Nova godina u Srbiji – običaji i praznoverja

Doček Nove godine je najstariji običaj na svetu, a koji je prihvaćen od najvećeg broja ljudi na našoj planeti. U Srbiji proslava Nove godine se tradicionalno vezuju za kićenje jelke i ukrašavanje prostora, davanje poklona i pripremanje novogodišnje trpeze.

Širom sveta postoje zanimljivi novogodišnji običaji specifični samo za određene zemlje. Kod nas se po Julijanskom kalendaru obeležava i Srpska nova godina.

Običaji za doček Nove godine 2019 kod nas

Za proslavu Nove godine se vezuju i neki običaji i praznoverja. Neko ih poštuje i veruje u njih, dok ima onih koji za njih nisu ni čuli da postoje. Dakle, evo neki od njih.

Da biste u narodnoj godini imali puno hrane i para potrebno je da za Novu godinu imate pun frižider hrane i sve novčanike u kući napunjene novcem. U Novu godinu ne bi trebalo da se ulazi sa dugovima i neplaćenim računima. Zato, ako želite da za doček Nove 2019. godine uradite bar jednu posebnu stvar, a što će uticati na celokupnu narednu godinu, onda neka bude baš to – izmirite sve svoje dugove.

Još jedan običaj koji podseća na božičnog položajnika je taj da prva osoba koja je poželjna da uđe u kuću na prvi dan Nove godine je mlad i lep muškarac. Za Novu godinu bi trebalo da se jade prasetinu u kupusu jer simbolizuje napredak, a nikako da se ne jedu piletina i ćuretina. Što se tiče oblačenja za novogodišnju noć potrebno je obući nešto novo i obavezno veš u crvenoj boji jer donosi sreću i ljubav.

Loš je znak ako nešto polomite prvog dana Nove godine. Poželjno je otvoriti vrata i prozor i praviti što jaču buku, tako lakše odlazi stara godina, a bukom se rasteruju loše sile.

Nova godina 2019 Beograd pruža mnoge mogućnosti i načine na koje ćete proslaviti ovaj svetski praznik. Bilo da ste za kućnu varijantu, opuštenu večeru u restoranu ili vrelu atmosferu u nekom od Beogradskih klubova, doček Nove godine u Beogradu je sigurno pravi izbor.

Novogodišnji običaji u svetu

U nekim zemljama su se zadržali običaji za koje njihovi stanovnici veruju da će im doneti dobro u Novoj godini. Neki od običaja su zanimljivi i lepi, dok su neki čudni. U Grčkoj se seče kolač u kojem je skriven novčić i onaj ko ga pronađe imaće sreće u narednoj godini. U Venecueli šetaju po kući sa putnom torbom kako bi putovali u narednoj godini.

Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa da bi imali 12 slatkih meseci u godini. Kod Sicilijanaca je vrlo jednostavno i potrebno je samo da jedete lazanju da biste bili srećni, a ne neku drugu vrstu paste.

U Japanu Nova godina počinje da se dočekuje od jutra i započinje čišćenjem kuća da bi se dom pripremio za novu godinu. Proslava se završava slušanjem sata koji se oglašava 108 puta i tako je oterana nesreća. Brazilci su za Novu godinu obučeni u belo jer smatraju da im ona dnosi sreću. Za Kineze je crvena boja dominirajuća prilikom novogodišnjih praznika.

U Nemačkoj posole luk i preseku ga na 12 delova. Ostave ga i prema njemu predviđaju vreme. Ako se so rastopi, taj mesec će biti kišan, a ako so ostane na površini luka, taj mesec će biti topao.

Danci čuvaju staro posuđe da bi njime lupali po vrata prijatelja za Novu godinu. To je znak da vole i poštuju svog prijatelja, tako da ogrebotine na nečijim vratima u Danskoj su izraz prijateljstva. U Australiji se proslava odvija na plažama kada stanovnici duvaju o zviždaljke i trube i zvone crkvenim zvonima.

You may also like...

1 Response

  1. Tanja каже:

    Mlad i lep muškarac haha, prvi put čujem za to, ja znam da bi trebalo da bude zdravo i mlado dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *