Kako da izaberete pravi profesionalni usisivač za vaš posao?

Čistoća je neophodna u vašem radnom okruženju. Treba primeniti mnoge stroge mere kako bi se obezbedilo da okruženje vašeg skladišta ili proizvodnog prostora bude besprekorno i da nema bilo koje vrste zagađenja ili prljavštine u blizini.

Različite industrijske opreme za čišćenje podova postaju sve popularnije jer pružaju efikasnost i veću sigurnost svojim korisnicima. Nabavka industrijske opreme za čišćenje podova ima puno opravdanja i dobro je rešenje:

 • kako za radnike, jer se ručni rad može smanjiti ili potpuno ukloniti, 
 • tako i za vlasnike, jer je na duže staze potpuno isplativo. 

Na primer, podovi restorana, pekara, vrtića i drugih osetljivih delatnosti zahtevaju besprekornu čistoću i bezbednost koja se redovnim zabrisivanjem ne može postići. Tu nastupaju mašine za čišćenje sa bogatim performansama.

Danas kompanije ulažu u opremu za čišćenje podova kao što su industrijske mašine za čišćenje i perače kako bi uštedeli vreme i novac. Industrijski usisivači se koriste u građevini, dok se profesionalni usisivači sa drugačijim funkcijama koriste u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, bolnicama ili prosveti. Ukoliko nameravate da za vaš posao zaposlite više radnika koji bi se isključivo bavili čišćenjem, razmislite o drugoj opciji kupovine daleko uspešnijeg usisivača koji će posao uraditi bolje i za kraće vreme.

Hajde da pogledamo koje mašine su najbolje za taj delikatan i svakodnevni posao.

Usisivači

Usisivači se koriste za kontrolu prašine i čišćenje površina koje imaju sitne ili krupnije tragove prljavštine i nešistoće. Kućne usisivače namenjene mrvama i sitnoj prašini koristimo svakodnevno ili nedeljno kako bi se održala površina poda u našim stanovima. Međutim za industriju ili hotelijerstvo, zahtevi su mnogo veći.

Postoje razlike između stilova usisivača u pogledu dizajna i konstrukcije. Glavne razlike između industrijskih usisivača i maloprodajnih modela su njihova efikasnost i čvrstoća. Industrijski usisivači se odlikuju visokim performansama i mogu da rade neprekidno tokom dugog perioda.

Na šta treba da obratimo pažnju?

Kada kupujete ili iznajmljujete industrijski usisivač, neophodno je pažljivo proceniti preduslove posla koji treba obaviti:

 1. Da li treba da usisavamo tanke i/ili opasne prahove i radimo sa drugim alatima

istovremeno?

 1. Da li treba da usisavamo vruće ostatke/pepeo?
 2. Da li treba da koristimo usisivač u zdravstvenim sredinama i/ili da čistimo

prostorije?

Struktura industrijskog usisivača je čvrsta, često napravljena od čvrstog čelika, a ponekad obojena zaštitnim lakom. Ima dovoljno mali motor da ne dodaje previše na ukupnu težinu mašine, a ipak može da stvori znatnu depresiju i tako garantuje visoku efikasnost usisavanja. U mnogim slučajevima ovi usisivači su opremljeni gumenim točkovima koji im omogućavaju da lako prate operatera na bilo kojoj vrsti površine i pri tom da ne oštećuju dodatno podove. Evo koje su njihove specifične razlike.

 1. Usisivači koji rade u kombinaciji sa drugim alatima

Industrijski usisivači se mogu kombinovati sa drugim električnim i/ili pneumatskim alatima kao što su bušilice, mašine za brušenje, sečiva itd. Oni se uglavnom koriste na gradilištima, radionicama i zgradama tokom građevinskih ili renovacionih radova.

Industrijski usisivači dizajnirani za ovu svrhu opremljeni su sistemom daljinskog upravljanja koji omogućava još neke dodatne performanse: ima namenski izlaz, i automatski kontroliše uključivanje i isključivanje usisivača sa alata koji se koristi.

 1. Da li treba da usisavamo vruće ostatke/pepeo?

Industrijski usisivači su neophodni alati kako u velikim fabrikama tako i u malim radionicama (kao što su pekare ili poslastičarnice). Na primer, glavne primene industrijskog usisivača u maloj pekarskoj radionici mogu biti sledeće:

 • generalno čišćenje pekarskog prostora od otpadnog brašna. Za ovu vrstu čišćenja preporučuje se upotreba sertifikovanog usisivača, kako bi se poštovali bezbednosni propisi prehrambene industrije
 • čišćenje unutrašnjeg dela rerne: za ovu svrhu ima čak i posebna linija usisivača
 • usisivača otpornih na visoke temperature (do 200°C) za bezbedno usisavanje vrućeg materijala i finog praha.

Veoma specifične karakteristike kojima su opremljeni, na primer aluminijumska baza motora umesto plastike, glava napravljena od inovativne mešavine materijala da izdrži kontakt sa vrelim ostacima, HEPA filter, idealan za tanku prašinu i pepeo (filteri i cevi imaju testirani do 200°C) kao i sigurnosna ručka, čine ove usisivače izuzetno efikasnim i funkcionalnim.

Dodatna oprema i filteri otporni na toplotu omogućavaju brzo i bezbedno čišćenje pećnica, bez čekanja da se ohlade, čime se povećava produktivnost.

Tokom aktivnosti čišćenja, upotreba moćnog usisivača sprečava raspršivanje prašine u okolinu, čineći je zdravijom i udobnijom. To znači da možete povremeno i u toku rada pustiti usisivač u prostoriju.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, kompaktan i ergonomski dizajn poboljšava upravljanje u svim okruženjima, čak i u najužim oblastima.

 1. Da li treba da koristimo usisivač u zdravstvenim sredinama ili za čišćenje prostorija?

Profesionalni usisivači  imaju vakuumske sisteme sa filterima koji su napravljeni za hvatanje štetnih materijala kao što su azbest, živa, plesni i drugi otpad. Ovi usisivači se mogu napraviti sa različitim tipovima rezervoara (polietilenski, nerđajući čelik) koji su pogodni za različite primene.

Oni su dizajnirani tako da garantuju:

 • Odlične rezultate i besprekornu čistoću;
 • Efikasnost na najvišem nivou jer mogu da rade kontinuirano dugo vremena
 • Smanjenje troškova i gubitaka zbog dugog veka trajanja mašine;
 • Maksimalna efikasnost, jer koriste filtere (HEPA i ULPA) koji imaju efikasnost filtriranja od 99,99%;
 • Maksimalna sigurnost, čak i u potencijalno eksplozivnim atmosferama.

Sve ove vrste industrijskih mašina za čišćenje podova garantuju najbolje za potrebe vaše industrije. Svaka vrsta industrije bi imala svoje specifične potrebe, tako da je važno biti svestan specifičnih karakteristika, prednosti i nedostataka svake opreme i pronaći najbolju za vaš posao. Jedno je sigurno, koju god da izaberete, biće vredno vašeg ulaganja.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *