Privatni vrtići: drugačiji koncept odrastanja?

Na samom početku svog nastajanja u našoj zemlji, privatni vrtići su se od državnih razlikovali pre svega u samom konceptu svakodnevnog boravka dece, kao i načinima učenja, igre i sticanja novih znanja i veština.

Danas se, pogotovo u većim gradovima, veoma lako mogu naći i privatni vrtići čiji je koncept jednak državnim i čija je cena ista kao cena državnih vrtića, upravo jer je nastala potreba za njima zbog prebukiranosti i popunjenih kapaciteta državnih predškolskih ustanova.

Da li je, međutim, uvek tako?

Enterijer i smeštajni kapaciteti koje daju privatni vrtići

Pre svega, privatni vrtići se razlikuju po svom enterijeru od državnih, koji je bolje uređen i prostraniji, te bolje prilagođen deci i njihovim potrebama. Pored toga što su bolje opremljene, privatne predškolske ustanove imaju i posebne učionice za jezik, salu za vežbanje, za igru, za glumu i slično, a neretko su i smeštene blizu parkova ili šuma. Takođe, privatni vrtići imaju mahom velika i dobro uređena dvorišta.

Dalje, grupe su u njima mnogo manje, jer se poštuju pedagoške preporuke od osmoro dece u grupi uzrasta do četiri godine, odnosno 12 dece u grupi za uzrast preko 4 godine. Zbog smeštajnih kapaciteta, ove granice se redovno prelaze u državnim vrtićima, što samim tim stvara slabije uslove za rad i igru.

Svakodnevni koncept boravka

Svakodnevni koncept boravka svakako podrazumeva da se deca ne samo igraju, već i da uče nove veštine i uvežbajavaju stare, da uče o higijeni, ali i prirodi, zdravlju, da stiču dobre navike, kao što je timski rad i druženje sa ostalom decom i slično.

Sve ovo se mnogo bolje odvija u manjim grupama, gde se i talenti deteta bolje razvijaju. Zato mahom privatni vrtići imaju prednost po ovoj stavki, čak i kada se ne razlikuju od državnih.

Sa druge strane, postoje i privatni vrtići čiji je koncept potpuno odvojen od ostalih, poput onih sa Montesori programom koji podrazumeva učenje kroz igru. Često se dešava da su roditelji ovim veoma zadovoljni, te upisuju dete u istu takvu privatnu osnovnu školu.

Dalje, tu su privatni vrtići koji ističu značaj povezivanja s prirodom i koji se nalaze u prelepim delovima grada sa zelenilom i velikim dvorištima, što svakako najbolje omogućava deci da se pravilno razvijaju.

Sadržaji dodatnih aktivnosti

Dodatne aktivnosti poput učenja engleskog jezika i fiskulture su ono što privatni vrtići podrazumevaju, te se ovo svakako nalazi u njihovom programu.

Takođe, razvijaju se i umeća poput sviranja, pevanja i glume, što je mališanima posebno zanimljivo i što dodatno razvija njihove talente, ali i komunikativnost, timski duh i slično.

Koliko su privatni vrtići skuplji?

U zavisnosti od toga za kakav se sadržaj roditelj odluči, privatni vrtići mogu biti znatno skuplji od državnih. Međutim, grad može subvencionisati ove troškove pod uslovom da je dete odbijeno u državnom vrtiću, te će u tom slučaju roditelji morati da plate samo razliku u ceni.

Sama razlika može biti veoma mala ili čak do dva ili tri puta veća, a sve u zavisnosti od samog programa koji privatni vrtići nude, ali i njihove lokacije i smeštajnih kapaciteta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *