Prostirka za igru i ležanje koja podržava razvoj bebe

Kada pomislite na opremu za bebu, sigurno vam prvo na pamet padnu bazični predmeti poput kreveca, kolica ili hranilice. Međutim, među opremu za bebu o kojoj se, na svu sreću, sve više priča i podiže svest o njenoj funkciji, jeste i prostirka za bebe.

Prostirka za bebe ili kako se još naziva – interaktivna ležaljka, ima više funkcija od samo još jedne zanimacije za bebu koja i nije baš neophodna. Nakon što saznate koje sve funkcije i namene ona ima, sa kojim praktičnim ciljevima je kreirana, sigurno ćete razmisliti da svojoj bebi nabavite baš to.

Zabavna i praktična namena prostirke za bebe

Prostirka za bebe je neminovno zabavna. U obliku ležaljke koja omogućava da beba satima udobno leži sa raznovrsnim i raznobojnim igračkicama koje joj vise iznad glave svakako služi i da animira vašu bebu. Međutim, greška je što ovu interaktivnu ležaljku mnogi osude samo na tu funkciju, iako je njena namena posve obuhvatnija. 

Interaktivne ležaljke su napravljene od kvalitetnih i čvrstih materijala, ali sa podlogom odnosno jastucima koji prijaju bebinoj osetljivoj anatomiji, koji joj pružaju osećaj udobnosti i komfora prilikom ležanja. Prostirka sadrži i dva nosača koji su ukršteni, tako da onemogućavaju da se beba otkotrlja iz ležaljke. Na tim nosačima su postavljene igračke za bebu koje su napravljene od različitih materijala, u raznim oblicima, bojama i teksturama, koji privlače bebinu pažnju i pomažu joj da upoznaje svet oko sebe kroz posmatranje i dodirivanje, ako uspe da ih dohvati. 

Baš taj momenat pokušaja hvatanja igračkica, što svaka beba radi, ima i razvojni karakter. Prilikom pokušaja hvatanja igračaka koji joj vise iznad glave i privlače pažnju, beba pravi pokrete koji pomažu njen psihomotorni razvoj. Budući da je interaktivna ležaljka namenjena bebama u prvim mesecima života kada se dešava njen intenzivni razvoj, ona itetkako ima praktičnu funkciju.

Ovi pokreti rukama i nogama koje beba pravi u ležaljci prilikom pokušaja da dohvati igračke povoljno utiču na razvoj mišića i kostiju, jer će se beba istezati, a ako leži na stomaku, pokušavaće da se podigne, čime ojačava mišiće nogu, ruku i naročito vrata. Zato se naziva i gimnastika, jer omogućava bebi da u određenoj meri vežba koordinaciju pokreta i motoriku.

Pored motornog razvoja, beba u gimnastici ima priliku da na svojevrstan način usvaja karakteristike različitih oblika, tekstura, boja i funkcija. Kada uspe da dohvati igračke, držeći ih u šakama beba ima priliku da se upozna sa mekanim i čvrstim teksturama, da posmatra različite oblike i čitavu paletu boja, kao i igračke koje svetle među ostalim koje nemaju tu funkciju. Vremenom, kako raste i sve više saznaje, beba će uviđati razlike među tim karakteristikama, što je izuzetno stimulativno i povoljno za njen razvoj. 

Ležaljka koja je više od igračke 

Za roditelje, prostirka za bebe je više od obične ležaljke. Pored toga što zaista ima funkcionalnu namenu, da pomaže bebin razvoj u periodu koji je najintenzivniji za razvoj bebinih psihomotornih sposobnosti, ova ležaljka će omogućiti i roditeljima par sati “slobodnog vremena”.

Dobro, ne baš potpuno slobodnog, jer se beba svakako mora držati na oku, ali svakako je značajna jer bar neko vreme nećete morati da je nosite i zabavljate, jer će se beba sasvim bezbrižno igrati i zabavljati sama u svojoj interaktivnoj ležaljci. You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *