестицида и хербицида значајно се може утицати на квалитет раста и развоја биљке. Уз минимална улагања принос може бити вишеструк. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *