Koje metode liposukcije postoje

Liposukcija je operativni zahvat koji služi za odstranjivanje masnih naslaga iz delova tela. Postoji više metoda i načina izvođenja liposukcije, a najčešće su to:

  • Standardna aspiraciona liposukcija
  • Laserska liposukcija
  • Vibraciona lipsukcija
  • Ultrazvučna liposukcija

Standardna liposukcija

Standardna liposukcija predstavlja korekciju masnih naslaga odnosno njihovo odstranjivanje putem vakuuma. Ova vrsta liposukcije izvodi se tako što se kroz kožne incizije ubace kanile, sa otvorima. Na drugoj strani kanile nalazi se vakuum aspirator, pomoću koga se izvlače masne naslage iz masnog potkožnog tkiva. Tako izvađene naslage deponuju se u staklenu posudu.

Laserska liposukcija

Laserska liposukcija označava smanjenje masnih naslaga iz određenih regija tela pomoću energije elktromagnetnog talasa. Elektromagnetni talase se emituju iz lasera koji se nalazi na kanili koja je uvučena u masno potkožno tkivo i na taj način topi masne naslage u tečnost koja se aspirira putem kanile. Ovaka način liposukcije daje veći rizik od pojave kožnih opekotina.

Vibraciona liposukcija

Vibriaciona lipsukcija je način liposukcije koji koristi vibracione tehnike za uklanjanje masnih naslaga iz pojednih regija tela i lica. Kao i kod prethodnih načina liposukcije, vibraciona takođe koristi metod uvođenja kanile kroz kožu sve do potkožnog masnog tkiva, a zatim pomoću preciznih vibracija i pokreta skuplja masne naslage i aspirira ih.

Ultrazvučna liposukcija

Ultrazvučna liposukcija je liposukcija koja je najsavremenija tehnika i nova vrsta liposukcije, koja pomoću ultrazvučnih talasa otklanja masne naslage. Trenutno se vodi kao najmanje invazivna zbog toga što traje kraće sam proces liposukcije kao i trajanje anestezije, zatim izvodi se sa manjim rezovima, pa samim tim ima i manje rizike od komplikacija kao što su otok, crvenilo, bol, krvarenja i infekcije. Isto tako, ultrazvučna liposukcija lakša je za izvođenje i lekarima s obzirom na to da je moguće lakše uvesti sondu u potkožno tkivo kojom će se dalje izvlačiti naslage.
Liposukcija ultrazvukom i laserom trenutno se smatra najpoželjnijim vrstama liposukcije, iako druge tehnike ne zaostaju po efektu za njima.

Pripreme za liposukciju i postoperativni odmor

Ukoliko se odlučite za zahvat kao što je liposukcija, pre zahvata potrebno je dati lekaru opšte podatke kao i ličnu zdravstvenu anamnezu, koja podrazumeva informacije o bolestima, naslednim bolestima, operacijama, alergijama na lekove itd. Isto tako, pre operacije potrebno je uraditi i neke analize kao što su biohemija i krvna slika, PTT i Quick, naravno u konslutacijama sa lekarom.
Pre zahvata poželjno je piti dosta tečnosti u vidu vode, sokova i čajeva uz potpuno izbegavanje alkoholnh pića.

Tokom zahvata možete zamoliti vašeg lekara da ukoliko ste uznemireni dobijete i sredstvo za smirenje. Svakako očekujte da tokom zahvata dobijete lokalnu ili opštu anesteziju. Nakon što lekar završi process liposukcije, rezovi na koži se zbrinjavaju ušivanjem i flasterima, kako bi se izbegle infekcije. Ono što lekari preporučuju nakon operacije, jeste nošenje posebnog steznika koji se pomoći dodatnom oblikovanju tela.

Nakon popuštanja delovanja anestezije, moguće je osetiti bolove koji se mogu sanirati uz pomoć analgetika. Isto tako, lekar će vam preporučiti izbegavanje uzimanja pojednih lekova ili terapije kao što su aspirin i brufen.

Nakon zahvata liposukcije očekuje se brz oporavak, posebno ukoliko se pridržavate nekih pravila. Ukoliko ste tokom zahvata bili pod uticajem totalne anestezije potrebno je izbegavati samostalnu vožnju automobilom do kuće, već se uz pomoć pratioca vratiti bezbedno. Bilo da ste izvršili liposukciju iz zdravstvenih razloga ili isključivo estetskih oporavak će trajati isto.

Isto tako, preporučljivo je odmaranje kod kuće sve do potpunog oporavka koji će biti propraćen redovnim kontrolama za uvid u stanje napretka i regeneracije tkiva nakon izvršene liposukcije.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *