Tepih kao bitan činilac svakog enterijera

Verni pratioci svakog prostora bilo da su u pitanju poslovni  ili stambeni su tepisi. Pored toga što pružaju toplinu našim stopalima dobri su i kao zvučni izolatori. Mogu biti ručne ili indrustrijske izdrade. U slučaju da se ručno izrađuju oni mogu biti od vune, svile, pamuka…

Izrada svakog tepiha kreće prvo od ideje, zatim se bira boja, oblik i dimenzija. Oslikavanje motiva na tehničko platno je sledeći korak izrade tepiha. Nakon toga vuna se posebnim pištoljem provlači kroz platno, nakon toga ide šišanje i na kraju sledi fina dorada. Indrustrijski tepisi proizvode se serijski i uglavnom se za izradu koriste sintetička vlakna.

Tepisi koji su pravljenji od prirodnih materijala poput vune, pamuka ili svile su zdraviji za prostor. Prašina se manje sakuplja kod ovakvih tepiha. Mogu biti unikati ali zato za ovakav tip tepiha potrebno je izdvojiti veću sumu novca.

Trendovi se stalno menjaju, ali klasični modeli tepiha su trend koji nikada ne izlazi iz mode. Prvi tepisi došli su nam sa Istoka pa otuda i to da su klasični sačinjeni baš od motiva koji dolaze za Istoka.  Za klasičan tepih potrebno je izdvojiti veću sumu novca nego za tepih industrijske proizvodnje.

Trenutno su u modi čupavi tepisi, kako zbog svoje prstupačne cene tako  i zbog toga što su oni sve češći odabir mladih potrošača. Mlađe generacije se najčešće okreću minimalistički opremljenom enterijeru gde čupavi modeli tepiha, industrijske izrade dolaze do izražaja u razbijanju monotonije opremljenosti samog prostora. Nije neobično da i klasični tepisi budu deo enterijera savremeno opremljenih stanova. Odlična je kombinacija spajanje tradicionalnog i modernog.

Kada u prostoru želi da se napravi neka promena koja ne iziskuje veća finasijska izlaganja, odabir uglavnom pada na tepih. Na tržištu postoji veliki izbor tepha svih veličina, oblika i boja. Cena im je pristupčna pa su odlična varijanta ako želimo da načinimo neku promenu u prostoru koja je pritom i vidljiva. Biranje tepiha je uglavnom poslednja stavka koja se bira u opremanju prostora, jer tepih gledamo da uklopimo uz već postojeći nameštaj ili boju zidova.

Nije neobično da se tepisi izrađuju i u domaćoj radinosti. Postoje tepisi koji se mogu prilagoditi svakom prostoru ali na način na koji mi izaberemo. Odlična ideja za deo prostora u kom je nemoguće uklopiti bilo kakav tepih. Tada sve pada u vaše ruke! Jedan od načina kako da upotpunimo deo prostora koji nam je prazan jeste da od nekog starog tepiha načinimo novim. Od starog tepiha možemo iseći deo koji nam prema dimenzijama i obliku odgovara. Na tržištu se pojavili tepisi koji podsećaju na puzle. Sastavljeni su od više delova koji se mogu odvojiti ili spojti. Između svakog  dela tepiha nalazi kopča pa je spajanje pojedinačnih delova vrlo lako izvodljivo.

Osećaj topline pruža tepih.  Njegova odlična namena je i za dekoraciju. Tepisi su dobri saveznici za svaki enterijer i upečatljivu novinu u njemu. Zavisno od vrste enterijera bira se oblik, vrsta ili boja tepiha. Mogu razbiti monotoniju prostora ili se stopiti sa eneterijerom. Tepih je finalni ukras svakog prostora.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *