Da li je dom za stare dobar izbor za vaše najmilije?

Prirodno je i logično da roditelji brinu o svojoj deci, ali šta se dešava kada se uloge obrnu i kada roditelji dođu u godine kada zbog bolesti ili drugih životnih okolnosti ne mogu da brinu ni o sebi samima. Postavlja se pitanje da li je naša obaveza da budemo uz njih čak i kada to potpuno remeti naš privatni život. Da li im je bolje pored svoje dece ili uz stručno osoblje? Da li će vreme kvalitetnije provesti uz vršnjake ili ukućane koje će najverovatnije viđati tek usput, zbog silnih obaveza koje svakodnevni život nameće?

S obzirom na to da se prosečni životni vek kod nas povećao, sve je više starih, čak onih u poodmaklim godinama, koji nisu u stanju da brinu o sebi i vode kvalitetan život bez stalnog medicinskog nadzora. U ovakvim slučajevima lakše je i starima, a i njihovim najbližim srodnicima, da osoba bude smeštena u neki od staračkih domova. Koliko god nas ovakva odluka bolela i koliko god osećali krivicu, u ovakvim situacijama moramo biti racionalni i doneti odluku koja će svima biti od koristi.

Šta sve nude domovi za stare?

Pored toga što će o vašim najbližim voditi računa stručno i ljubazno osoblje i pored toga što će biti medicinski zbrinuti, potrebno je raspitati se i kakve dodatne aktivnosti i sadržaje nudi dom za stare, kako bi stanarima odnosno korisnicima vreme prolazilo brže i kvalitetnije. Vrlo je bitno da se uz svakodnevnu medicinsku negu sprovodi i fizikalna rehabilitacija, a da bi stanari bili potpuno zadovoljni, mnogi domovi nude i usluge pedikira, manikira, frizera, a tu su i različite kulurno-društvene manifestacije: plesne večeri, odlasci u pozorište i bioskop, izleti. Korisnici se neretko odlučuju i za razne sekcije: muzičke, likovne, literarne.

Kako izabrati pravi dom za stare?

Odluka o smeštaju u dom za stare nikome nije laka, ali, ukoliko ste uvideli da je ona neminovna, onda je potrebno dobro se raspitati kako dom funkcioniše, da li su stanari zadovoljni, da li pruža adekvatnu medicinsku negu i kao prvo – da li poseduje potrebnu licencu za rad. Što više informacija imate, to će vam biti lakše i da donesete pravu odluku.

Preko sajta Ministarstva za rad brzo možete saznati da li dom koji biste izabrali ima sve potrebne dozvole za rad. Budite oprezni i ovo svakako proverite, pošto je otvaranje nelegalnih staračkih domova poslednjih godina u stalnom porastu, a uslovi za život u njima često krajnje nehumani. Ovde možete saznati nešto više o jednom od domova koji pored dozvole za rad ima i osoblje koje se u potpunosti posvećuje svakom korisniku doma, sa ciljem da učini boravak ugodnim i prijatnim.

Kada odete u dom, obratite pažnju na zaposlene i na njihov odnos prema starima. Vaši najdraži će sve vreme biti upućeni na njih, pa će vam sigurno značiti da brigu o njima prepuštate vedrim, nasmejanim, kulturnim i ljubaznim osobama.

Još jedna bitna stavka kada birate dom jeste svakako njegova lokacija. Birajte miran kraj okružen zelenilom, prostor sa velikim dvorištem, jer je starima pre svega potreban boravak u prirodi i na svežem vazduhu. Još ako takav dom bude u blizini vašeg stana ili kuće, skinuli ste ogroman teret s leđa, jer tako u svakom trenutku, ukoliko je neophodno, možete biti uz svoje voljene.

 

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *