PVC stolarija kao najisplativije rešenje za zamenu dotrajale  stolarije ovog proleća

Stolarija se vremenom haba, bledi, oštećuje. I ona ima svoju upotrebnu vrednost i vek trajanja. Prvi znaci njene dotrajalosti su sitne pukotine i kvarovi, koji s vremenom bivaju sve češći. To je siguran znak da treba da razmišljate o tome da stolariju treba da zamenite novom.

Ukoliko se to na vreme ne učini već sa prvom kišom može da se očekuje da procuri voda ili da se javi kondenzacija i budj, stolarija ne dihtuje dobro i propušta vodu u unutrašnjost doma. Vreme je da se ugradi PVC stolarij kao najisplativije rešenje.

Prvi znaci dotrajale stolarije

Kod drvene stolarije redovno treba da pregledate ramove i donju stranu prozora ili vrata. Donja strana stolarije je najviše izložena atmosferskim nepogodama pa se nabreknuća i prve pukotine javljaju na toj strani. Mnogi pitaju stručnjake: Kako da znam da moja stolarija više nije funkcionalna? Odgovor je jednostavan: Ukoliko je neophodno da prozor zatvarate uz fizičku snagu i pod pritiskom onda on više ne funkcioniše kako treba i potrebno je zameniti ga novim.

Čvrsta i funkcionalna stolarija neće dozvoliti da se tokom zime oko prozora i vrata pojavi vlaga. Dotrajala stolarija se lako obija i provaljuje. Da Vam zdravlje i sigurnost ne bi bili ugroženi, sledeći korak je zamena dotrajale stolarije novom PVC stolarijom koja će dom učiniti toplijim i bezbednijim mestom za život.

Proleće kao idealno vreme za zamenu dotrajale stolarije

Zamena stolarije ne daje isti efekat ukoliko se menja u vreme koje nije predvidjeno za njenu zamenu. Sam postupak zamene stolarije novom PVC stolarijom razlikuje se u letnjim i zimskim mesecima. Zamenom stolarije na proleće i leto izbegava se promaju u domu koja svakako remeti svakodnevne aktivnosti.

Većini zaptivača stolarije ne prijaju visoke temperature, posebno silikonu koji na prolećnim optimalno toplim temperaturama glatko teče i najlakše se nanosi. PVC stolarija se širi na visokim temperaturama, pa može da se dogodi da ram za prozor ili vrata ne može pravilno da legne u otvor za stolariju. Ugradnja tokom zime nosi rizik od pucanja okvira i profila na niskim temperaturama. Ukoliko je ugradnja nužna, čekali ste poslednji trenutak, onda stolariju možete da zamenite u bilo koje doba godine uz moguće navedene rizike.

Ako čekate idealno vreme onda je proleće pravo godišnje doba za početak. Na proleće se PVC stolarija menja uglavnom po planu, majstori ne mora da se uskladjuju sa vremenskom prognozom, zato što je svaki prolećni sunčan dan idealan dan za radove. Dobro obučeni majstori ugradiće je pravilno tako da PVC stolarija dugitrajno pruža sigurnost, trajnost i odlične enrgetske karakteristike potrebne za kvalitetan život.

Zašto se isplati zameniti dotrajalu stolariju novom PVC stolarijom?

PVC stolarija je sve popularnija u odnosu na druge tipove stolarije. Značajna uporedna vrednost sa drugim tipovima stolarije izdvaja je po tome što joj kiša, vlaga i promena temperature ne utiču na njen vek trajanja i održavanje koje je vrlo jednostavno. Čelična ojačanja unutar PVC ramova samo siguraju njen dug vek trajanja. Kada se uzmu u obzir sve prednosti PVC stolarije i porede sa cenom njenog koštanja rezultat pokazuje da je PVC stolarija najisplativiji tip stolarije na našem tržištu. 

Subvencije kao mere podsticanja zamene stolarije

Preko Uprave za energetsku efikasnost država od 2021. finansira zamenu stolarije u domaćinstvima. Cilj ove akcije je podizanje energetske efikasnosti kuća i stanova kroz zamenu dotrajale stolarije novom PVC stolarijom. Naša domaćinstva troše u proseku četiri puta više električne enrgije za grejanje od domaćinstava u Evropi. U eri energetske krize nužno je smanjenje potrošnje energije na grejanje, u računici se zamena dotrajale stolarije novom stolarijom pokazala kao indikator uštede.

Prema planu subvencionisanja jednu četvrtinu troškova nove PVC stolarije finansira Uprava za energetsku efikasnost, toliko treba da obezbedi i lokalna samouprava a polovinu troškova zamene stolarije finansiraju domaćinstva iz svojih sredstava. Planirano je da se ovom akcijom koja će trajati nekoliko godina u Srbiji obuhvati 3 miliona domaćinstava koja iz državnih subvencija treba da povećaju energetsku efikasnost svog stambenog prostora. 

PVC stolarija odgovara na zahteve modernog stanovanja

Samo neki od materijala mogu da odgovore na zahteve modernog stanovanja. Za razliku od drugih materijala od kojih se pravi stolarija, PVC je u potpunosti otporan na ljuštenje, struganje, savijanje, truljenje, korouiju pa i gubljenje boje. PVC profili imaju veoma malu specifičnu težinu zbog toga mogu da se izradjuju u raznim formama i oblicima i u potpunosti odgovore estetici modernog stanovanja.

Prozorski ramovi poslednje generacije u izradi PVC stolarije imaju visoku otpornost na UV zračenja pa su veoma pogodni za područja sa visokim temperaturama.  Održavanje ove stolarije je vrlo jednostavno, svodi se na brisanje  vlažnom krpom, a jednostavnosti u održavanju doma teži svaka savremena domaćica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *