Tabui stolarije i kako ih se rešiti

U 21. veku, veku lakog pristupa raznim izvorima informacija, nedopustivo je da se bude neobavešten o tako važnoj temi kao što je stolarija. Čemu sve stolarija služi, od kog materijala, koja stolarija ide u dom, a koja se montira sa spoljne strane, kako se održava, farba i koliku uštedu u energiji donosi su samo neka pitanja na koja danas moramo imati odgovor i razbiti tabue koje majstoriji i firme održavaju svojim pričama. Tu ne treba zaboraviti ni to da stolarija značajno doprinosi boljem kvalitetu života. Što u kućnom budžetu kroz uštede u energiji što kroz za oko estetski prijatne vrata, prozore, roletne, komarnike. Zbog svega navedenog, odlučili smo da razbijemo određene tabue koji su vezani za stolariju i u nastavku teksta predstavimo nekoliko vrsti materijala od kojih se stolarija može napraviti.

Koja je stolarija za mene ona prava?

Kako ima nekoliko vrsta stolarija s obzirom na materijal od kog su izgrađene, one se mogu podeliti na drvnu, PVC, drvo-aluminijum i aluminijum-drvo stolariju. U nastavku ćemo ih predstaviti i objasniti razliku između razlike u kombinaciji aluminijuma i drveta da i majstor ili radnik na stovarištu znaju da sa Vama nema šale.

Drvna stolarija predstavlja najstariji i najrasprostranjeniji vid stolarije. Postoje razlilite vrste drveta koja se koriste za izradu stolarije i shodno tome postoje različiti saveti koje drvo treba iskoristiti. To je obično hrastovina. Ona važi za najpostojaniji i najzahavalniji materijal u smislu vremena korišćenja i estetike. Zamislite samo svoje okvire roletni, komarnika ili rol zavesa od hrastovine. Potom slede orahovina pa trešnja. Ipak, velika mana ovih vrsta drveta su izuzetna teškoća u njihovom obrađivanju. Danas se koristi borovina u masovnoj proizvodnji za vrata, prozore, okvire za komarnike i roletne. Još jedna mana kod korišćenja drveta jeste seča šuma i pustošenje čitavih staništa zbog drvne industrije. Kako bi se to izbeglo, pribeglo se korišćenju aluminijuma i PVC-a u izradi stolarije.

PVC stolarija danas predstavlja najrasprostreniji i najjeftiniji materijal za izradu stolarije. Na ulici pogledajte prozore na zgradama. Spoljne roletne, komarnici, prozori su izrađeni od PVC-a. Takođe, PVC pruža toplotnu i zvučnu izolaciju. Mana PVC stolarije jeste upotreba različitih hemikalija štetnih po životnu sredinu ili njihova upotreba pri reciklaži PVC-a. Danas se proizvođači trude da uklone štetne hemikalije uvođenjem različitih zelenih tehnologija. Za recikliranje starih komarnika, vrata i rol zavesa od PVC-a ostaje da se vidi.

Najbolja alternativa PVC-u i drvetu jeste aluminijum. U startu to je njegova najveća mana. Aluminijum uopšte nije jeftin što se odražava na krajnju cenu. Ipak, stolarija od aluminijuma je stolarija sa velikom otpornošću, dugim vekom korišćenja, jednostavnim održavanjem i  elegantnim dizajnom. Kako bi se cena spustila i bila prihvatljiva širem stanovništvu, tj. nama, počelo se sa njegovim mešanjem sa drvetom. Tako danas imamo komarnike, rolo zavese, roletne, vrata od aluminijum drveta. Ovakvim rasporedom materijala obezbeđuje se da drvo sa unutrašnje strane doprinosi prijatnijem i prirodnijem ambijentu prostora u kome živimo,a sa spoljne strane, ono je obloženo aluminijumom, otpornim i izdržljivim materijalom. Kod ove vrste stolarije, aluminijum i drvo se povezuju PVC spojnicama čime se obezbeđuje dug vek. Kod stolarije drvo-aluminijum, ova dva materijala su u direktnom kontaktu i različite temperature drveta i aluminijuma utiču na širenje i skupljanje drveta i time do njegovog pucanja. Na kraju, to utiče i na sam životni vek stolarije.

Nadamo se da smo razbili par tabua i predstavili stolariju onakva kakva jeste. Sve njene mane i vrline. Sledeći put kad budete menjali okvire za prozore, komarnike ili roletne, pa što da ne i vrata i rol zavese, setite da prvo istražite pre nego što stupite u pregovore sa majstorima. Ili jednostavno pročitajte naš tekst.

Izvor: Lukic Rolet

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *