Kada je dobro imati dodatne časove vožnje?

Auto škole za samo 40 časova i nešto manje od 2 meseca treba da u potpunosti obuče polaznika za pravilno reagovanje u saobraćaju i kvalifikovano upravljanje motornim vozilom.

Ipak, postoje situacije kada je dobro da se prođu i dodatni časovi vožnje pa da polaznik bude što spremniji za sve izazove.

40 časova praktične obuke nije uvek dovoljno za polaganje vozačkog ispita

Polaznicima je nekada teško da za jako kratko vreme savladaju sve što treba da se nauči da bi uspešno položili završni ispit. U tom slučaju su dodatni časovi vožnje najbolji način da se fokusirate na rizične stvari i da ih dodatno provežbate uz prisustvo instruktora.

Nekome je potrebno par časova poligonske vožnje i vežbanje parkiranja, neko smatra da se loše snalazi na raskrsnicama, neko jednostavno želi da se oslobodi treme. Na ovaj način će učenik dobiti jasnu potvrdu svojih veština i spremno izaći na vozački ispit.

Dodatni časovi vožnje se preporučuju i u slučaju neuspelog polaganja jer mogu dosta poboljšati vozačke veštine ili polaznika osloboditi treme tako da bude mnogo spremniji za sledeći put.

Dodatna obuka na predlog instruktora

Dešava se i da instruktori predlože dodatne časove obuke jer su kvalifikovani da uoče nedostatke u vožnji i znaju da je potrebna dodatna vežba za učenje

Koliko god bili sigurni u svoje znanje ovu preporuku treba shvatiti ozbiljno jer je mnogo lakše i bolje dodatno posvetiti pažnju obuci nego nespreman izaći na vozački ispit. Ne samo da je stresno imati neuspelo polaganje, već je još veći problem što polaznik zapravo nije dovoljno savladao veštine upravljanja pa dodatni časovi vožnje svakako moraju da uslede.

Dodatni časovi vožnje i nakon dobijanja dozvole

Dobijanje vozačke dozvole znači da je polaznik spreman i obučen da se aktivno uključi u saobraćaj, ali se vežbom stiče rutina i gradi dobar vozač.

Dodatni časovi vožnje su najbolja opcija kada vozač nije siguran u svoje znanje ili kada nije dugo vremena upravljao motornim vozilom. Za samo nekoliko časova se vožnja može drastično poboljšati i bez rizika se uključiti u saobraćaj.

Ovo su kondicioni časovi koji se ne fokusiraju na sve tačke već se obnavlja samo ono što je u vožnji kritično. Učestvovanje u saobraćaju nije igra niti šala, mnogo je bolje sve obnoviti uz instruktora nego pogrešiti tokom vožnje jer to može biti izuzetno opasno.

Jedno od najvažnijih stvari je dobijanje dozvole za vožnju, ali to nosi i veliku odgovornost svaki put kada se uključite u saobraćaj. Važno je tokom obuke naučiti što više i pažljivo slušati savete instruktora koji će preneti znanje i od vas napraviti dobrog vozača.

Zakon propisuje 40 časova teorijske i 40 časova praktične vožnje, ali nisu svi polaznici uvek spremni u okviru te norme. Nekome je potrebna dodatna teorijska obuka, nekome praktična vožnja pa se sa nekoliko dodatnih časova rešava problem i polaznik spremno izlazi na testiranje.

Dodatni časovi vožnje su obavezni i kod ljudi koji imaju vozačku dozvolu, ali nisu sigurni u svoje znanje, imaju loše reakcije u saobraćaju ili nisu vozili duže vreme. Uvek je mudrije sa instruktorom utvrditi gradivo nego nespreman sesti za volan.

Na kraju svega cilj je uvek isti – vozač koji ima odličnu sposobnost upravljanja motornim vozilom i bezbedan je za sebe i druge!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *