Ekspanzija IT sektora u Srbiji se nastavlja

Mnogo je razloga zbog kojih je tržište Srbije privlačno inostranim IT kompanijama i preduzetnicima. Kvalitetna, a relativno povoljna radna snaga, niski troškovi života, povoljan poreski sistem i lak pristup evropskom tržištu su samo neki od njih. Šta kompanije u stranom vlasništvu i stranci preduzetnici donose Srbiji? 

Nesumnjivo je da ove kompanije imaju značajan uticaj na srpsku IT scenu, što je posebno osetno nakon izbijanja ukrajinske krize. Prema podacima Privredne komore Srbije, od oko 7.700 kompanija koje se bave informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) i posluju u Srbiji, oko 2.000 je sa većinski stranim kapitalom.
Iz kojih zemalja nam najčešće dolaze osnivači?

IT sektor

Inostrane kompanije i preduzetnici u Srbiji

Kako navodi Helloworld, od ukupno 21.000 preduzetnika registrovanih za IT delatnost, na prvom mestu po brojnosti, sa 428 vode preduzetničke radnje iz Ruske Federacije. Sledi 170 preduzetnika iz SAD, po 121 iz Nemačke i Švajcarske, dok ih je 88 iz Velike Britanije. Praktično, kompanije sa većinski ruskim kapitalom čine oko petinu kompanija iz IT industrije. 

Prema pisanju ruskog Komersanta, koji se poziva na podatke poslovnih konsultanata, u toku 2023. godine u Srbiji je otvoreno 9.000 preduzetnika i firmi s ruskim učešćem. Samo godinu dana ranije ovaj broj je iznosio 6.000, a 2021. godine manje od 2.000.

Iz Udruženja ”Welcome to Serbia” koje duže od 10 godina pruža stručnu pomoć strancima, navode da su ruski državljani česti klijenti u poslednje dve-tri godine.

– Mnoge inostrane kompanije i pojedinci vide Srbiju kao dobru alternativu u odnosu na druge zemlje EU, posebno kada je IT sektor u pitanju. Među njima posebno se ističu ruski državljani i firme. Osim programera koji su u radnom odnosu, primetan je rast broja preduzetnika, kao i ogranaka velikih kompanija ili Филиал в Сербии, kako to Rusi kažu.

Šta kompanije u stranom vlasništvu donose Srbiji?

IT sektor je postao najznačajnija izvozna grana Srbije, sa najbržim rastom, ali i rastom suficita. Dovoljno je spomenuti da je vrednost izvoza IT usluga u toku 2023. godine bila 3,4 milijarde evra, 27% više nego u 2022. godini. IT usluge se najviše izvoze u SAD, Veliku Britaniju, Švajcarsku i Nemačku. Po rastu izvoza IKT usluga, od 2016. do 2022. godine, Srbija se našla među prve tri zemlje u Evropi.

Među 15 najvećih IT izvoznih preduzeća po prihodu i broju radnika čak 13 se nalazi u stranom vlasništvu. Uočljivo je da su domaće IT kompanije na samom vrhu liste retke jer se često dešava da stranci kupuju najuspešnije srpske firme iz ove oblasti.

Broj zaposlenih u IT sektoru, 2016. godine bio je 56.000, dok je 2023. godine dostigao 110.000. Iako su prošlu godinu obeležila masovna otpuštanja u kompanijama poput Mete, Amazona i Majkrosofta, u Srbiji je ovaj trend bio jedva osetan – posao je izgubilo do dva odsto ukupno zaposlenih.

Iako se na ovom polju dešavaju mnoge izmene, prvenstveno zbog razvoja AI, očekuje se dalja ekspanzija IT sektora, kao i poslovanja firmi. Istraživanje koje je krajem 2023. godine objavio sajt HelloWorld, pokazuje da 3% informaciono-komunikacionih kompanija u Srbiji planira rast od preko 20%.

 Zašto stranci biraju Srbiju?

Mnogobrojni i individualni su razlozi zbog kojih pojedinci i kompanije biraju da posluju u Srbiji. Kada su u pitanju pojedinci, najčešće programeri, neki od njih su se ovde trajno nastanili s porodicom, dok je drugima Srbija samo privremeno rešenje. Uglavnom navode da im je Srbija privlačna jer ovde sebi mogu da priušte mnogo bolji kvalitet života, nego u drugim zemljama.

Kada su u pitanju kompanije i preduzetnici, kao najveću prednost ističu relativno niže troškove poslovanja i kvalitetan radni kadar. Ne zaostaje ni odlična međunarodna povezanost, koja je obezbeđena redovnim letovima i razvijenom saobraćajnom infrastrukturom.

Takođe, predvidivo ekonomsko okruženje i državne subvencije predstavljaju dodatni podstrek za sigurno i lako poslovanje. Stabilan i relativno povoljan poreski sistem je jedan od ključnih prednosti. Ipak, glavna komparativna prednost srpskog tržišta je kvalifikovani IT kadar.

Po dostupnosti talenata, Srbija je prepoznata kao jedan od 20 najboljih IT ekosistema, po istraživanju organizacije Startup Genome. Dodatno, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj naša zemlja strateški investira u naučnu infrastrukturu, inovacije i izgradnju novih naučno-tehnoloških parkova.

– Ako tražite zemlju da investirate u inovacije, informaciono-komunikacionu tehnologiju, veštačku inteligenciju i biotehnologiju, Srbija je pravo mesto u Evropi, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Kao dobar primer višegodišnjeg uspešnog poslovanja u Srbiji, koji je proširen na nekoliko gradova u našoj zemlji, izdvaja se primer velike britanske kompanije Endava. Sada imamo primere i lokalnih startapa koje su pokrenuli ruski osnivači, a među kojima je npr. Anygo servis za deljenje automobila. Tu je i platforma kreirana za uslužne delatnosti koja omogućava laku komunikaciju s klijentima. A o razlozima zbog koji ruski državljani i firme biraju Srbiju iz Welcome to Serbija navode sledeće.

– Pre dve godine, glavni motiv za pokretanje ruskog biznisa u Srbiji bili su prijateljski odnos prema Rusiji, tročasovni let na relaciji Moskva Beograd i blizina EU. Kako vreme prolazi, navedeni motivi su i dalje aktivni, ali do izražaja su više došli razlozi poput niskog poreza na dohodak, proces registracije koji je relativno sličan ruskom, ali kratkotrajniji i slično. Ovo se ne odnosi samo na IT sektor, jer Rusi su bili aktivni u otvaranju vrtića, knjižara, kafića, ali i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. U većini slučajeva trude se da ponude kvalitetniju uslugu ili nešto potpuno novo.

Welcome to Serbia tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom je tu da svim strancima koji bi želeli da pokrenu biznis u Srbiji pomognu da ovaj proces prođe što jednostavnije i lakše. Tako na jednom mestu, stranci mogu da dobiju sve savete oko poreskog i računovodstvenog sistema, kao i pravnog okvira, kada je otvaranje firme u pitanju. Tu je i stručna pomoć pri osnivanju fondacije ili zadužbine, kao i prilikom ulaganja u kriptovalute, nekretnine ili bilo koji drugi vid investicija.

 – Znamo koliko nepoznavanje jezika i domaćih procedura stvaraju ograničene mogućnosti za one strance koji, iz raznih razloga, planiraju poslovanje ili život u Srbiju. Zato smo se potrudili da ponudimo kompletnu uslugu, od otvaranja računa do najkompleksnijih pitanja. Sa sigurnošću možemo da zaključimo da je otvaranje IT firme u Srbiji vrlo poželjno među strancima jer pruža brojne prednosti i mogućnost za profitabilno poslovanje, ističu iz WTS.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *