Kako izlečiti hipertenziju?

Hipertenzija kao bolest današnjice poznata kao “tihi ubica” sve je češća kako među starijima tako i mladima. Visok krvni pritisak je oboljenje koje se ne mora uočiti odmah, već posle izvesnih simptoma kada može biti i kasno. Međutim, ukoliko smo upoznati sa celokupnom simptomatologijom visokog krvnog prtisika, uzrocima i posledicama, visok krvni pritisak se ukoliko se na vreme otkrije, može uspešno lečiti.


Promenite način ishrane

Kako bi se pritisak koji je iznad 120/80 mmHg vrednosti uspešno lečio, potrebno je promeniti celokupni način života i uživati u prirodnim blagodetima koje će naše zdravlje popraviti i upotpuniti. Tako je na prvom mestu potrebno promeniti režim ishrane, o čemu više možete da pročitate ovde.

Poznato je da je unos masne hrane, hrane pune šećera i soli, jedan od vodećih uzroka visokog krvog pritiska. Iz tog razloga, potrebno je izbaciti sve ono što “ne valja”, odnosno započeti režim zdrave ishrane.

Zdrava ishrana podrazumeva unošenje sirovog voća i povrća, namirnice bogate vlaknima kao što su ovas, zob, pasulj, grašak, ječam, jagode, jabuke i sl. Zatim ukoliko koristite mlečne prozivode potrebno je da koristite mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, odnosno sa 1% mlečne masti. Kada je u pitanju ishrana od mesa, dozvoljeno je jesti ribu i piletinu bez kožice, po mogućstvu kuvanu ili grilovanu. Što se tiče ostalih namirnica treba u potpunosti izbegavati konzerviranu hranu, hranu sa puno soli i začina, margarin, pavlaku, iznutrice, crveno mese, prženo i pohovano.

Ukoliko nečega ne možete da se odreknete, napravite kompromis, pa prženje na ulju zamenite kuvanjem na pari ili pečenjem na roštilju. Ukoliko volite da se nakon ručka zasladite dozvoljeno je pojesti parče crne čokolade za kuvanje, dok ostale slatkiše kao što su torte, pudinzi, kolači treba izbegavati u što većoj meri. Isto tako, brzu hranu kao što su pice, sedviči, peciva, pite, krofne treba u potpunosti izbaciti iz jelovnika.

Uz sve to preporučljivo je uzimati 2-2,5 l vode svakoga dana.

Pokrenite se

Pored balansirane ishrane, na red dolazi fizička aktivnost, koja u velikoj meri može pomoći ukoliko imate visok krvni pritisak. Tako se prepručuje srednja aktivnost, odnosno potrebno je da se tokom aktivnosti preznojite kako biste izbacili višak masti, soli i svega unetog, a neptorebnog za organizam. Tokom aktivnosti poželjno je piti vodu koja se gubim putem disanja i znojenja.

Aktivnost ne bi trebalo da bude kraća od 30 minuta ni duža od 120 minuta dnevno. Tu spadaju brzi hod ili šetnja, vožnja bicikle, rolera, džoging, lagane vežbe oblikovanja, joga, pilates i dr.

Fizička aktivnost može doprineti sniženju visokog krvnog pritisak ali smanjenju kilograma, koji imaju bitan uticaj na hipertenziju. Poznato je da čak i mala smanjenja telesne težine mogu doprineti u snižavanju visokog krvnog pritiska, te je fizička aktivnost u ovom problem veoma značajna.

Izbegavajte nezdrave navike

Pored navednog, lekari preporučuju obavezno smanjenje unosa alkoholnih pića kao i prestanak pušenja i boravka u zagušljivim prostorijama.

Ono što alternativna medicina preporučuje jese potpuno izbegavanje uzročnika stresa i stresnih situacija. Ukoliko niste u mogućnosti da otklonite uzroke koji izazivaju stres, koji vas mogu ometati u svakodnevnom funkcionisanju, možete se upisati na psihološke edukacije koji vam mogu pomoći da savladati stres i otpor a da to ne utiče na vaše zdravlje. U tom domenu, danas postoje različite edukacije i radionice koje odgovaraju na pitanja kako savladati bes, emocije, kako koristiti asertivne tehnike u komunikacije ali i učenje tehnika relaksacije i opuštanja u momentima koji nam izazivaju visok krvni pristisak.

Pored navedenih načina za smanjenje krvnog pritiska, lekar može prepisati i medikamentoznu terapiju koja se koristi zajedno sa navedenim preporukama i tehnikama, jer u kombinaciji sa navedenim može potpuno otkloniti uzroke i simptome visokog krvnog pritiska.

Cilj svih predloga svakako je smanjenivanje krvnog pritiska i dovođenje istog u normalne vrednosti, kako bi se poboljšalo celokupno zdravstveno stanje, olakšale svakodnevne aktivnosti, bez pratećih simptoma, stvaranja dodatnih komplikacija, ali i kako bi naše telo bilo potpuno efktivno i vitalno do duboke starosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *