Obavezno iskoristite svaku priliku za vožnju bicikla?

Da li se bavite nekom fizičkom aktivnošću? Jeste li od onih koji imaju neki omiljeni sport?

Ako volite vožnju biciklom, a nemate vremena, onda je vreme da se to promeni. Evo i zašto. Vožnja bicika podmlađuje, produžava život, ali i smanjuje stres. Ako želite smrđate i popravite svoj fizički izgled, eto prilike. Bicikli su odlični saveznici za lepši život, a osim što čine ljude druželjubivijim, vožnja biciklom utiče in a probavu, ali i na seksualni život. Zato krenimo rediom.

Kako vožnja bicikla utiče na fizički izgled?

Redovno vežbanje pomoći će vam u borbi sa kilogramima, a ako vožnju dvotočkaša uvrstite u svakodnevnu aktivnost, izgledaćete mlađe, bićete fizički spremniji i podići ćete voj mišićni tonus.

Naučna studija sprovedena u Londonu dokazala je da pedaliranje i te kako podmlađuje. Tokom vožnje pojačava se cirkulacija, a to dalje utiče na protok kiseonika do površinskih ćelija kože. Veći protok kiseonika doprinosi da se iz kože brže eliminišu toksini, a proizvodnja kolagena se podstiče, dok se ten pročišćava. Međutim, ako ste rešili da se po suncu provozate, obavezno ponesite zaštitini faktor.

Odrasli biciklisti potroše čak 10 puta više kiseonika kada redovno voze bicikl nego oni ljudi koji provode vreme uz televizor na kauču. Kada se telo bolje kiseonikom snabdeva, stimuliše se probava, a rizik od zatvora smanjuje redovna fizička aktivnost.

Ako su bicikli postali sastavni deo vaših života i ne možete da zamislite dan bez vožnje, onda ste osigurali i brži metabolizam, jer redovnim vežbanjem orgaizam troši kalorije i kada miruje. To je najviše primetno nakon nekoliko sati posle vožnje, jer se na masne naslage ciljano deluje, pogotovu na one koje se nalaze u predelu stomaka, bedara i zadnjice.

Bolji san uz redovno vežbanje

Ako ujutru vozite bicikl, onda ćete se privremeno razbuditi. Dovoljno je da bicikl vozite samo pola sata dbevno i mnogo ćete se lakše uspavati i imaćete kvalitetniji san. Za čak 50% smanjuje se problem sa nesanicom, a tome doprinosi izloženost dnevnoj svetlosti koja bioritam tela sinhronizuje.

Takođe, pokretanjem mišića telo postaje fizički spremnije, ali nakon iscrpljenog dana mnogo ćete se prijatnije osećati i jedva ćete čekati da utonete u san.

Manje stresa i bolji seksualni život!

Bicikli su pravi izbor za sve zaposlene koji nemaju mnogo vremena za vežbanje. Redovna vožnja i svakodnevna fizička aktivnost doprineće bolje kardiovaskularnom zdravlju, a upravo ako je kardiovaskularno zdravlje dobri, onda će biti i libido dobar. Oni koji redovno voze bicikl imaju više seksualne energije, dok redovna fizička aktivnost kod žena može da odloži menopauzu čak i do pet godina. pripadnici muškog pola koji bicikl nedeljno voze makar tri sata smanjuju za čak 30% rizik od impotencije.

A svaka fizička aktivnost, pa i vožnja bicikla usrećuje. Najbolji je saveznik u borni sa mentalnim bolestima kao što je depresija, a odlično je oružje protiv stresa. Istraživanja kažu da se stres smanjuje vožnjom bicikla 20 minuta dnevni za čak trećinu, a razlog tome jeste proizvodnja endorfina, a blokiranje kortizola. Onda nemojte da se iznenadite ako postanete zavisni od vožnje biciklom. Ipak bicilki lako mogu postati dobra zavisnost.

Sklopivi bicikli za haotične gradske ulice ili impozantni bicikli namenjeni za planinsku vožnju – u ovom slučaju je sasvim sve jedno, uživaćete, bićete zdraviji i zadovoljniji u svakom slučaju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *