Kako da se obezbedite ako bude restrikcija struje?

Da li će tokom zime biti restrikcija struje, pitanje za milion dolara. Odgovor ne zna niko, a slutimo ga svi. Obzirom da su mere štednje na snazi, a da najštedljivijim korisnicima slede i nagrade u vidu procentualnog smanjenja računa za struju, sasvim je moguće da nas očekuje duga i hladna zima. Posledice restrikcija struje osetićemo svi, a trpeće sve sfere života: posao, škole i vrtići, uobičajene kućne aktivnosti, grejanje, rad institucija.

Šta učiniti? Na dešavanja na globalnom planu, usled kojih i postoji mogućnost da dođe do restrikcija, ne možemo uticati. Sve što možemo je da na vreme nabavimo agregate za kućne i poslovne upotrebe i da se nadamo da će nam što manje biti potrebni. 

Šta su agregati za struju?

Agregati za struju su uređaji koji bilo koji vid energije mogu transformisati u elektičnu i na taj način obezbediti dovoljno ovog energenta za rad svih potošača. Naravno, snaga agregata zavisi od njegove jačine i veličine, baš kao i bučnost i ostale performanse. 

Dok profesionalni korisnici koji sebi ne mogu priuštiti da ostanu bez struje i na tren decenijama unazad koriste agregate, među privatnim korisnicima su oni i dalje novina. Ipak, ovi uređaji su višestruko korisni: automatski se aktiviraju i prilikom kvarova na električnoj mreži, ne samo tokom restrikcija. Kada struja nestane, nakon par sekundi ćete čuti prepoznatljivo brujanje (glasnije ili tiše, zavisno od modela) i svetla i električni uređaji će se uključiti.

Koje vrste agregata postoje?

Agregati su dostupni u brojnim izvedbama, stoga vas upoznajemo sa najzastupljenijima:

Benzinski agregati za struju

Odabir vrste agregata za struju zavisi od namene, odnosno tipa potrošača. Korisnici uglavnom nisu dovoljno upućeni u ovu tematiku, pa biraju dizel agregate jer smatraju da su ekonomičniji i efikasniji. Međutim, benzinski agregati imaju brojne prednosti. 

Za početak jeftiniji su od dizel modela za bar 30% i tiši su tokom rada, posebno ako imaju male motore koji rade na 3000 obr/min. Njihova težina je takođe do 30% manja nego kod dizel modela, što je bitno jer ćete povremeno sigurno imati potrebu da menjate mesto agregata. 

Benzinski agregati za struju su dostupni kao bešumni agregati za struju, monofazni, trofazni i trofazni agregati za struju sa opcijom zavarivanja.

Dizel agregati za struju

Dizel agregati za struju su odlično rešenje u situacijama kada agregat predstavlja jedini izvor napajanja, kada vam je neophodna električna energija veće snage od 20kVA ili ako planirate da uređaj radi duže od 8h bez prekida.

Dizel agregat, kako sam naziv navodi da zaključite, ima dizel motor i alternator, velike je jačine, otporan je i izdržljiv. Ovi modeli su nešto bučniji od drugih, većih su dimenzija i težine, te su idealni za poslovne aplikacije.

Prilikom kupovine birajte modele koji poseduju vrhunske dizel motore i alternatore proizvedene od strane najvećih svetskih proizvodjača, kao što su Volvo, Iveco, Kubota i Doosan, Lombardini, Hatz i YanMar (motori), ili alternatori: Leroy Somer, Sincro, Mecc Alte S.p.a., Markon Sawafuji.

Traktorski agregati za struju

Traktorski agregati za struju, poznati i kao agregati na traktorski pogon, opremljeni su visoko kvalitetnim agregatima za struju i proizvode električnu energiju snage od 15kVA do 90kVA. Pravo su rešenje za poljoprivrednike, i sve koji poseduju traktor kao pogonsku mašinu. Mogu napajati strujom sve kućne uređaje, osim onih koji poseduju elektronske komponente (televizori, računari, tableti, mobilni telefoni).

Za uredjaje koji poseduju elektronske komponente preporučuju se traktorski agregati sa AVR-om (automatskom regulacijom napona).

Gasni agregati za struju

Gasni agregati za struju koriste gas kao pogonsko gorivo, a prilikom rada istovremeno proizvode struju i toplotu u jednom tehnološkom procesu. Proizvodnja toplotne i električne energije u kombinaciji omogućava korišćenje primarne energije goriva sa neuporedivo boljom efikasnošću. Pored toga, biogas kao energent je jeftino, obnovljivo gorivo koje čuva životnu sredinu, te su gasni agregati ekološki prihvatljiviji od ostalih modela.

Koji model agregata odabrati?

Pred vama su karakteristike četiri velike grupe agregata. Prilikom odabira neka vam za odluku primarni bude proračun količine energije koju troše uređaji koje ćete napajati strujom iz agregata. Nakon toga se vodite preferiranim modelom u odnosu na napajanje. Ako vam je bitno da agregat bude tih, možda je benzinski model najbolji za vas. Ako imate traktor, iskoristite njegovu snagu. Ako pak želite da obratite pažnju na životnu sredinu i uštedite uzmite gasni, a ako ćete agregat koristiti za profesionalne svrhe, neka vaš odabir bude dizel.

Ne dozvolite da vas zima i neplanirane okolnosti zateknu nespremne. Pripremite vaš agregat na vreme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *