Viniri – osmišljeni davnih dana za holivudske glumce, danas dostupni svima

Lepota je od davnina u umetničkom svetu predstavljala umetničku težnju i umetničku inspiraciju. I običan čovek, neumetnik, kad krene od sebe, voli i uživa u lepom.

Iako se pri tome ne misli samo na spoljašnju lepotu, već i na onu unutrašnju, koja zajedno sa ovom prvom kreira celinu, danas se nekako veći akcenat stavlja na spoljašnjost. Iako odnos prema izgledu dosta govori i o osobinama čoveka, ona nije jedina. U mnogim profesijama spoljašnji izgled dominira, tu pre svega mislimo na javne ličnosti, glumce naročito. Za njihove potrebe i potrebe najveće filmske industrije Holivuda pronađen je način kako da glumci izgledaju još bolje, odnosno kako da im lice, koje im je može se reći zaštitni znak – zablista u punom sjaju. Tada su osmišljeni viniri – navlake za zube jednokratnog karaktera koje su prikrivale nedostatke zuba preko noći.

Kada estetski zahvat kao što su viniri može priuštiti i običan svet 

Iako i danas postoje izrazito skupe estetske intervencije, koje mogu priuštiti samo oni sa poprilično dubokim džepom, sa omasovljavanjem estetske hirurgije došlo je do toga da neke procedure postanu dostupne gotovo svima. U neku ruku su i postale način kako da se, naročito dame, vodi računa o sebi, svom zdravlju i izgledu. A zdravlje i fizički izgled često idu ruku pod ruku, i neretko su estetski problemi i zdravstveni i obrnuto. U slučaju ulepšavanja zuba, viniri spadaju u čisto estetski zahvat. Naime, iako su nekada bili dostupni bogatašima, stomatološke ordinacije ih pružaju i čine dostupnim svima. Za relativno malo novca, dobija se savršeni osmeh – ponuda je više nego privlačna.

Da li viniri imaju i poneku manu

Mnogi bi rekli da savršenstvo ne postoji, ali mu treba težiti. I u pravu su, Kada su viniri u pitanju, ne može se reći da su savršenstvo, ali služe da se osmeh dovede do savršenstva. Mane su tu, iako dosta manje nego što su bile kada su se pojavili i kada je njihova upotreba bila ograničena i ne tako trajna. Naime, nosili su se kao privremeno rešenje (za potrebe snimanja) i nije bilo preporuljivo nositi ih duže. Danas, kako je tehnologija u izradi i materijalima napredovala, oni su postali trajno rešenje. Ipak, nije da nema nekih ograničenja. Oni se ogledaju najpre po tome što se ne mogu ugraditi kod svih pacijenata, odnosno postoje ograničenja. Ona se pre svega odnose na to da je za ugradnju vinira neophodno da zubi budu potpuno zdravi. Zatim, iako spadaju u prilično neinvazivnu metodu, ipak se površina zuba mora malo izbrusiti da bi se oni nalepili. Srećom, viniri danas dugo traju, pa uz adekvatno održavanje i briga o tome šta se i kako grize, naročito kada su na prednjim zubima, dugotrajnost im je zagarantovana. Ipak, ono što im se najviše zamera jeste to što su korišćeni samo na male nepravilnosti, za one veće ipak služe krunice. Bilo kako bilo, viniri spadaju u najsavremeniji način da brzo promenite izgled svojih zuba, ispravite te manje nepravilnosti, koje ipak utiču na izgled osmeha, pa se preporučuju svima koji takve probleme imaju.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *