Dečiji kutak za igranje

Često u našem stanu nemamo dovoljno slobodnog mesta koje možemo da posvetimo samo našim mališanima, a kamoli posebnu sobu koja služi kao igraonica. 

Kada su naša deca mala nađemo mesto prvo za krevetac, onda za krevetić, a već za igralište u stanu moramo da se snađemo. Takođe, često nemamo vremena da decu odvedemo napolje ili na izlet van grada i prinuđeni smo da više vremena provodimo u kući. 

Isto kao što je kuhinja odvojena samo kao mesto za kuvanje i ručavanje, tako je decu potrebno naučiti da postoji definisana oblast u stanu u kojoj oni mogu da se igraju i odlažu svoje igračke. U zavisnosti od uzrasta deteta, postoji nekoliko praktičnih ideja za formiranje dečijeg kutka za igru u našem stanu.

Tepih za igru za malo dete

Idealan  kao poligon za igranje je veliki tepih prilagođen deci manjeg uzrasta. Gotovo svaki salon tepiha ima ovakve modele. Za roditelje je praktičan za koriščenje jer se lako se postavlja i lako se sklanja na kraju dana. Za manju decu je savršen jer je mekan i udoban i dete na njemu ne može da se povredi.  Na ovoj podlozi dete može da se slobodno igra sa različitim igračkam i radi razne aktivnosti u malom uzrastu.

Najbolje je da roditelj odredi tačno mesto u stanu za postavljanje tepiha za igru kako bi se dete naviklo i uvek znalo  da je to njegov kutak na kojem može da raširi svoje igračke i da se nesmetano igra. Po završetku igre roditelju je jednostavno da urola tepih i odloži ga u neki ugao stana, da bi ga sledećeg dana ponovo postavio za svoje dete. 

Kutije i korpe sa igračkama za održavanje reda

Pravi trik da održavate red u kući, a da pri tom da vaše dete ima svoj deo za igru, su kutije i korpe za odlaganje igračaka. Odredite jedan ugao u stanu gde će ove korpe i kutije stajati tako da vaše dete tačno zna gde može da pronađe svoje igračke. 

Posle igre dete će svoje igračke vratiti na mesto i već sutradan će ih lako pronaći za novu igru. Kako biste što bolje iskoristili prostor okačite kutije i korpe za odlaganje igračaka na određeni zid i tako formirajte mini kutak za igru. Postavite ih u visini detetovih očiju kako bi mu se lako omogućilo da odlaže i uzima svoje igračke. 

Mini zona za igru za veliko dete

Vaše dete je već veliko i prevazišlo je sitne igračke.  Za mini kuhinju, dečje kućice za lutke, velike automobile ili mini biblioteku dovoljan je jedan ugao stana posebno napravljen za vaše dete. Kako deca rastu imaju potrebu za površinom za razne kreativne predškolske aktivnosti kao što su crtanje, dizajn, pisanje. 

Osmislite mali radni sto gde će dete odlagati olovke, sveske, slikovnice, material za dizajn, itd. Ne zaboravite da na sto postavite dečju stonu lampu kako bi dete imalo adekvatno osvetljenje za rad i igru. Ponudu rasvete za osvetljavanje sobe vašega deteta pogledajte ovde

U ovaj ugao stana možete da postavite i malu biblioteku i police za razne igračke, sveske, kutije, itd.  Rasporedite police na niske visine kako bi detetu bilo sve vidljivo i lako dostupno bez vaše pomoći.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *