Ostali ste bez zuba? Tu su nove tehnologije

zena koja se smeje

Bezubost ne mora da znači ni da ste osuđeni na „šklocavce“, ni da ćete postati doživotni pretplatnik na kreme za pričvršćivanje totalne veštačke vilice. Ne mora da znači ni da ćete skrivati osmeh, niti da ćete se na vilicu teško prilagoditi, a ni da ćete imati problema prilikom žvakanja.

Takođe, ne mora da znači ni da ćete za protezu dizati kredit jer ne možete da je platite od tekućih sredstava. Sve to ne mora da znači ako imate stomatologa koji će vam otkriti tehniku all on 6.

All on 4 ili all on 6 – šta podrazumevaju ove popularne metode u stomatološkoj protetici?

Ono što je poenta ovih metoda jeste da nije potrebno da se ugradi mnogo implanata u vilici koja je ostala bez prirodnih zuba, već da se ugrađuje 4 (all on 4) ili 6 (all on 6) implanata koji u zapravo baza, odnosno drže veštačku vilicu. Zašto je osmišljena ova metoda? Pre svega, zbog efikasnosti, odnosno bržeg dobijanja novog osmeha, zatim i zbog niže cene nego za implante za celu vilicu. U ovoj proceduri, ugrađuje se 4, odnosno 6 implanata po vilici. U principu, od vilične kosti zavisi to koliko će se implanata ugraditi. To posebno važi kada je uzrok bezubosti parodontoza, odnosno povlačenje desni, što je posledica te česte bolesti.

Pro i contra ovih metoda

Sve ima i vrline i mane, opšte je poznata činjenica. Ipak, čini se da u slučaju all on 4 ili 6 metoda ima više pozitivnih strana.  Pre svega, to je rešenje za one kojima je smanjena površina vilične kosti zbog bolesti desni, što je do nekog trenutka predstavljalo nemogućnost da se bilo šta ugradi od implanata. Zatim, kako danas u svemu tražimo rešenja problema preko noći, i u dobijanju novih zuba bismo voleli da taj proces ne traje dugo. I upravo je tako kod all on 4 ili 6 – procedura je kratka, i može se izvesti odmah nakon vađenja zuba. I odmah zatim ide učvršćivanje krunica i mostova, što znači da nema skidanja vilica i nikakvog posebnog održavanja, a što je mnogima najvažnije – ne mogu spadati, te su u tom smislu sigurni. 

Mane se, s druge strane odnose na ipak poneki nedostatak u odnosu na tradicionalne implante. Zatim, ne radi se prema potrebama baš određenog pacijenta nego je univerzalna varijanta. Neko ima poteškoća prilikom govora, pa se javlja šuškanje, što doduše može da se prevaziđe s navikavanjem. Takođe, ako se makar jedan implant „ne primi“, odnosno ako ga vilica odbaci, to prouzrokuje probleme sa svim ostalim implantima i mostovima i krunicama. 

Priprema i dalje neophodna

Kao i u svakoj vrsti protetskih intervencija, tako i u all on 4 ili 6 mora da se naprave snimci, koji će pokazati tačno stanje vilice i koja bi metoda bila odgovarajuća i najuspešnija. Takođe se uzimaju otisci za izradu krunica i mostova, koji se izrađuju i treba da budu gotovi kada se ugrade implanti. Sam izgled veštačkih krunica se bira uz dogovor i savetovanje sa stomatologom. Nakon ugradnje implanata dobija se privremena proteza, koji će zameniti stalna kada implanti srastu.


You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *