Kako se postavljaju tuš kabine?

Da li planirate da u svoje kupatilo postavite tuš kabinu? 

U poslednje vreme, interesovanje za tuš kabine značajno raste. Kako bi se osiguralo da tuš kabine budu pravilno postavljene, da bi se izbegla eventualna šteta nastala izlivanjem vode, bitno je da se preduzmu sledeče mere:

 

Priprema kupatila

Priprema kupatila, bez obzira da li planirate instalaciju tuš kabine sa kadom ili bez nje, podrazumeva hidroizolaciju, kao i postavljanje slivnika. 

Kada je u pitanju hidroizolacija, preporuka je da koristite jednokomponente kaše od cementa kojima je postupak hidroizolacije znatno olakšan. Dok su se za starije varijante hidroizolacije koristili materijali bazirani na bitumenu, cementne kaše su otporne na sve temperature i na vlažnost i zato su opcija koja vam osigurava sigurnu zaštitu od vode. Ove kaše koriste se i za hidroizolaciju i na drugim mestima, poput terasa, podruma i drugih. 

Smesa za hidroizolaciju se nanosi na mestima gde se zid spaja sa podom i tako se osigurava da na tim spojevima ne dođe do propuštanja, a za potpunu sigurnost, potrebno je da se ova smesa postavi i na spojeve cevi kod ventila, kao i 10tak cm na mestu gde se zidovi spajaju sa podom. Kada su u pitanju zidovi koji se spajaju sa kabinom tuša, smesa se premazije na minimum 150 cm visine, a možete i dužinom celoga zida. 

Ukoliko ste na ovaj način pristupili hidroizolaciji, sigurno ste osigurali kompletnu zaštitu od prodiranja vode. 

 

Izolacija vodovodnih cevi i slivnika kod tuš kabine

Da biste izolovali vodovodne cevi, morate da cevi izolujete namenskom izolacionom trakom. Kod slivnika se takođe vrši izolacija. Da biste izolovali slivnik, morate da znate koji model slivnika ćete da imate. Postoje podni slivnici sa horizontalnim ili vertikalnim odvodom, kao i zidni ugaoni slivnici. Svaka od ovih vrsta slivnika diktira i kako će oni biti izolovani. 

Nakon hidroizolacije neophodno je da se sve dobro osuši, a zatim sledi lepljenje pločica. Pločice možete lepiti minimim jedan dan nakon završetka radova oko hidroizolacije. Pre postavke pločica testirajte izolaciju, i ukoliko vam se čini da na nekim mestima ipak dolazi do propuštanja, možete naneti novi sloj premaza na tim mestima. 

 

Lepljenje pločica za tuš kabine

Kada pristupite fazi lepljenja pločica, koristite isključivo vodootporne vrste lepkova i masa za fugovanje. Na tržištu postoje i specijalizovane mase za fugovanje koje sprečavaju pojavu buđi u tuš kabini. 

U uglovima koristite specijalne silikone za dodatnu izolaciju, a možete koristiti i lajsne koje se koriste za dodatnu dekoraciju, ali i slivanje vode ka podu. 

 

Održavanje 

Ukoliko ste pravilno izveli sve faze postavke tuš kabine, sve što preostaje jeste da se one pravilno održavaju. Nikako se ne preporučuje korišćenje agresivnih sredstava za čišćenje, već postoje specijalna sredstva koja su namenski pravljena za kupatilo i tuš kabine. 

Bez obzira na kvalitet paravana, vodite računa o načinu na koji koristite vrata za tuš kabinu, pazite na način na koji otvarate i zatvarate vrata kako ne bi došlo do eventualnog ispadanja. Ukoliko poslušate sve ove savete, dobićete tuš kabinu koja će vam sigurno koristiti dugi niz godina. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *