Najčešće greške prilikom izbora sigurnosnih vrata

Jedna od ključnih stvari u prvom utisku o vašem domu je dizajn vaših glavnih vrata i njihova funkciona. Ulazna vrata bi trebalo da stvaraju topao utisak dobrodošlice i istovremeno odražavaju vaše osnovne vrednosti i lični stil. Dizajn kućnih vrata treba da bude izdržljiv i moderan. Trebalo bi da može sa lakoćom da izdrži svakodnevno habanje i da vas zaštiti od spoljašnjih elemenata. 

Taj izbor, međutim, nije uopšte lak. Veliki izbor sigurnosnih vrata na tržištu će vam svakako otežati izbor i naterati vas da se pozabavite izborom, kako ne biste pravili greške koje mogu da dovedu u pitanje celokupnu investiciju. Bilo da birate nova vrata dok gradite novi dom ili želite da zamenite stara vrata tokom renoviranja stana, želećete da sigurnosna vrata ostave trajan utisak i budu najbolji odnos cene i kvaliteta.

Ovo su najčešće greške koje se prave prilikom kupovine vrata za dom.

 1. Impulsivna kupovina, bez dovoljno prethodnog istraživanja

Izbor vrata ne bi trebalo da bude impulsivna odluka. Ne bi trebalo da razmišljate „to su samo vrata“. Kao i svakoj drugoj velikoj kupovini, odabiru vrata treba dati odgovarajući značaj. Bolja istraživanja vode do boljih rezultata. Iako opcije za sigurnosna vrata mogu biti praktično neograničene – od izbora materijala, do panela, ukrasnih umetaka stakla, najbolje je pažljivo razmotriti svoju odluku.

Uzmite u obzir vremenske uslove i spoljašnju izloženost (sunce, kiša, grad) za vrata. U zavisnosti od toga da li je u pitanju kuća ili zgrada, odlučićete koji stepen zaštite vam je potreban i koji materijali su najpostojaniji.

 1. Pravilna instalacija ulaznih vrata

Izbor pravih vrata nije pun zadatak. Da biste bili sigurni da su vaša vrata pravilno postavljena, proverite sledeće:

 • Donje ploče moraju biti poravnate
 • Vrata treba da budu uzdužna sa zidom
 • Za sprečavanje infiltracije vode može se koristiti sistem za treperenje
 • Podove treba izravnati
 1. Niste preduzeli tačna odgovarajća marenja

Kada su u pitanju ulazna vrata, savršeno prianjanje je obavezno. Drvena i čelična vrata imaju različite mehanizme starenja, pa se stoga savršeno uklapanje za oba može razlikovati. Neki dizajni drvenih vrata dolaze kao kompletan set – krilo i okvir – koji je spreman za ugradnju. Za merenje vrata i okova preporučuje se da pozovete profesionalca, jer čak i mala greška od jednog centimetra može dovesti do pogrešnih dimenzija. Ne želite da budete u poziciji u kojoj ćete morati da promenite veličinu čitavog kompleta vrata, jer će to dovesti do desetak različitih problema. 

 1. Pogrešni izbori materijala

Nekada su, po tradiciji, ulazna vrata bila od drveta. Sada postoje vrata od punog drveta koja su izdržljiva i koja se mogu farbati i rezbariti i stoga su najbolji izbor kada je u pitanju moderan dizajn vrata za vaš dom. 

Ali masivno drvo ima svoje nedostatke. Puno drvo zahteva veliku količinu nege i održavanja. Takođe je veoma skup kao izbor, tako da ako imate ograničen budžet za dizajn glavnih vrata za vaš dom, puno drvo možda nije pravi izbor. Pokušajte da razmislite o sledećim pitanjima:

 • Kojim vremenskim uslovima će sigurnosna vrata biti izložena?
 • Da li kišna sezona dovodi do infiltracije vode? Drvena vrata u takvim uslovima se deformišu i postaju veća nego što bi trebalo da budu.
 • Ako vrata nisu pokrivena, kakvim uslovima životne sredine bi bila izložena na dnevnoj bazi?

Pogledajte sledeće izbore materijala koji nisu od drveta da biste razumeli prednosti i nedostatke svakog materijala.

Fiberglas.

Izuzetno je izdržljiv i energetski efikasan. Fiberglas je takođe materijal sa veoma dobrim održavanjem. Fiberglas može biti dostupan u bilo kojoj boji, pa čak i da imitira drvo. 

Metal.

Čelična vrata su uglavnom vrata koja se najčešće koriste. Na čeličnim vratima se postavlja završna obrada kao što je poliester, drveni furnir ili čak vinil premaz. Čelična vrata su izdržljivija od ostalih i jako su dobra garancija sigurnosti, što je vrlo važno u gradskim sredinama. Dizajn im se može prilagoditi, a što se tiče zaštite – mogu im se ugraditi brave sa više smerova zaključavanja.

 1. Pogrešan izbor završne obrade

Ovde se misli na pogrešan izbor boje, dezena, pogrešan izbor čvrstoće… Pogrešan izbor boje za vaša vrata može imati štetan uticaj na atmosferu i izgled i osećaj vašeg doma. Drveni furniri mogu biti odličan izbor kada su u pitanju završne obrade na bazi drveta u dekoraciji vrata. Veoma je važno da održite doslednost u svojoj šemi boja. Izaberite pravu završnu obradu i sjaj za vaša vrata kako biste im dali stabilan i pouzdan osećaj.

 1. Neuklapanje vrata sa arhitekturom vašeg doma

Arhitektura ili arhitektonski stil vašeg doma je tema koja leži u osnovi celokupne konstrukcije kuće. Ne morate da budete dizajner enterijera da biste shvatili u kom stilu je izgrađen vaš dom. Veoma je važno da vaša vrata uskladite sa izgledom i osećajem vaše kuće. Takođe morate biti svesni proporcija u vašem domu. Visine prozora i vrata moraju biti kompatibilne kako ne bi izgledale neuredno. Rustičan i tradicionalni stil zahtevaće pirodne materijale, dok će gradski domovi biti pogodni za modernje i lakše materijale koji pružaju veliku sigurnost. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *