Saveti za zdravo srce

 

Pandemija virusa korona uslovila je da se svaki čovek, ali i društvo u celini, okrene brizi o zdravlju i odgovornosti koju takva situacija nosi. Najviše su pogođeni oni koji već imaju zdravstvenih tegoba, s posebnim naglaskom na srčane bolesnike. Zdravo srce je osnova zdravog organizma, te ne može da čudi ako, kada govorimo o zdravlju, priču počnemo upravo od najvažnijeg organa u našem organizmu, a to je svakako srce.

Iako često možemo čuti da je srce mišić koji stalno radi, da li smo se ikad zapitali kako ono funkcioniše i na koji način treba da brinemo o njegovom zdravlju? Gotovo sa svih strana može se čuti koliko je ono u svakom smislu važno, ali malo je onih koji zaista vode računa o njemu. Tome u prilog nam govori činjenica da su uzrok nešto više od 50 procenata smrtnih slučajeva upravo bolesti srca i krvnih sudova. Ne dopiru do mnogih, izgleda, ni brojne reklame na kojima se ističe važnost preventivnih pregleda kao što je ultrazvuk srca. Kako da znamo da li se ova priča tiče nas samih? Kako da znamo da li imamo razloga za brigu kada je u pitanju zdravlje srca?

Znaci koji nam govore da možda imamo problem sa srcem

Najčešći pokazatelj problema sa srcem je bol u grudima, koja je praćena nelagodnošću i pritiskom u grudima. Na to se nadovezuje utrnulost ruke, najčešće leve, zatim umor, vrtoglavica, nizak puls, mučnina loše varenje. Iako mnogi od ovih znakova mogu biti pokazatelji i drugih problema u organizmu, kada vam lupa srce i imate kratak dah ili nestajanje daha, vrlo verovatno da će ultrazvuk srca biti prvi pregled na koji će vas vaš doktor uputiti. Šta možem da uradimo da sprečimo, odnosno ublažimo pojavu ovakvih simptoma?

Ultrazvuk srca – osnovni pregled u prevenciji bolesti

Ultrazvuk srca je primarni način kako da se otkrije da li imate određenu bolest srca. To je metoda u kojoj se pomoću ultrazvučne sonde na bezbolan i jednostavan način utvrđuje da li postoji oštećenje srčanog tkiva I kakav je protok krvi. Neka od najčešćih oboljenja srca koje ultrazvuk srca detektuje jesu srčana slabost, koronarna bolest i miokarditis. Bilo da srčani mišić ne snabdeva organizam dovoljnom količinom krvi, ili su mišićne ćelije oštećene, sve su to bolesti čije fatalne posledice mogu biti preduhitrene jednostavnim odlaskom na ultrazvuk srca.

Kardiovaskularne bolesti na neslavnom prvom mestu kao najčešći uzrok smrti

Bolesti srca pogađaju sve populacije bez obzira na to gde žive, kojeg su pola ili uzrasta. One su vodeći uzrok smrti kako kod nas, tako i u drugim državama, a obolelih od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova ima više iz godine u godinu. Zabrinjava i podatak da žene znatno teže obolevaju od bolesti srca, teže se leče, i smrtni ishodi češći nego kod muškaraca. Odlazak na preventivne preglede kao što je ultrazvuk srca, kao i svest o važnosti zdravlja srca kao osnove zdravlja celog organizma, u velikoj meri može doprineti da se predupredi crna statistika koja svedoči o bolestima srca kao najsmrtonosnijim bolestima današnjice.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *