PET STVARI KOJE MOŽETE KUPITI NA PUMPAMA ZA AUTO OSIM GORIVA

Prva asocijacija na benzinske stanice jeste točenje goriva za vaše vozilo. Ali svima se bar jednom desilo da mu sa pumpe zatreba neki proizod za auto koji nije gorivo. Šta sve to možete naći na pumpama? Objektima koji rade 24 sata sedam dana u nedelji. Osim slatkiša i slaniša, časopisa, kao i različitih pića koja su dostupna u većini ovakvih objekata, sigurno ste primetili i opremu za auto koju tu možete naći.

MOTORNA ULJA ZA PUTNIČKA VOZILA

Ako niste na vreme, pred putovanje, proverili nivo ulja u motoru to može izazvati kod vas strah. Međutim ukoliko se i desi da je potrebno da dolijete ulje za motor, isto možete naći na skoro svim benzinskim stanicama. Postoje tri vrste motornih ulja – sintetička, delimično sintetička (polusintetička) i mineralna.

Pri odabiru motornog ulja vodite računa koji tip ulja je potrebam vašem vozilu. Stariji modeli obično koriste mineralna ulja i preporučuju se u uslovima umerene klime. Najbolji odnos cene i kvaliteta daju polisintetička ulja. Sintetička ulja najčešće koriste noviji modeli i namenjna su motorima visokih performansi. 

ULJE ZA MENJAČE I DIFERENCIJALE

Još jedno ulje koje možete kupiti u ovim dvadesetočasovnim objektima. Izbor vrste ulja zavisi od vrste zupčanika na sklopovima na vašem vozilu  ali i vrsti opterećenja. I u tome vam najbolji saveznik mogu biti stručni saveti mehaničara. Ovo je važno jer je zadatak zupčaničkih prenostnika, menjača i diferencijala upravo je taj da prenesu snagu motora na točkove i osovine vozila. 

Svakako je preporuka da pre nego što se latite popravke ovakvog kvara konsultujete profesionalce kako bi dobili pravu dijagnostiku stanja vašeg auta. Uvek možete pozvati ljubazno osoblje Lavauto servisa i probati da dobijete koristan savet ili eventualno zakažete termin u samom servisu.

TEČNOST ZA PRANJE VETROBRANSKOG STAKLA

Leto ili zima, ova tečnost je pokazala visoku praktičnost. Dakle, naslućujete da postoji letnja i zimska vrsta ove tečnosti. Ovo sredstvo za čišćenje vetrobransog stakla namenjeno je upravo tome što mu i samo ime kaže – da pere i odmašćuje vetrobransko staklo od prljavštine, gareži ili ostataka od insekata.

Zimska tečnost ima još i dodatnu karakteristiku, a to je da sprečava smrzavanje na niskim temperaturama i zimskim uslovima. Mnoge tečnosti su prijatnog mirisa. Njihovom upotrebnom ne oštećuje se boja automobila, niti metal i gumeni delovi i nekorozivan je. Često je prodavan proizvod na benzinskim stanicama, skoro jednako kao i sledeći proizvod koji ćemo vam predstaviti – H7 sijalice. 

H7 SIJALICE CENA

Sijalica vaših farova je iznenada prestala da radi tokom vožnje. Ako se to desi u toku dana rizik je manji. Imate vremena da se raspitate gde i koja sijalica vam treba (najčešće se radi  o H7 sijalicama), ali i da odete do majstora da vam istu zameni ukoliko to ne znate sami. Jeste da ćete za takvu uslugu platiti dodatnu cenu, ali je to neophodno. Druga situacija koja vam se može desiti jeste da vam u toku noćne vožnje iznenada ,,crkne“ sijalica fara.

Najbliže mesto gde možete kupiti H7 sijalicu su upravo pumpe i tada nećete pitati za cenu iste. Cena H7 sijalica je pristupačna i kreće se od 500 do nekoliko hiljada dinara. Plus, od pomoći vam mogu biti radnici pumpe u zameni na licu mesta. Obaveznost osvetljenja na vozilu tokom svake vožnje doprinela je tome da H7 sijalice budu jedan od veoma traženih proizvoda na pumpama jer vrlo često prestaju iznenada sa radom. Tada ne pitate za cenu, već ,,gasite požar“ što pre po bilo kojoj ceni. 

RASHLADNE TEČNOSTI

One su neophodne svakom vozilu. Nije dovoljno da u svoj auto sipate samo vodu koja ide u hladnjak, već je potrebno da to bude rashladna tečnost, odnosno antifriz. Njena uloga u zimskim danima je da spreči da dođe do smrzavanja rashladnog sistema, a tokom tropskih da vrućina ne dovede do pregorevanja motora. Ali vodite računa i ovde se razlikuje odabir antifriza od toga koje vozilo je u pitanju. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *