Praćenje vremenske prognoze kao preventivna zaštita poljoprivrednih dobara

Kada je vremenska prognoza takva da najavljuje vremenske oscilacije češća je pojava grada. Grad može da nanese teške materijalne štete i manje ili veće štete u poljoprivredi. Načini borbe protiv grada su raznovrsni. Kako bi se sačuvao prinos od mogućeg grada, od velike koristi može biti izbor lokaliteta i položaj sadnje koji nisu podložni uticaju grada. Iz višegodišnjih vremenskih prognoza mogu se naći podaci o izloženosti određenog lokaliteta olujnim vetrovima i gradu.

Protivgradna zaštita je još jedan način u borbi protiv grada. To je mera zaštite koja se sprovodi na širem području radi bezbednosti poljoprivredne proizvodnje. Ova protigradna zaštita ne zavisi samo od jednog poljoprivrednika već od šire društvene zajednice.

 

Proizvođači mogu sami da postave protivgradne mreže i zastiranja. U ovom slučaju postoje zaštite od grada koje sami poljoprivednici prostiru na svojim zasadima i onih profesionalnijih i efikasnijih koje ugrađuju specijalizovane firme. Osim što štite od grada, protivgradne mreže su korisne jer snižavaju visoke temperature u zasadima, smanjuju previše osunčavanja i štite od ptica. Postoje i primeri rušenja ovog sistema od tereta snega i leda.
Osiguranje proizvodnje kod osiguravajućih kompanija je takođe jedan način za zaštitu od grada. Radi se o obeštećenju za štete nastale od grada, tj. pozajmicom od onih proizvođača koji nisu pogođeni gradom, a isto su svoju proizvodnju osigurali.

Praćenje vremenske prognoze

Praćenje informacija o vremenskoj progonozi je najbolji način da se deluje proaktivno u zaštiti poljoprivrednih dobara. Ako se redovno prati vremenska prognoza Srbija, lako se može napraviti plan nabavke protivgradnih raketa zatim njihova priprema. Veoma je važno predviđanje dugoročne vremenske prognoze da bi imali vremena za pripremu raketa.

Kako rade protivgradne rakete

Rakete koje se koriste protiv grada su deo sistema odbrane od grada. Ovaj sistem odbrane se sastoji od radarskog otkrivanja i praćenja vremenske prognoze, odnosno, olujno-gradonosnih oblaka, određivanja stepena opasnosti od grada i korišćenja protivgradnih raketa.
Raketama se zasejavaju gradonosni oblaci hemijskim reagensima koji se nalaze u raketama. Sagorevanjem reagenasa se stvaraju sitne aerosolne čestice koje deluju u kondezaciji, tako da se umesto krupnog grada stvara veći broj malih čestica koje se spuštaju u toplije slojeve atmosfere. U tim slojevima čestice se tope i tokom pada do tla nastaju kapljice. Postoje i savremene protivgradne rakete koje se mogu ispaljivati pomoću daljinskog upravljača.

Da li znate da prepoznate sazvežđa

Da li ste i vi gledali u noćno nebo i bili oduševljeni prizorom koji vidite? Noćno nebo nabolje može da se doživi van grada, u prirodi, na nekoj poljani i na planini. Za posmatranje neba noću potrebno je vedrina i lepa vremenska prognoza kako bi se jasnije videla sazvežđa. Nazivi sazvežđa potiču od latinskih i grčkih mitoloških imena. Postoji deset sazvežđa koji su najvidljiviji sa Zemlje.

Bezbroj zvezda koje vidimo na nebu prilikom vedrog vremena pripadaju jednoj galaksiji. Mlečni put ili Kumovu slamu možemo da vidimo golim okom, a iza nje nalazi se crna rupa koja je udaljena od Zemlje 27 000 svetlosnih godina. Na nebu ima 88 sazvežđa ali se ona ne vide podjednako sa svake strane zemlje.

Polarna zvezda ili Severnjača je najsjajnija zvezda na nebu koju možemo golim okom da vidimo sa zemlje. Ona služi za orijentaciju u prostoru jer nam pokazuje gde je sever. Nalazi se u sazvežđu zvanom Mali medved.
Veliki medved je jedno od najvećih sazvežđa na nebu i ima oko 149 zvezda. U njegov sastav pored zvezda ulaze i drugi nebeski objekti. Ostala sazvežđa koja su vidljiva sa Zemlje su: Kasiopeja, Zmaj, Orion, Veliki pas, Mali pas, Blizanci, Bik i Rak.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *