Najnoviji trendovi u uredjenju bašte restorana

Tokom leta gosti vole da borave u baštama restorana gde se osećaju prijatno i udobno. Za takav ugodjaj bašta mora da bude tako uredjena da ih zaštiti od vrućine ali i od neželjenih pogleda koji znaju da naruše idilu letnjeg ručka.

Zato gosti biraju restorane sa skrovitim baštama i  daleko od prometnih ulica. Ukoliko im takve bašte nisu u blizini biraće onu koja je dobro ušuškana i nevidljiva prolaznicima sa velikih prometnih ulica. U prednosti su objekti koji imaju zadnja dvorišta koja će vlasnici lako preurediti u  atraktivnu baštu restorana ukoliko se drže najnovijih trendova u uredjenju.

Najnoviji trendovi u uredjenju eksterijera restorana u prvi plan ističu „skrovite bašte“,  udoban boravak u dobrom hladu koji će obezbediti veliki suncobrani i rasvetu koja treba da prati potrebe gostiju.

Trend „skrovitih bašti“

Leti su u prednosti „skrovite bašte“ sa debelim hladom gde je uvek za nekoliko stepeni niža temperatura nego na vrelom gradskom pločniku. Takav zeleni kutak zaista zna da pruži mir u vrelim letnjim satima. Zato su popularne bašte restorana na obodima velikih gradskih parkova koje su prava oaza zelenila.

Ukoliko Vaša bašta nije na takvoj lokaciji onda unesite zelenilo u nju i učinite je pravim skrovitim rajem. Početni korak u skrivanju bašte restorana bio bi  podizanje žive ograde. Živa ograda će ulepšati baštu i zaštititi goste od neželjenih pogleda ali i prašine i izduvnih gasova. Za uspešno gajenje vam ne trebaju neki posebni uslovi, olakšavajuće je što biljke možete da zasadite u saksije i gusto ih poredjate po obodu bašte.

Dobro se raspitajte u rasadnicima verovatno možete naći već odnegovane biljke koje samo treba da poredjate. Biljke u živoj ogradi mogu da dostignu i preko dva metra visine i priušte efekat apsolutne skrovitnosti toliko aktuelan u poslednje vreme. 

Udoban boravak u dobrom hladu ispod velikih suncobrana

Mnoge bašte restorana nemaju prirodnu hladovinu kao svoju prednost. Vlasnici takvih restorana opredeljuju se da prirodnu hladovinu nadomeste hladom ispod velikih suncobrana. Zahvaljujući digitalnoj štampi značajno su sniženi  troškovi izrade suncobrana.

Kada su u pitanju veliki suncobrani cena izrade zavisila je najviše od cene štampanja zato što je reč o velikim površinama. Digitalna štampa učinila je da izrada bude povoljnija i suncobrani cenom budu dostupniji za potrebe vlasnika restorana. Ako se posmatra komfor koji pružaju  veliki suncobrani cena je zanemarljiva u poredjenju sa svim pogodnostima koje oni obezbedjuju.

Njihova najveća prednost je odlična zaštita od sunca i prijatan boravak u hladu koji može da obezbedi samo kvalitetno platno velikih suncobrana koje ne propušta UV zrake. Ventilaciona kapa je jedan od dodataka koji imaju veliki suncobrani. Njena namena je obezbedi cirkulisanje vazduha ispod suncobrana i boravak u bašti restorana učini prijatnim u vrelim letnjim danima.

Treba da znate da postoje i modeli sa dodatnim rashladnim sistemom, boravak ispod takvih suncobrana je po pitanju komfora na veoma zavidnom nivou. Čvrsta aluminijumska konstrukcija je laka za rukovanje, premeštanje i podešavanje a garantuje visoki nivo bezbednosti, pa važi za najdugotrajniju i najpouzdaniju konstrukciju. 

Akcenat je na baštenskoj rasveti

Izbor rasvete je veoma bitan detalj u bašti restorana zato što dobro osvetljenje ima veliki uticaj na raspoloženje gostiju, utiče na njihovo ponašanje i osećaj nezadovoljstva ili zadovoljstva. Istraživanja su pokazala da isti ambijent ukoliko je različita rasveta izaziva različite emocije, utiče na udobnost, relaksiranost, zadovoljstvo, sreću, ali i razdraženost i nervozu.

Kada birate rasvetu za baštu restorana onda dobro razmislite jer pogrešan izbor može u potpunosti da sruši komncepciju koju imate. Treba u obzir prvo da uzmete namenu  restorana: Da li više gostiju dolazi u prepodnevnim satima i na ručak  i kratko se zadržavaju ili Vaši gosti više vole večere u intimnijoj atmosferi?

Gostima koji dolaze samo da bi obedovali ne prija prigušeno i meko svetlo, oni su u restoranu samo radi obroka i žele dobro osvetljenje kako bi što pre završili. Intimnija atmosfera je idealan ambijent za večere bez žurbe a postiže se niskim mekim osvetljenjem bez odsjaja koje postižu viseće lampe koje su tik iznad stolova i vidjaju se u baštama modernih restorana.

Vrlo su atraktivne viseće bežične lampe minimalističkog dizajna koje se jednostavno kače za granu, balkon ili veliki suncobran i tako pružaju bezbroj varijacija za dekorisanje bašte Vašeg restorana. Svi modeli visećih lampi za bašte su izuzetno otporni na vremenske uslove i savršeno se uklapaju i prirodne ambijente i raskošno zelenilo.

Detalji za moderan izgled bašte Vašeg restorana

Gosti ne biraju restorane samo po hrani i piću, često je presudan prefinjen i moderno uredjen ambijent koji upotpunjuje ceo doživljaj. Uz zelenilo, dobar hlad i prateću rasvetu, za savršinu udobnost bitni su i detalji koji su pažljivo osmišljeni kako bi doprineli savršenom utisku.

Umetnička dela u bašti restorana oplemeniće ovaj prostor. Nadjite način da ih uklopite, angažujte umetnika da oslika mural na zidu ili jednostavno postavite slike na štafelaju. Ne zaboravite da i stoljnjake uklopite u ambijent, ne preterujte ukoliko se ne uklapaju, nekada je otmenije kada je svedenije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *