4 razloga zašto je hidroizolacija važna

Propuštanje zida i konstantna izloženost vlagi često stvara probleme u stanovima, pa su neophodni renoviranje i obnova. Najčešće je to slučaj sa kupatilima, pa evo zbog čega je hidroizolacija kupatila presudna kako biste se rešili tih problema sa curenjem.

Hidroizolacija kupatila je jedan od najzahtevnijih poduhvata, ali posebno je važno da se na vreme ovaj posao obavi kako biste se rešili brige i problema koje vlaga i curenje vode mogu da izazovu. Ako izbegnete hidroizolaciju, problem će se povećati, a vaš zid biće sve vlažniji dajući grozan izgled vašem kupatilu. Međutim, ne čekajte da se problem ukrupni, već sada počnite sa obnovom kupatila.

Ako se pitate kada je pravo vreme za hidroizolaciju, još jedna prednost hidroizolacije pre leta je ta što se beton smanjuje kad zahladi, što dovodi do širenja pukotina u betonu. Ispunjavanje pukotina na njihovoj maksimalnoj širini znači da smole koje se koriste za zaptivanje pukotina neće morati da se istežu. Evo četiri važna razloga zašto je vašem domu potrebna hidroizolacija.

Štiti unutrašnjost od oštećenja koje voda izaziva

Unutrašnji deo vašeg doma obično je izložen mnogim nepredvidivim vremenskim elementima poput sunčevih zraka i kiša. To uključuje zidove, podove, temelj, pa čak i izolaciju. Koliko god pokušavali da vam zidovi budu zapečaćeni čelikom, betonom itd, tokom gradnje, oni pucaju i rđaju. Hidroizolacijom se štite zidove od vlage i pucanja.

Sprečava nastanak zdravstvenih problema

Kada vlaga nađe način da uđe u vaše zidove i plafone, to dovodi do nastanka plesni i buđi. Time se stvaraju štetne čestice koje mogu da dovodu do mnogih zdravstvenih problema. One se projektuju u vazduh i kada udišete, odmah će doći do vaših pluća što može prouzrokovati zdravstvene probleme.

Zbog toga je preporučljivo da dom hidroizolujete na vreme, kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu od takvih neočekivanih zdravstvenih problema.

Štedi novac

Hidroizolacija kupatila, ali i čitavog doma u početku može da se učini kao zastrašujući zadatak, a i cena posla takođe može da deluje kao ozbiljan udarac na vaš budžet. Ali, prevencija je uvek bolja od lečenja. Najbolje je da to shvatite kao dugoročnu investiciju koja donosi novac tokom života zgrade.

Umesto da vas zateknu troškovi hidroizolacije, ono što morate imati na umu je da ne rešavate kratkoročni, već dugoročni problem.

Promoviše dugoročnu udobnost

Hidroizolacija pomaže ranom rešavanju mogućeg ozbiljnog problema koji može dovesti u pitanje dugoročnu udobnost svih stanara zgrade. Preduzete mere pomažu pri smanjenju vlage u unutrašnjosti zgrade. Na ovaj način omogućava se ugodniji život, a istovremeno pruža i osnovu za dalji rad kasnije. Što pre počnete da razmišljate o hidroizolaciji, sprečićete moguće glavobolje po tom pitanju.

Što se tiče prednosti hidroizolacije, najočiglednija prednost je zaštita od vode. Međutim, da li ste znali da je hidroizolacija vašeg doma jedna od najboljih stvari koje možete učiniti? Pored sprečavanja mogućih oštećenja vodom, hidroizolacija takođe može zaštititi vaš dom iznutra.

Da li ste znali da šteta od vode čini 20% svih šteta koje osiguravaju vlasnici kuća? Hidroizolacija može sprečiti skupe popravke poplava, uključujući poplave podruma.

Hidroizolacija pomaže u stvaranju zdravijeg kućnog okruženja za vašu porodicu jer treba samo 24-48 sati da buđ naraste na vlažnoj površini. Dugotrajno izlaganje plesni može izazvati astmu, peludnu groznicu i druga medicinska stanja. Zato ne kalkulišite sa hidroizolacijom!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *