Kako da održavate nameštaj da ostane kao nov?

Podrazumeva se da svi volimo da naš nameštaj izgleda dobro i da dugo služi. Često se stolovi od drveta vidno prljaju, pa im je potrebno redovno čišćenje i održavanje. Isto tako, mnogi od nas su u nedoumici oko sredstava za čišćenje mebla ili kožne garniture. U ovom tekstu, donosimo vam par trikova kako da vaš nameštaj uvek izgleda besprekorno i sigurno.

voskom. Ponovo koristite dve od navedenih mekanih tkanina, jednu za nanošenje voska i drugu za poliranje. Ovaj zadatak treba učiniti samo dvaput godišnje.

Održavanje mebla

Sofe, stolice i fotelje za dnevnu sobu od mebla, nisu samo podložne površinskim mrljama, prašini i prljavštini, već i grinju koje se usađuje duboku u vlakna.

Ako sofe i stolice imaju uklonjive poklopce, čišćenje je jednostavno, stavite ih u mašinu za pranje veša ili ih potopite u hemijska sredstva za čišćenje  uz praćenje uputstva na etiketi. Međutim, ukoliko vam se delovi sofe ne mogu ukloniti, evo nekih pogodnih proizvoda za čišćenje i jednostavne metode za uklanjanje mrlja i prljavštine.

  • Blagi deterdžent za pranje i toplu vodu, dobro pomešajte kako biste stvorili penu.
  • Sirće je takođe dobar izbor za uklanjanje mrlja na površini. Međutim, nakon toga ćete želeti da koristite sapunski rastvor da biste intenzivno očistili područje. Takođe ćete želeti da izvetrite sofu, pa iz tog razloga, što je duže moguće držite prozore otvorenim ili koristite ventilator da biste smanjili miris sirćeta.
  • Najbolji način za čišćenje mebla jeste koristeći sodu bikarbonu.

Tako je, soda bikarbona je tajni sastojak koji će vam vratiti izgled vaše sofe.

Soda bikarbona, ne samo da neutrališe mirise, već je takođe senzacionalno snažan, prirodni čistač. Za razliku od osveživača vazduha ili sprejeva za tkanine, bikarbon soda zapravo apsorbuje mirise na vašoj sofi i tepihu, umesto da ih samo maskira.

Takođe, soda bikarbona je abrazivna. Nežna je dovoljno, ali pomaže u prikupljanju prljavštine i ostataka što je idealno za dubinsko čišćenje.

Održavanje drvenog nameštaja

  •  Sitna prašina. Mala čestica prašine može izgledati bezopasno, ali višak može izgrebati završnu obradu drveta. Prašinu je potrebno čistiti najmanje jednom nedeljno sa mekom tkaninom koja ne ostavlja dlačice (pamučna pelenica ili stara majica). Držite se dalje od sredstava za zaštitu od prašine, jer sadrže silikone koji mogu da uđu u zrno drveta i oštete ga. Umesto toga, lagano natopite krpu vodom ili koristite krpu od mikrovlakana koja će samostalno skupljati čestice prašine.
  • Položaj nameštaja. Ne postavljajte sto od drveta pored radijatora ili odmah pored bilo kog registra toplote.
  • Gledajte nivo vlažnosti. Kao i kod svih drvenih delova, od podova i trpezarijskih stolova do drugog drvenog nameštaja, pokušajte da zadržite nivo vlage u vašem domu između 40 i 45%.
  • Sjajno drvo. Kao što smo već istakli, ne koristite silikonske proizvode. Umesto toga, vaš drveni sto možete polirati 

Čišćenje kožnog nameštaja

  • Blagi, ručni sapun može da posluži kao čistač za kožni nameštaj. Prvo usisajte nameštaj da biste uklonili čestice prašine, zatim potopite meku tkaninu u sapunsku vodu, tako da je tkanina vlažna kada se izvuče iz vode i ocedi. Obrišite svu kožu na garnituri, a zatim ponovo obrišite suvom tkaninom. Za jako zaprljano područje, naneti kap ili dva nežnog sapuna direktno na vlažnu krpu, a zatim tkaninom pređite preko mrlja. Na kraju, opet obrišite suvom krpom i sačekajte da se osuši.
  • Mediciniskim alkoholom možete ukloniti neke vrste mrlja na vašoj kožnoj garnituri. Stavite malo alkohola na pamučnu tkaninu, a zatim pređite preko mrlja. Ukoliko imate mrlje od mastila, nemojte ih trljati, već samo natopljenu tkaninu postavite na mrlju kako bi se upila. Ponovite postupak bez trljanja više puta. Pre svake upotrebe, alkohol testirajte na malom, nevidljivom području garniture, kako biste se osigurali od dodatnih fleka.
  • Žvakaća guma, vosak i slično, stvaraju trajne nerede na nameštaju. Kako biste ih uklonili, postavite nekoliko ledenih kockica u vrećicu i ostavite ih na problematičnom području nekoliko minuta. Stvrdnuti materijal odvojite prstom ili plastičnom kašikom. Ukoliko problem nije u potpunosti rešen, ponovite postupak.

Pokušajte više metoda za čišćenje vašeg nameštaja, i videćete koji vam najviše odgovara. U svakom slučaju, uvek vodite računa o vašem nameštaju, pa će vam on dugo služiti i ostati kao nov.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *